28 / 04 / 2024

Türkiye'de ofis yatırımları artıyor!

Türkiye'de ofis yatırımları artıyor!

Konut alanında yatırım yapan pek çok firma ofis üretimine de ağırlık veriyor. Diğer yandan sadece ofis üretimine odaklanan firma sayısı da artıyor. Akıllı ve geniş ofis yatırımları da gelişiyor.



Türkiye'nin bölgede sakin liman olması ve iş hacminin artması, ofis yatırımı için uygun hale gelmesini sağlıyor. konut ve ofis yatırımları artarken, ofis kullanıcılarının artan ihtiyaç ve beklentilerine uygun olarak daha fonksiyonel, akıllı ve geniş ofis yatırımları da gelişiyor. Bu yatırımlar İstanbul dışında, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa'da da hız kazanıyor. 


TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Türkiye'de İstanbul dışında ofis piyasasının geliştiği şehirleri değerlendirdi: 


Ankara hızlı gelişti 


"2010 ve 2011 yılları arasında Eskişehir Yolu üzerinde A sınıfı ofis talebinin artmaya başlaması sonucunda Kızılay, Gaziosmanpaşa ve çevresindeki ofisler cazibesini yitirdi. 2012 ve 2013 yılında ise birçok kamu binasının bu aksa yönelmesi ve metro inşaatının da yeniden başlaması nedeniyle ofis sektörü yatırımlarında artış oldu. 


Eskişehir Yolu üzerinde Söğütözü'nün ofis sektörü bakımından doygunluğa ulaşması sonucunda alternatif olarak Çukurambar Mahallesi, Muştala Kemal Mahallesi ve Konya Yolu'na yatırımlar yapılmaya devam ediyor. Eskişehir Yolu, Konya Yolu ve yakın çevrelerinde ofis ünitelerinin metrekare satış bedelleri bin 600 dolar ile 3 bin 750 dolar arasında değişiyor. 

Kira bedelleri ise 10 dolar ile 25 dolar arasında değişim gösteriyor. Eskişehir Yolu ve Konya Yolu'nda ofisler son 1 yılda önemli oranda prim yaptı. 


OFİSE GİRDİ! İZMİR'DE OFİS ATAĞI 


Önümüzdeki yıl için Çankaya, Alsancak, Konak, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova ofis yoğunluğunu taşıyan bölgeler olurken, son yıllarda Bayraklı bölgesi içerisinde bulunan adliye binası çevresinde ve Alsancak Bölgesi'nde ofis kullanımlarının yoğun olacağı yeni yatırımların da bu bölgelerde yoğunlaştığı görülüyor. Geçen yıllarda izmir'de Çankaya, Alsancak, Konak, Karşıyaka, Bayraklı ve Bornova genelde ofislerin yoğun olduğu bölgelerdi. 

Ancak ofis yatırımlarında son dönemde Bayraklı yeni kent merkezi ön plana çıktı. 


İzmir'de ofis kullanımı bölgeler bazında, sektörlere ve kullanım türüne göre boyut ve fiyat farklılığı gösteriyor. Karşıyaka, Bornova-Bayraklı Bölgesi civarında muayenehane, hukuk bürosu, mühendislik bürosu, diş hekimi, mali müşavir ve muhasebe gibi bireysel kullanım amaçlı ofisler çoğunlukta bulunuyor. 

Çankaya, Konak ve Alsancak gibi baskın merkez özelliği taşıyan bölgelerde ise sektörel yapının karma olması ve bölgenin yüksek çekim gücü nedeniyle daha çeşitli ofis kullanımlarının bulunduğu gözleniyor. 


Alsancak ve Bayraklı'da 7-18 dolar aralığında değişiklik gösteriyor. Fiyatlar ise 2 bin 500 dolar ile 4 bin 500 dolar arasında değişiyor.


Milliyet


Geri Dön