22 / 12 / 2024

Türkiye'deki 3 asansörden 2'si kullanılamaz durumda!

Türkiye'deki 3 asansörden 2'si kullanılamaz durumda!

Türkiye'de muayeneden geçen 57 bin asansörden 39 binine 'kullanılamaz' raporu verildi. Muayeneden geçenlerin sadece 18 bini güvenli. Ve yine sadece 3 bin 718'i bakımdan geçtikten sonra kullanılabilir...




Türkiye genelinde 2013 yılında yapılan denetimler sonucunda her 3 asansörden 2'sinin kullanılamaz durumda olduğu ortaya çıktı. Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 57 bin 475'i geçen yıl olmak üzere 2012 mayıs ayından itibaren Türkiye genelinde 82 bin asansörün kontrolünü yaptı. Kontrol edilen asansörlerin yüzde 68'inin kullanılamaz durumda olduğu belirlendi. 


30 İLDEKİ 151 BELEDİYE İLE ANLAŞMA YAPTI

Kâr amacı gütmeden, kamu güvencesiyle asansörlerin yıllık kontrol faaliyetlerini yürüten TSE Muayene Gözetim Merkezi Başkanlığı, "Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği" çerçevesinde 2012 yılının mayıs ayından bu yana asansörlerin muayenelerini gerçekleştiriyor. TSE ekipleri o tarihten bu yana 30 ildeki 151 belediye ile imzalanan protokoller kapsamında Türkiye genelinde 82 bin asansörün muayenesini yaptı. 


35 BiN 747'Si 'TAMAMEN KULLANILAMAZ'

Yapılan değerlendirme sonucu güvenli şekilde kullanılabilir olduğu belirlenen 18 bin 10 asansöre yeşil etiket yapıştırıldı. Tamamen kullanılamaz durumda olan 35 bin 747 asansöre kırmızı etiket, bakımdan geçtikten sonra kullanılabilir olan 3 bin 718 asansöre de sarı etiket yapıştırıldı. Asansörlerin 'kırmızı ve sarı etiketle işaretlenmesine' neden olan ve en sık karşılaşılan uygunsuzluklar ise şöyle:

- Acil aydınlatma bulunmaması

- Kablo ve bağlantılarında uygunsuzluk

- İstem dışı kabin hareketleri

- Aşırı yük sisteminin varlığının tespiti

- Emniyet devresi sigorta, toprak kaçak rölesinin yapılmaması.


İLK TEPKİ BİNALARIN SAHİBİNDEN

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "Asansörlerin yıllık periyodik muayenesi yasal bir zorunluluk. Bunun bakımla karıştırılmaması gerekiyor. Her apartmanın zaten bakım anlaşması yaptığı firma var. Muayenelerimize ilk tepki bina sahiplerinden geldi. 'Bizim bakımcımız var, sizin ne işiniz var. Bir de size mi para vereceğiz' diye tepki gösterdiler” dedi. 


KAPATMAK GEREKİYOR

ŞENTÜRK, "Muayenelere başladığımız ilk yıl olan 2012'de yüzde 85 oranında faciayla karşılaştık. Bunun yüzde 64'ü asla kullanılmaması gereken, anında kapatılması gereken asansörlerdi. Halatları kopmak üzere olduğu halde kullanılan asansörler vardı" diye konuştu.



Akşam


Geri Dön