Türkiye'deki imar sorununun sebebi 'arsa üretilmemesi'!
Türkiye'deki imar sorunlarının sebebi arsa üretilmemesinden geçiyor. Yapılan her türlü imar planı daha başlangıçtan itibaren uygulama şansı olmayan, kanun istediği için yapılan birer bürokratik yasak savma olarak hayata geçiriliyor.
Milliyet Gazetesi köşe yazarı Sinan Genim, bugünkü köşesinde Türkiye'deki imar sorunlarını kaleme aldı. Genim, başarıyla uygulanmış bir imar planının olmadığını ve tapuya göre maliki olduğunuz arsa, karşınıza orman alanı olarak da çıkabileceğini söyledi...
İşte Sinan Genim'in 'Başarıyla uygulanmış bir imar planı yok' başlıklı yazısı...
Tapuya göre maliki olduğunuz arsa, karşınıza orman alanı olarak da çıkabilir
Büyük oranda teşekkül etmiş bir yerleşmede yapılan her türlü planlamanın uygulama şansı yoktur, çünkü daha baştan yapılan iş yanlıştır. Çağının gerisinde kalmış yapıları Cumhuriyet Dönemi’nin örnek yapıları diye korumaya çalışmanın taassuptan başka sebebi olmasa gerek.
Bugün ülkemizde ne yazık ki başarıyla uygulanmış bir imar planı yoktur. Çünkü teşekkül etmiş bölgelerde yapılan her türlü imar planı daha başlangıçtan itibaren uygulama şansı olmayan, kanun istediği için yapılan birer bürokratik yasak savmadır. Büyük oranda teşekkül etmiş bir yerleşmede yapılan her türlü planlamanın uygulama şansı yoktur. Çünkü baştan yapılan iş yanlıştır, boş kalmış birkaç parsele hak kazandırmak için yapılan işlemler, zaten yeteri kadar dolu, altyapısı ve sosyal donatı alanı bulunmayan yerleşmelerde eski yapılanlardan hak transferi yoluyla yeni yapı alanı yaratmaya dönüktür. Yeni yapılan bir imar planıyla mevcut on katlı, her katında dört daire olan bir yapı, kâğıt üzerinde dört kata indirilmekte ve arta kalan yapılanma hakkı bir başka parsele aktarılmaktadır. Hiçbir zaman gerçekleşmeyecek bir öneri, on katlı binanın, dört kata indirilmesiyle boşta kalan 24 daire sahibi ne yapacaktır? Bu dairelerin imar planıyla buharlaşması sonucu oluşan maddi kaybını kim karşılayacaktır? Bu hak transferi sonucu yeni bir yapı kurallara uygun olarak yapılmaya hak kazanırken, yeni imar planı sonrası dört kata indirilen yapı kaçak duruma düşmektedir. Her ne kadar kazanılmış haklarını muhafaza ediyorsa da, artık yıkılıp yeniden yapılma şansına veya esaslı onarım hakkına sahip değildir. Ancak basit tamirat yapılabilir, esaslı tamir yapmak isterseniz gayri kanuni yollara başvurmanız gerekecektir.
Arsa üretilmiyor
Bu konuda en önemli faktör, arsa üretiminin yapılamamasıdır. Niçin devletin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yanı sıra orman idaresi de kadastro çalışması yapmakta ve her ikisi farklılık arz etmektedir? Çok yerde tapu kadastrosuyla orman kadastrosu farklıdır. Tapuya göre maliki olduğunuz arsa, orman alanı çıkabilir. Bu yanlışları düzeltmek için yapılan girişimlere ise bir grup aklı evvel orman alanları talan ediliyor diye karşı çıkar. Bir ülkenin aydın geçinen insanlarının problemlerin devam etmesini istemeleri anlaşılacak iş değildir.