29 / 04 / 2024

Türkiye'deki İranlı turist sayısı 2 katına çıkacak!

Türkiye'deki İranlı turist sayısı 2 katına çıkacak!

Birleşmiş Milletler ile İran arasında yürütülen nükleer müzakerelerinde sağlananan anlaşmanın devamı halinde, İranlı turist sayısının kısa sürede iki katına ulaşacağını ve Türkiye’ye gelen turistler arasında İranlıların ilk 3’e gireceği belirtildi...



Narkissos Turizm Genel Müdürü Erkan Kaplan, “İran hükümetinin ılımlı politikası devam eder, nükleer görüşmeleri olumlu şekilde sürer, ülkedeki döviz bollaşır, alım gücü artar ve İran’dan Antalya’ya charter seferlerine izin çıkarsa, turist sayısı iki katına çıkar. İranlılar Türk turizminde ilk 3’e yerleşir” dedi. Kaplan, şunları söyledi:


“Görüşmeler diplomatik bir hamle olarak kalmaz ve kalıcı sonuca ulaşırsa öncelikli olarak ambargonun yumuşaması ve buna bağlı olarak da dolar kurunun bir seviyede tutunması gündeme gelecektir. Bu da alım gücünü yine yukarılara taşıyacak ve alım gücü yükselen İranlılar seyahat etmeye yönelecektir.”


2010’da İran’dan 1 milyon 800 bin turist geldiğini hatırlatan Kaplan, şöyle konuştu:

“İranlıların dünyaya ilk açıldıkları yer Türkiye oluyor. 2009-2010’da Türkiye’ye gelen turist sayısında İranlılar 4’üncü sıraya yükselmişti. Daha sonra İran’ın sorunları oldu. Dış dünyayla iletişim kopukluğu yanlış anlamalara yolaçtı. Ambargo başladı ve buna bağlı olarak dolar çok yüksek seviyelere ulaştı. 2012-2013’te ise turist gelimi dibe vurdu. 2014’e girerken, İran hükümetinin charter uçaklarına vereceği izinler çok önemli. Şu anda İran’dan İstanbul’a uçuş var ama Antalya’ya yok. Antalya‘ya uçuş izni verilmesi halinde İran’dan Antalya’ya gelen yolcu oranı yüzde 80’e yükselecektir.”


‘Yüzde 40 artış olur’

Sea Travel Genel Müdürü Azade Dochi de, 2011 ve 2012’de İran’dan gelen turist sayısının son derece düştüğünü hatırlatarak, şunları söyledi: “Devalüasyon nedeniyle İran hükümeti yurtdışına çıkanların beraberinde götürecekleri döviz miktarını sınırlamıştı. Kurdaki büyük oynamalar, seyahat acentalarını İran pazarında iş yapamaz hale getirmişti. Hükümet dolar kurunu önce 300 tümen olarak ilan ediyor, aradan bir ay geçmeden 500 tümene çıkartıyordu. 2010’daki turist sayısına göre yüzde 40 azalma olmuştu. Önümüzdeki yıl öncelikli olarak yüzde 40’lık bu düşüşü kapatmayı hedefliyoruz.”


Fehim Genç/Milliyet Gazetesi


Geri Dön