23 / 12 / 2024

Türkiye'deki konutların yüzde 48,70'i sigortalı!

Türkiye'deki konutların yüzde 48,70'i sigortalı!

1999 Marmara Depremi'nin ardından Türkiye'deki 17 milyon 661 bin 690 konuttan yüzde 48,70'i Zorunlu Deprem Sigortası yaptırdı.



En sık afet olarak bilinen depreme karşı konutlar sigortalanıyor. 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin ardından, Türkiye'deki 17 milyon 661 bin 690 konuttan yüzde 48,70'i sigortalandı.

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK), konutları depreme ve depremin doğrudan neden olduğu yangın, infilak, yer kayması ve tsunami gibi afetlere karşı güvence altına alıyor.

27 Eylül 2000'de başlayan Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması ile sigorta bilincini artırmak için birçok sigorta şirketi kampanyalar düzenledi. Uzmanlara göre, kampanyalara rağmen sigortalılık oranı beklenilen orana ulaşmadı.

Türkiye deki konutların yüzde 48,70 i sigortalı!

HASAR SAHİPLERİNE 186 MİLYON LİRALIK ÖDEME

DASK verilerine göre, en yoğun kentleşmenin yaşandığı ve 6 milyon 14 bin 550 konutun bulunduğu Marmara bölgesi deprem sigortasına en fazla ilgi gösteren yer oldu. 3 milyon 531 bin 602 konutta Zorunlu Deprem Sigortası bulunuyor.

Marmara Bölgesini yüzde 47,50 ile Ege, yüzde 46,50 ile İç Anadolu, yüzde 41,50 ile Akdeniz, yüzde 41,40 ile Karadeniz, yüzde 38,30 ile Doğu Anadolu ve yüzde 34,50 ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi takip etti.

18 yılda 17 milyon 661 bin 690 konuttan yüzde 48,70'i yani 8 milyon 594 bin 576 konut için deprem sigortası yaptırıldı. Hasar sahiplerine 186 milyon liralık ödemede gerçekleşti. 

ZORUNLU DEPREM SİGORTALI KONUT SAYISI 8,6 MİLYONA ULAŞTI

DASK Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kayacı, Türkiye’nin, yakın tarihinde büyük ve yıkıcı depremler yaşadığını hatırlatarak “Yapılan bilinçlendirme projeleri ve kararlılıkla yürütülen çalışmalar sonucunda Zorunlu Deprem Sigortası’nın, depremin yıkıcı etkilerine karşı finansal açıdan en etkili korunma yöntemi olduğu bilincinin artık büyük oranda yerleştiğini söyleyebiliriz. 2016 yılında poliçe sayımız 7,6 milyon iken bugün Zorunlu Deprem Sigortası bulunan konut sayısı 8,6 milyona ulaştı. Elbette Türkiye’deki tüm konutların zorunlu deprem sigortasıyla güvence altına alınmasını hedefliyoruz ve bu hedef gerçekleşene kadar geldiğimiz noktayı yeterli görmüyoruz. DASK olarak hayata geçirdiğimiz projeler ile vatandaşlarımızı deprem konusunda bilinçlendirirken aynı zamanda gerek bilgi birikimi gerekse maddi tazminatla depreme hazır ve depremden sonra hızla toparlanan bir Türkiye hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz” açıklamalarında bulundu.

İSTANBUL’DA GÜNDE 58 KURUŞA DEPREM SİGORTASI

Deprem bilincini tüm hanelere yayılacak şekilde genişletmeye karar verdiklerini belirten Kayacı, “Depreme karşı alınabilecek önlemlerin birden fazla boyutu bulunuyor. Fiziksel önlemlerin en etkilisi depreme dayanıklı binalardır. Finansal önlemlerden biri de Zorunlu Deprem Sigortası’dır. Bu iki önlemi almadan büyük depremlere tam manasıyla hazırlıklı olduğumuzu söyleyemeyiz.” şeklinde konuştu. 

Türkiye’de çok farklı yapılarda bölgeler ve evlerin olduğunu vurgulayan Kayacı, “Örneğin birinci derece deprem bölgesinde yer alan İstanbul’da ortalama bir mesken için günde sadece 58 kuruş ayırarak, Zorunlu Deprem Sigortası ile konutunuzu depreme karşı sigortalamak mümkün. Dolayısıyla günde 58 kuruşa depreme karşı finansal önlemlerden birini alabiliyorsunuz.” dedi.

DASK’ın kuruluşundan bu yana yapılan hasar ödeme miktarının 186 milyon lira olduğunu söyleyen Kayacı, “Zorunlu Deprem Sigortası ile depremin doğrudan neden olduğu maddi zararlar ile deprem sonucu meydana gelen yangın, infilak, dev dalga (tsunami) veya yer kaymasının sigortalı binalarda neden olacağı hasarları poliçede belirlenen limitler dahilinde hızla karşılıyoruz.” açıklamasında bulundu.  


Geri Dön