TOKİ Türkiye'deki konutların yüzde 8,59'unu inşa etti!
TOKİ, Türkiye'deki konutların yüzde 8,59'unu inşa etti. TOKİ, özellikle son dönemde ciddi bir konut dönüşümünün içine girerek, yatay yapılaşma ve yerel mimariye yöneldi.
Türkiye inşaat sektörünün dönüm noktalarını sayarken kuşkusuz 2012 yılında çıkan 'Kentsel Dönüşüm Yasası'nı' ilk sıraya yerleştirmek gerekir. Kentsel Dönüşüm Yasası bugüne kadar Türkiye'de yapılmış 6.5 milyon sağlıksız konutun yenilenmesi hedefi doğrultusunda çıkarıldığı için, her an deprem riskiyle karşı karşıya olan Türkiye için büyük önem taşıyor. Bu arada Türkiye'nin en kapsamlı kentsel dönüşüm hareketini başlatan TOKÎ, yerel yönetimlerle işbirliği içinde yürüttüğü hareket kapsamında 236 bin 366 konutluk kentsel dönüşüm projesinin 75 bin 761 konutu tamamlandı.
Kentsel dönüşüm projelerine devam ettiklerini vurgulayan TOKİ Başkanı M. Ergün Turan, deprem riski, nüfus artışı ve hızlı kentleşmenin şehirler için önemli bir sorun olduğunu belirterek, "Özellikle gecekondular, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesi gerekiyor. En büyük 10 şehri düşünürsek; toplam nüfusun yaklaşık yansı bu şehirlerde yaşıyor. Önümüzdeki 20 yıl içinde ülke çapında yaklaşık 6,5 milyon konutun yıkılıp, yeniden inşasına ihtiyaç var.
TOKİ olarak ülkemizin farklı bölgelerinde yerel yönetimlerle işbirliği içinde 129 kentsel dönüşüm projesi başlattık. Başlattığımız 236 bin 366 konutluk kentsel dönüşüm projemizin 75 bin 761 konutunu tamamladık" dedi.
Mütekabiliyet sonrası yabancı akını
2012 yılının Türkiye gayrimenkul sektörü açısından 'dönüm noktası' sayılabilmesi için bir diğer neden de 'Mütekabiliyet Yasası'. Yabancıların Türkiye'de gayrimenkul edinmesini sağlayan yasa ile beraber Türkiye gayrimenkul sektöründe adeta yeni bir dönem açıldı.
Özellikle Ortadoğu ve Arap ülkeleri açısından Türkiye bir cazibe merkezi haline gelirken, yabancılara yapılan konut satışı da 2013'ten bu yana her yıl düzenli olarak artış gösterdi. Yasanın ilk yılı olan 2013'ün sonunda yabancılara satılan konut sayısı 12 bin 181 olurken 2015 sonunda bu rakam 22 bin 830 'a yükseldi. 2015 yılında yabancıya mülk satışından doğan gelirin 5 milyar doları bulduğu tahmin ediliyor. 2016 sonunda ise bu rakamın 10 milyar dolara çıkması öngörülüyor.
Türkiye'nin ilk gökdeleni Ankara'da
BİR gökdelen için en düşük yükseklik 305 metre (1000 fit) olarak kabul edilmektedir. Bu bilgiye göre Türkiye'de inşa edilen ilk gökdelen ise Mimar Enver Tokay tarafından tasarlanan ve 1959 -1965 yılları arasında hayata geçen Ankara 'daki 24 katlı Kızılay Emek İşhanı.
Türkiye'nin yüzde 9'u TOKİ'nin eseri
Kuşkusuz Türkiye konut sektörünün geçtiğimiz 10 yılda yaptığı atakta Toplu Konut İdaresi'nin (TOKÎ) ve Emlak Konut GYO'nun payı büyük. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'm talimatıyla kurulan TOKİ, zaman içinde yaşanan mevzuat sorunları nedeniyle atıl duruma geldi. Ancak 17 Ağustos depremiyle bir kez daha kamunun konut yapımındaki işlev, görev ve eksiklikleri gündeme geldi ve 58. Hükümetin yürürlüğe koyduğu Acil Eylem Planı çerçevesinde TOKÎ, yeni bir vizyona kavuştu. Doğrudan doğruya Başbakanlığa bağlı kuruluş olarak görevlendirildi; Konut üretimi özelinde sektöre son 13 yılda 120 milyar lira kâynak aktaran TOKİ, Türkiye'deki konutların yüzde 8,59'unu üretti. TOKİ, özellikle son 'dönemde ciddi bir dönüşüm içine girerek, yatay yapılaşma ve yerel mimariye yöneldi.
Yurtdışında 19,4 milyar dolarlık proje
Uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR'ın, müteahhitlerin bir önceki yılda ülkeleri dışındaki faaliyetlerinden elde ettikleri gelirleri esas alarak yayınladığı "Dünyanın En Büyük 250 Uluslararası Müteahhidi" listesinde Türkiye'den 43 müteahhit bulunuyor. Dünya çapında Çin'den sonra ikinci sırada yer alan Türk inşaat sektörünün, 2015 yılında yurtdışında üstlendiği yeni proje sayısı 156, bu projelerin değeri ise 19.4 milyar dolar.
Akşam
Haber Ogün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan "Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Şu anda bu hedefin yansını yakalamış durumdayız." dedi.
Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Ferhat Yıldırım ile görüşerek açıklamalarda bu liman Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Mehmet Ergün Turan, kentsel yenileme projeleri başta olmak üzere, nitelikli, kaliteliye yatay mimariyi ön plana alan sosyal konut üretmeye, uzun vadeli ve kira öder gibi konut satışına devam edeceklerini belirterek, "Bu yıl içinde hedefimiz 60 bin konutu ihale etmektir. Şu anda bu hedefin yansını yakalamış durumdayız." dedi.
TOKİ Başkanı Mehmet Ergün Turan, Deprem riskinin, nüfus artışının, hızlı kentleşmenin ve gecekonduların, şehirler için önemli bir sorun olduğunu vurgulayarak, özellikle gecekondu, çarpık ve kaçak yapıların dönüştürülmesinin önemli bir süreci içerdiğine işaret eti.
Turan. "Gecekondular, sadece ülkemizde değil dünyada da büyük büyük bir problemdir. Yaklaşık 900 milyon insan gecekondu ve benzeri koşullarda yaşamaktadır. TOKİ olarak, alet riskinin ve çarpık kentleşmenin yoğun olduğu şehirlerde, farklı ihtiyaçları ve değişimleri göz önüne alarak, 'Kentsel Yenileme ve Kentsel Dönüşüm' projeleri geliştirmekteyiz. Şimdiye kadar 49 ilde yerel yönetimlerle müştereken başlattığımız büyük kapsamlı kentsel yenileme progranu kapsamında, 129 farklı proje, fiili olarak sürdürülmekte olup, 75 bin 761 konutun üretimi tamamla itmiştir. Bu kapsamda şimdilik 237 bin konutun yapılması planlanmıştır. Önümüzdeki süreçte TOKİ olarak inşa edeceğimiz konutların yüzde 40'ını Kentsel Dönüşüm içerikli projeler oluşturacaktır." dedi. TOKİ Başkanı Turan, TOKİ olarak şimdiye kadar kentsel dönüşüm kapsamında Fatih, Küçükçekıııece. Başakşehir ve Üsküdar ilçelerinde 4 ayrı proje gerçekleştirdiklerini, 16 ilçede ise kentsel yenileme çalışması yürüttüklerini aıuııısatarak, çalışmalar bittiğinde İstanbul'a kentsel yenileme kapsamında 25 bin nitelikli ve kaliteli konut kazandırılacağını söyledi.
Ogün