23 / 06 / 2024

Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları rekora koşuyor! 

Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları rekora koşuyor! 

Yurtdışına Türkiye’den yapılan doğrudan yatırımlarda 2024 Ocak-Nisan döneminde hizmetler sektörünün ağırlığı yüzde 72,1’e çıkarken, yatırımların yüzde 41’inin gayrimenkul için giden tutarlardan meydana geldiği görüldü. İşte o rakamlar...



Türkiye’den yurt dışına gerçekleştirilen doğrudan yatırımlarda son senelerde yükseliş eğilimi görülüyor. Son birkaç senedir buna gayrimenkul de eklendi. 

Bir Türk vatandaşın Dubai’de “dünyanın en pahalı konutlarından birini” 2023 senesinde satın alması uluslararası bir haber oldu. 

Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları rekora koşuyor! 

Ekonomimcom'dan Mehmet Kaya'nın haberine göre; toplamda ise 2023 yılında 2.1 milyar dolarlık yurt dışına gayrimenkul yatırımı ile rekor kırılmasından sonra, bu senenin  Ocak-Nisan döneminde de yatırımlar rekor yılının aynı döneminin üzerinde seyrediyor.

Ayrıntılı incelendiğinde, 2024 Ocak-Nisan döneminde Türkiye’den yurt dışına yapılan yatırımların yüzde 41’inin gayrimenkul için giden tutarlardan meydana geldiği belirlendi. Hizmetler sektörünü ağırlığı ise 72,1’ çıktı. 

Türkiye’de son senelerde artan yurt dışına doğrudan yatırımın içinde, son iki yıldır gayrimenkul alımlarında ciddi sıçrama olduğu görülüyor. 2023 bu alanda bir rekor yılı olmuş ve 2 milyar 86 milyon dolarlık yatırım yurt dışına yapılmıştı. 

Bu senenin Ocak-Nisan döneminde Türkiye’den gayrimenkul için giden yatırım, rekor yılı aynı döneme göre yüzde 56,4 yükseldi. Bu sene de rekor kırılabileceği öngörülüyor. 

Türkiye’den yurt dışına yapılan gayrimenkul yatırımları rekora koşuyor! 

Diğer taraftan, küresel sisteme entegre olmak açısından yurt dışına doğrudan yatırım bir ölçüde kabul edilebilir görülse de, artan yatırımlarının ağırlığının hizmetler sektöründe olması da ön plana çıkıyor. Bunun içinde de gayrimenkulün payının yüksekliği dikkatleri çekiyor. 

Türkiye’den yurt dışına giden gayrimenkul yatırımlarının payı, yurt dışına giden yatırımlarda yükseliş olmasına karşın artıyor. 

Bu pay, 2020’de yüzde 8,9, 2021’de yüzde 11,4, 2022’de yüzde 16,2 seviyesinde olmuştu. Rekor senesi olan 2023’te oran yüzde 36,8’e çıktı.  2024 Ocak-Nisan döneminde ise yüzde 41,3’e erişti. 

Tüm bunların yanı sıra, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından dün açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde konut satışları Mayıs'ta bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 2,4 azaldı ve 110 bin 588 oldu. Konut satış sayısının en fazla olduğu şehirler sırasıyla 18 bin 814 ile İstanbul, 9 bin 861 ile  Ankara  ve 6 bin 306 ile Antalya olurken, en az olduğu şehirler sırasıyla 37 ile Bayburt, 46 ile Ardahan ve 60 ile Hakkari şeklinde olarak kaydedildi. 

Tebernüş Kireçci konut satışı rakamlarını değerlendirdi: Konutta ikinci elde fırsatlar var!

Uzmanlar 'Konut almak için şimdi doğru zaman' dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

Müteahhitten mi, sarı siteden mi daha ucuza ev alınır?

 


Geri Dön