28 / 06 / 2024

Uzmanlar 'Konut almak için şimdi doğru zaman' dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

Uzmanlar 'Konut almak için şimdi doğru zaman' dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

Konut fiyatlarında düşüş rakamlara da yansımaya başladı. Peki konut fiyatları neden düşüyor? İşte konut fiyatlarındaki düşüşü etkileyen 5 madde...



Halihazırda ekonomide devam eden dengelenme süreci, finansman maliyetlerinde yaşanan yükseliş talepteki düşüş ve alternatif yatırım araçlarının artan cazibesi, konut fiyatlarındaki reel düşüşü art arda 11 aya getirdi. 

Merkez Bankası'nın Konut Fiyat Endeksi'ne daha önce yansıyan bu düşüş, piyasanın nabzını tutan platformların da rakamlarında dikkatleri çekti. 

Uzmanlar Konut almak için şimdi doğru zaman dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; sahibindencom, "sahibindex Kiralık ve Satılık Konut Piyasası Görünümü" raporunun mayıs ayı sonuçlarına göre Türkiye genelindeki reel satış fiyatlarındaki düşüş 11 aydır sürüyor. Reel fiyatlardaki yıllık değişim oranı ülke genelinde yüzde -21'e, İstanbul'da yüzde -22.8'e, İzmir'de ise yüzde -20.2'ye kadar düştü. Ankara'da düşüş yüzde -17.3 seviyesinde  oldu. 

Nisan ayından Mayıs ayına kadar reel konut fiyatı İstanbul'da 3.9, Ankara'da 3.5, İzmir'de ise 3.8 puan düştü. Ortalama konutun metrekare fiyatı mayıs 2024 itibarıyla İstanbul'da 39 bin 45 TL, Ankara'da 21 bin 564 lira ve İzmir'de 33 bin 13 TL olarak belirlendi. 

İstanbul'da zirveye yüzde 240.9'la Temmuz 2022'de gelindikten sonra düşüş başlarken ve yıllık fiyat artışı Mayıs 2024'te yüzde 35.5'e indi. 

Ankara ve İzmir'de ise zirveye Eylül 2022'de ulaşıldı ve sırasıyla yüzde 205.6 ve yüzde 183.1 oldu. Mayıs 2024'te ise bu iki şehirde yıllık artış oranları sırasıyla yüzde 45.1'e ve yüzde 40.1'e düştü. 

Türkiye genelinde enflasyondan arındırılmış reel kirada yıllık değişim oranlarının uzun zamandır düştüğü belirlendi. 

Yıllık reel kira fiyatları değişimi mayıs ayında yüzde -14.6 olarak gerçekleşti. Yani reel kiralar geçtiğimiz senenin aynı ayına göre ortalamada yüzde 14.6  gerisinde kaldı. 

Uzmanlar Konut almak için şimdi doğru zaman dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

Gayrimenkulde krediye erişimin zorlaşması sebebiyle nakit gücünün hakim olduğu bir dönemden geçildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu süreçte pazarlık paylarının önemli ölçüde arttığının altını çizdi. Bu baskının özellikle yüksek segmentteki konutlarda fiyatları düşürdüğü ifade edildi. 

Konut fiyatlarında nominal düşüşün de başlayacağına da vurgu yapılırken, şu anda alıcının elinin güçlü olduğu belirtildi. Şirketlerin konut fiyatlarındaki güncellemeleri artık daha uzun süreli yaptığı, yabancının talebinin düştüğü ve kredilerin kısıtlandığını kaydeden uzmanlar, "Şu an almak için doğru zaman" bilgisini verdi. 

Uzmanlar Konut almak için şimdi doğru zaman dedi! Konut fiyatları neden düşüyor? 

KONUT FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR? 

1. Ekonomideki dengelenme süreci,

2. Finansman maliyetlerinde yaşanan yükseliş,

3. Talepteki hızlı geri çekiliş, 

4. Nakite dönme isteği ile konut arzının çoğalması,

5. Yabancı alımlarının düşmesi. 

Ekonomistlerin beklentisi ne yönde? Faiz indirimi mi geliyor? 

KİPTAŞ ve Şişli Belediyesi arasında kentsel dönüşüm protokolü! 24 proje alanında 407 bağımsız birim dönüştürülecek! 

Mağdur ev sahibi sordu: Kiracım benden çaldığı kiralarla kurbanlık almış, acaba kurbanı kabul olur mu?

Ev sahiplerine süreli tahliye taahhütname önerisi! 


Geri Dön