30 / 04 / 2024

Türkiye'nin 5.5 ve üzerindeki fay hatları güncellenecek: TÜBİTAK diri fayları tarıyor! 

Türkiye'nin 5.5 ve üzerindeki fay hatları güncellenecek: TÜBİTAK diri fayları tarıyor! 

TÜBİTAK, 22 üniversiten 190 bilim insanının katılacağı ve iki sene devam edecek çalışmayla Türkiye genelinde deprem üretebilecek diri fay hatlarını güncelleyecek. İşte o çalışma ile ilgili ayrıntılar...



Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Hasan Mandal, önceki gün tanıtımı gerçekleştirilen ‘Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Projesi’ ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, TÜBİTAK koordinesinde, AFAD, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü ile Türkiye Belediyelere Birliği iş birliğinde sürdürülecek projede 14 yürütücü üniversite, 22 katılımcı üniversiteden 190 araştırmacının görev üstleneceğini dile getirdi. 

Türkiye’deki her depremin ardından diri aktif fay hatlarının gündeme geldiğine, ‘bir sonraki kırılma nerede olacak’ diye hatlar üzerine birtakım yorumlar yapıldığına dikkat çekti. 

Türkiye nin 5.5 ve üzerindeki fay hatları güncellenecek: TÜBİTAK diri fayları tarıyor! 

5.5 VE ÜZERİNDEKİ FAY HATLARI GÜNCELLENECEK

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre; Hasan Mandal, çalışma ile tüm hatların taranacağına vurgu yaptı ve "Türkiye’nin tüm aktif diri fay hatlarında depremler kaç senede bir tekrar ediyor, hangi büyüklükte tekrar etme riski bulunuyor ve depremin riski nasıl olacak? Ona göre şehirlerin, bölgelerin, sanayilerin haritalarının bile gözden geçirilmesi gerekecek" açıklamasında bulundu.  

Bu çalışmanın Türkiye için bir tarih olduğunu da aktaran Mandal, dünyada örnek olabilecek şekildeki bir çalışma olduğunu da belirtti. 

Bu alandaki tüm ilgili kurumların bu proje için bir araya geldiğinin altını çizen Mandal, "TÜBİTAK bu projenin koordinasyonunda. Aynı zamanda AFAD, MTA ve TBB kamu anlamında buna gereksinim duyan kurumlar noktasında. Bununla ilgili Türkiye’deki 14 üniversitenin yürütücü, 22 üniversitenin de katılımcı olduğu 190 araştırmacı yer alıyor" bilgilerini verdi.

Mandal, bu araştırmacıların 2 sene boyunca Türkiye’nin karış karış 5,5 ve üzerindeki fay hatlarının hem güncellenmesi, hem de eksikleri varsa tamamlanması noktasında çalışacağını da aktardı. 

Türkiye nin 5.5 ve üzerindeki fay hatları güncellenecek: TÜBİTAK diri fayları tarıyor! 

HENDEKLER KAZILACAK VE ÜLKE GENELİ KARIŞ KARIŞ TARANACAK

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, Türkiye’deki 128 fay segmenti üzerinde çalışma gerçekleştirileceğine dikkat çekerek, "AFAD bu süreçte deprem direnci ve bu riskin azaltılmasına ilişkin olan sürecin sorumlusu. Dolayısıyla onlar için çok kıymetli bir veri ortaya çıkacak. Bu sürecin en önemli paydaşlarından olan TBB aracılığıyla yereldeki uygulaması olacak" ifadelerine yer verdi. 

Türkiye Cumhuriyetinin tarihinde kendi bilgisi dahilinde böyle bir çapta, bu genişlikte bir çalışmanın ilk defa yapılıyor olacağının altını çizen Mandal, "Türkiye karış karış bu anlamda taranacak, tüm orta ve yüksek büyüklükteki deprem meydana getirebilecek diri fay hatları çıkarılacak" açıklamasında bulundu.

Türkiye nin 5.5 ve üzerindeki fay hatları güncellenecek: TÜBİTAK diri fayları tarıyor! 

TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, hedeflerinin süreci hızlıca bitirmek olduğunun altını çizdi ve "Bu çalışma ile Türkiye’nin özellikle coğrafyamız açısında da iklim değişikliği ile birlikte çok zorlayıcı parametrenin eş zamanlı değerlendirilebilme fırsatını da oluşturacak. İlk çalışmalara önceki gün başlandı. Şu an sahadalar. Eş zamanlı şekilde Türkiye’nin her tarafında bu çalışmalar yapılıyor. Bu bölgelerde hendekler kazılacak. Bu hendekler aracılığıyla kaç senede bu depremler devam ediyor araştırılacak" açıklamasını yaptı. 

Böylece bir sonraki depremin ne zaman olabileceğini, depremin büyüklüğünün ne kadar olacağı ve geometrisinin nasıl olacağı gibi her şeyin bilimsel verilerle ortaya konacağına dikkat çeken Mandal, değerlendirmesini "Dolayısıyla ben bu çalışmanın depremle iç içe yaşayan birçok ülkeye de örnek bir model olacağını düşünüyorum" ifadelerini kullanarak tamamladı.  

Kasım 2023 paraları için geri sayım başladı! E-Devlet'ten başvuranın hesabına 5 bin 97 TL yatırılacak!

Elektrikli otomobil satışları ikiye katlandı: Elektrikli araçta 10 kat artış!

Kredi kartı kullananlara Hakem heyetinden müjde geldi: Kart aidatları bu şekilde iade alınabiliyor! SON DAKİKA!


Geri Dön