22 / 11 / 2024
fuzul

Türkiye'nin durumu yatırımcılar için risk oluşturuyor!

Türkiye'nin durumu yatırımcılar için risk oluşturuyor!

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yaşanan siyasi gelişmelerin ve jeopolitik risklerin Türkiye'nin ekonomisi üzerinde belirleyici olduğunu söyledi.




Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young (EY) Türkiye'nin birleşme ve satın alma işlemlerini raporladı. EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, yaşanan siyasi gelişmelerin ve jeopolitik risklerin Türkiye'nin ekonomisi üzerinde belirleyici olduğunu söyledi. Suriye ve Irak'ta devam eden iç savaş ortamı ve doğudaki çatışmalar yatırımcı için risk oluşturuyor.


Uluslararası danışmanlık şirketi Ernst&Young (EY), Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2015 Raporu'na göre Türkiye'de işlem sayısı geçtiğimiz yıla paralel bir seyir izlerken hacimde ciddi düşüş yaşandı. EY Kurumsal Finansman Bölümü tarafından açıklanan Birleşme ve Satın Alma İşlemleri Raporu'na dair basın toplantısında konuşan EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler, Türkiye'nin kaybettiği büyüme hikâyesini yeniden yakalaması gerektiğini söyledi. 

Türkiye gibi genç bir nüfusa sahip ülkenin yüzde 4'ten çok daha fazla büyümeye ihtiyacı olduğunu belirten Cantekinler, “2016 yılının, Türkiye'nin 2015'e göre ekonomik olarak daha fazla büyüyeceği bir yıl olacağını umuyoruz. Bunun yanı sıra bölgemizde yaşanan siyasi gelişmelerin ve jeopolitik risklerin ekonomi ve yatırım ortamı üzerinde belirleyici olacağını düşünüyoruz. Suriye ve Irak'ta devam eden iç savaş ortamı ve doğudaki çatışmalar yatırımcı için risk unsurları. Bu sebeple en çabuk şekilde ortak bir mutabakat ortamı oluşturulmalı. Türkiye'de, 2016 senesinde, 2015 yılına benzer seviyelerde birleşme ve satın alma aktivitesinin gerçekleşmesini beklemekteyiz. Türkiye'nin yakın coğrafyasındaki siyasi ve ekonomik gelişmeler ile güvenlik sorununun, ekonomi üzerindeki etkisi sürecek.” dedi. Türkiye'ye 2015 yılında net sermaye girişinin 9 milyar dolar olduğunu belirten Cantekinler, bunun yeterli seviyelerde olmadığına dikkat çekti ve bu oranın en az 30-40 milyar dolar seviyesinde olması gerektiğini belirtti. Cantekinler, 2016 yılında Çin ekonomisi, diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki gelişmeler ve emtia fiyatları ile kurlardaki seyrin Türkiye ekonomisi için belirleyici olacağını söyledi.

Yabancı yatırımcıların gerçekleştirdikleri işlem hacmini 2014 senesine göre yaklaşık 2 milyar ABD Doları artırarak 6,6 milyar ABD Doları seviyesine yükselttiklerini belirten EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Kıdemli Müdürü Cem Günfer, “Jeopolitik risklerin azalması ve Türkiye'nin ekonomik büyüme hikayesini tekrar ortaya koyması halinde, yabancı yatırımcıların Türkiye'ye ilgisinin artarak devam edeceğini gözlemleyebiliriz.” açıklamasında bulundu. 


YERLİ YATIRIMCI İLK KEZ YABANCI YATIRIMCIYI GEÇTİ

Rapora göre, 2014 yılında toplam işlem hacminin yüzde 26'sını gerçekleştiren yabancı yatırımcılar, 2015 yılında toplam işlem hacminin yüzde 62'sini gerçekleştirerek yerli yatırımcıları 2012 yılından beri ilk kez geride bırakmış oldu. İşlem adedi olarak ise geçen senelerde olduğu gibi, yerli yatırımcılar, yabancı yatırımcıları geride bırakarak, 196 işlem gerçekleştirdi. Yabancı yatırımcıların işlem sayısı ise 2014'e paralel bir seyirle 123 oldu.


Uluslararası danışmanlık şirketi EY'nin anket sonuçlarına göre, gelişmiş ülke ekonomilerindeki toparlanmanın 2016 yılında Türkiye'ye etkisinin, katılımcıların yüzde 70'i tarafından sınırlı olacağı görülmekte. Öte yandan ankete katılan işadamları ve yöneticilerin yüzde 51'i 2016 yılı yatırım ortamının durağan olacağını öngörüyor.



Esra TUR/Zaman



Geri Dön