20 / 11 / 2024

Türkiye'nin emlak haritası II

Türkiye'nin emlak haritası II

Anadolu Ajansı Yurt Haberler Servisi'nin çıkardığı Türkiye emlak haritasının diğer ayrıntılarını öğrenmek için tıklayın!




Edirne'de Selimiye Camii'nin batısında ve doğusunda yükselen binalar, kentteki yeni yerleşim bölgelerinden oldu. Edirne Belediyesi yetkilileri, kentin yeni yerleşim alanı olarak otoyol ve şehir merkezi arasındaki bölgenin tercih edildiğini belirterek, son yıllarda doğu bölgesinde yapılaşmanın yanı sıra kentin kuzey doğu yönüne doğru da yeni binalar yapıldığını aktardı.

Bölgedeki Kavgaz ve Hacılarezanı gibi yeni yerleşim bölgelerindeki taleplerin her geçen gün artığını kaydeden yetkililer, konut kredilerinin düşmesiyle ev sahibi olanların sayısında ciddi artış olduğunu vurguladı.

Marmara Denizi kıyısındaki Tekirdağ'da ise kent merkezindeki nüfus ve konut yoğunluğu en önemli sorunların başında yer aldı.

Tekirdağ Belediye Başkan Yardımcısı Mürsel Özcan, yaptığı açıklamada, yerleşim bölgesi olarak kent merkezinin tercih edilmesinin, ilin ticari gelişimini etkilediğini savunarak, alternatif yerleşim bölgeleri oluşturmak için çalışmalar başlattıklarını kaydetti.

Özcan, bu amaçla Gündoğdu Mahallesi sınırları içinde yeni bir yapılaşma alanı projelendirildiğini kaydederek, ayrıca Hürriyet, 100. Yıl ve Altınova mahallelerinde de yeni yerleşim alanları oluşturulacağını anlattı.

Öte yandan TOKİ'nin merkeze bağlı Gazioğlu köyü sınırları içinde yeni bir toplu konut alanını hayata geçirmekte olduğunu dile getiren Özcan, alternatif kent merkezi olarak planlanan alanda yeni valilik, belediye ve diğer resmi kurumlar ile okul alanları ve yeşil alanlara ait yerlerin belirlendiğini söyledi.

-ELAZIĞ'DAKİ YENİ YERLEŞİM ALANLARI-

Elazığ'da 1998 yılında dönemin belediye başkanı Hamza Yanılmaz, ildeki konut sıkıntısının giderilmesi amacıyla bir kooperatif kurdu.

Bu kapsamda kente 8 kilometre uzaklıktaki bölgeye Hilalkent'in inşasına başlandı. Kooperatif evleri dışında ev bulunmayan Hilalkent Mahallesi'nde, her biri 36 daireden oluşan 31 blok inşa edildi.

Depreme dayanıklı tünel kalıp sistemiyle yapılan Hilalkent'in içinde sosyal tesisler bulunurken, çevre düzenlemesi de tamamlanmış durumda.

Malatya yolu üzerinde bulunan Hilalkent'teki hak sahiplerinin, tapularını ekim ayının sonunda almaları bekleniyor.

Türkiye'nin İstanbul'dan sonra ikinci büyük sanayi kenti olan ve sürekli göç alan Kocaeli'nde 1999 Marmara Depremi hızla artan çarpık yapılaşma için milat oldu.

İzmit Büyükşehir Belediyesinin düzenli yerleşim yerleri oluşturulması amacıyla  TOKİ  ile ortaklaşa başlattığı Yuvam Konutları projesi kapsamında Alikahya beldesinde 3 bin 787, Turgut Mahallesi'nde 424 ve Arslanbey beldesinde bin 278 konut inşa edildi.

Uydu kent niteliğindeki konutlar, 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi sonrası kentin konut ihtiyacını büyük oranda karşıladı. Hayata geçirilen projelerle, Dünya Bankası ile Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından il genelinde toplam 17 bin 348 konut yapıldı. Bu konutlar altyapısı ve çevre düzenlemeleri ile uydu kent haline dönüşürken, kentte yapılacak yeni toplu yerleşim alanlarına da örnek oldu.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında da çarpık yapılaşmanın olduğu mahallelerdeki yapılar yıkılarak, modern yerleşim alanlarının temelleri atıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan Kent Konut AŞ'nin Alikahya beldesinde yaptırdığı Yeni Akarca Konutları, 3 blokta 96 daireden oluşuyor. Geçen yıl şubat ayında temelleri atılan konutlar 9 ay içinde hak sahiplerine teslim edildi. Depreme dayanıklı olarak tasarlanan, 8 kat olarak inşa edilen Yeni Akarca Konutları'nda tünel kalıp sistemi kullanıldı.

Kent Konut AŞ tarafından temeli atılan ''Erenler-Cedit Konutları'' ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin en önemli vizyon projelerinden birisi oldu. Proje kapsamında 17 blok ve 588 daire, betonarme karkas

inşaat sistemi kullanılarak yapılan binalar, perde beton taşıma sistemiyle inşa ediliyor. Toplam konut alanının yüzde 88'inin yeşil alan olarak tasarlandığı 'Erenler-Cedit Konutları'nın, kasım ayında teslim

edilmesi planlanılıyor.

Kent Konut AŞ'nin bir diğer projesi olan 'Taçyaprak Arslanbey Konutları'nda ise 34 bloktan oluşan sitede 544 daire inşa edilecek. Fransız tarzı balkonların inşa edildiği mimari yapıda, binalar deprem riski göz önünde bulundurularak, 4 kat olarak yapılacak.

Kent Konut AŞ'nin, Karamürsel'in Dereköy beldesinde temelini attığı 'Gazanferkent Konakları'nda ise doğayla barışık ve prestijli bir yaşam imkanı sunuluyor.

Dünyaca ünlü Safranbolu Evleri tarzında inşa edilen 90 daireden oluşan 'Gazanferkent Konakları'nda, meyve bahçeleri, parklar, yüzme havuzu, spor alanlarıyla, lüks ve karlı yatırım olanağı sağlanıyor.

-ÇANAKKALE'DEKİ KONUT PROJELERİ-

Çanakkale Belediyesi, yeni yerleşim alanı olarak kabul edilen ve kentsel sit alanı içinde bulunan Fevzipaşa, Namıkkemal ve Kemalpaşa mahallelerinde çalışmalara başladı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Fevzipaşa, Namıkkemal ve Kemalpaşa mahallelerindeki 57 dönümlük alanların Bakanlar Kurulu kararıyla yenileneceğini kaydederek, bu alanların belediyenin koruma alanı içinde yer aldığını söyledi.

Bu alanlar içinde en önemli yerlerin Çarşı Caddesi ve Fevzipaşa Mahallesi olduğunu belirten Gökhan, burada korunmayan eski yapının bulunduğunu ifade etti.

Çanakkale Belediyesine bu eski yapıları istimlak etme hakkı doğduğunu anlatan Gökhan, kamuya ait kullanılmayan malların da belediyeye geçmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Fevzipaşa Mahallesi'nde yürütecekleri iyileştirme projesi için uluslararası kaynaklardan fon sağlayacaklarını anlatan Gökhan, mahalle sakinlerinin yerlerinde kalacağını belirterek, aynı mekan içinde konut sorununun çözüleceğini bildirdi.

Çanakkale Belediyesi İmar ve Planlama Müdürü Özleyiş Çetin de Çanakkale'ye yakışır bir proje hazırlayıp, yeni kentsel sit alanlarında bulunan yıpranmış eserleri ve sosyal bölgeleri, düzenleyeceklerini belirtti.

Çanakkale'de Barbaros ve Esenler mahallelerinde son on yılda 15 bin konut inşa edildiğini vurgulayan Çetin, son yıllarda konut sayısında önemli ölçüde artış gözlendiğini hatırlatarak, yeni yerleşim alanlarıyla birlikte şehrin daha düzenli bir kent görünümüne kavuşturulacağını kaydetti.

-ORTA KARADENİZ'DEKİ TOPLU KONUTLAR-

Samsun kent merkezine yaklaşık 10 dakika uzaklıktaki Atakum beldesinde son 15 yılda yaşanan hızlı yapılaşma ile belde adeta uydu kent görüntümüne kavuştu.

TOKİ tarafından kentin güneyinde yer alan Hastanebaşı Mahallesi'nde 176, Selahiye Mahallesi'nde 80 ve doğuda 200 Evler Mahallesi'nde yaptırılan 264 ve Adalet Mahallesi'nde yaptırılan 672 konut ile Atakum beldesi sınırlarındaki Çobanlı Mahallesi'nde yaptırılan 296 ve 348 adet toplu konut, kentin önemli yerleşim alanlarından oldu.

Öte yandan, kentin doğusunda yer alan Yeni Çevre Yolu ve Derebahçe Vadisi'nde son yıllarda yeni ve hızlı yapılaşmalar göze çarparken, lüks konutların bulunduğu bölgede Samsun için yeni bir uydu kentin temelleri atılıyor.

Ordu ve Amasya'da ise TOKİ tarafından yaptırılan yeni toplu konut alanları ile uydu kentler oluşturulmaya çalışılıyor.

Amasya'da Şehçui Mahallesi'nde inşaat aşamasındaki 284 konutlu toplu konut alanının gelecekte, çevresine yapılacak yeni yapılarla Amasya'nın uydu kenti olması planlanıyor.

Ordu'da ise yine TOKİ tarafından Terzili köyü sınırları içinde sosyal alanları ile birlikte yaptırılan 742 konutluk toplu konutun, yeni bir uydu kent olması hedefleniyor.

-DOĞU ANADOLU'DAKİ KONUT PROJELERİ-

Kars'ta, bin 752 konut ve sosyal tesislerin bulunacağı bir uydu kentin yapımı için planlamalar yapılıyor. Kars Belediyesi, Şeker Fabrikası'nın yanında bulunan 500 dönümlük alan üzerinde uydu kent kurmak için proje çalışmalarını sürdürürken, otel, alışveriş merkezleri, okul ve çeşitli sosyal tesislerin yer alacağı yerleşim birimine bin 752 konutun yapılması hedefleniyor.

TOKİ tarafından Ardahan'ın İnönü Mahallesi'nde yapımı tamamlanan 192 konut ise hak sahiplerine teslim edildi. Göle ilçesinde de 98 konutun yapımı sürdürülüyor.

Bingöl'de 1 Mayıs 1993'de meydana gelen deprem sonrası Düzağaç bölgesinde 2 bin 500'ü aşkın konut yapılırken, kentin çeşitli bölgelerine de afet konutları inşa ediliyor.

Erzincan'da Çarşı Mahallesi'nde yıkılan gecekondular yerine TOKİ tarafından 880 adet konut yapıldı. Mengüceli Mahallesi'nde ise 480 konutun yapımı tamamlandı. Muş'ta ise yine TOKİ tarafından Bitlis kara yolu üzerinde 144 konut yapıldı.

TOKİ, Tunceli'nin İnönü Mahallesi'nde 80 konutun yapımını sürdürürken, Atatürk Mahallesi'nde de 80 dairenin yapımı tamamlandı.

Iğdır'da da TOKİ tarafından Konaklı Mahallesi'nde yapılan 176 konuttun, yıl içinde tamamlanması hedefleniyor.

Erzurum'da ise Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında harabe binalar yıkılarak, yerlerine modern konutların yapılıyor. Hasani Basri Mahallesi'nde 522 konutun yapımı sürerken aynı bölgede 504 konutun daha yapılması planlanıyor.

Mehdi Efendi ve Habib Efendi mahallelerinde ise 50 dönüm üzerine konut yapımı için hazırlık çalışmaları başladı. Yıldızkent bölgesinde de TOKİ tarafından yaptırılan konutların inşası devam ediyor.

-ANTALYA'DA KONUT İHTİYACI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR-

Türkiye'nin en çok göç alan şehirlerinden Antalya'da bir yandan konut ihtiyacı artarken, diğer yandan da binlerce konut müşteri bekliyor.

Kentin batı yakasına doğru yaşanan genişleme, konut alanlarının Beydağları'na dayanmasına neden olurken, kentin kuzey ve kuzey doğu yönlerine doğru yeni konut alanları ortaya çıkıyor.

Antalya Yeni Yerleşmeler Yapı Kooperatifleri Birliği (ANTKOOP) Başkanı Şekip Dinçer, ilin eski bir kent olduğundan kent merkezinde altyapı sorunları bulunduğunu, yeni yerleşim alanlarının altyapı problemi çözülmeden imara açılmaması gerektiğini söyledi.

Antalya'da yeni konutların yapılabilmesi için şehrin kuzey bölgelerinin imara açılması gerektiğine işaret eden Şekip Dinçer, Dokuma ve


Geri Dön