Türkiye'nin en büyük GES projesinin geçici kabulü yapıldı!
Devletin yaptığı ve faaliyete geçen en büyük Güneş Enerji Sistemi (GES) Projesinin geçici kabulü yapıldı. Tarım kenti Adıyaman’ı ’ırgat kent’ olmaktan kurtaracak devletin yaptığı en büyük güneş enerji projesi, hayata geçirildi.
Adıyaman’da DSİ Genel Müdürlüğü tarafından ilk ve tek, devletin yaptığı en büyük güneş enerji projesinin geçici kabulü yapıldı.
DSİ’nin "Sulama Projelerinde Enerji Giderleri AR-GE" kapsamında yapılan ve faaliyete geçen Güneş Enerjisi Santrali’nin geçici kabulü yapıldı.
DSİ Genel Müdür Yardımcısı Yakup Başoğlu, İşletme ve Bakım Daire Başkanı Mevlüt Pehlivan, Jeoteknik ve Yeraltı Suları Daire Başkanı Kemal Karakuş, DSİ. 203. Şube Müdürü Hakan Kaya ve beraberindeki heyetin incelemelerinin ardından geçici kabul yapıldı.
Firma yetkilileri, DSİ yetkililerine paneller, invertörler, elektriğin nakli ve uzaktan izleme gibi sistemler hakkında detaylı bilgi verirken, GES’in sabah 06:30 civarlarında faaliyete geçtiği ve akşam saat 16:30’a kadar (güneş batış saatine kadar) elektrik üretimi yaptığı aktarıldı.
Adıyaman merkeze bağlı Doyran Köyü sınırları içerisinde GES için 38 bin metrekarelik alanda 8 bin 800 adet güneş enerji paneli kuruldu. Güneş enerji santralinde günde 2 MW elektrik enerji üretilecek. Santralin tam kapasite ile 3.500.000 kWh/yıl elektrik enerjisi üretilmesi planlanıyor. Toplam 9 milyon TL’ye mal olacak olan GES’in panel ve invertörleri yurt dışından getirildi.
GES Projesiyle birlikte üretilecek enerji, Samsat ilçesinde 28 bin dönem arazinin sulanmasını sağlayacak. Sulu tarım ile birlikte verimli topraklardan bol ürün elde edilecek.
Hürriyet