28 / 04 / 2024

Türkiye'nin gözü Irak’ın 3 yıllık yatırım bütçesinde!

Türkiye'nin gözü Irak’ın 3 yıllık yatırım bütçesinde!

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Bengin Rekani ile görüşmesine ilişkin, "Irak'ın onaylanan 3 yıllık bütçesinde yatırımlara ayrılan payın büyüklüğü firmalarımıza çok önemli fırsatlar sunuyor" dedi.



Ticaret Bakanı Ömer Bolat, iş dünyası çatı kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte Irak'a yaptığı ziyaretle ilgili olarak sosyal medya hesabından bilgi verdi.

Bloomberght.com’daki habere göre Irak İmar, İskan, Belediyeler ve Kamu İşleri Bakanı Bengin Rekani ile ikili görüşme yaptıklarını ve daha sonra iş dünyası temsilcilerinin de katılımıyla ayrı bir toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Bolat, bu görüşmede Bakan Rekani'nin Türk firmalarının Irak'ta bugüne kadar yaptığı projelerdeki başarılarını takdir etmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.

Bolat, Türk iş dünyası temsilcilerinin Irak'ın kalkınmasına yönelik yeni projelere destek vermek istediklerini toplantıda belirttiklerini kaydederek şunları söyledi: "Firmalarımız Irak'ın alt ve üst yapı projeleri öncelikli olmak üzere Irak'ta yapılması planlanan yol, konut, enerji başta olmak üzere tüm altyapı ve üst yapı projelerinde aktif rol almak için hazır bekliyor. Irak'ın onaylanan 3 yıllık bütçesinde yatırımlara büyük bir pay ayrıldı. Bu da firmalarımıza önemli fırsatlar veriyor. Iraklı Bakan kardeşim Rekani'nin önümüzdeki günlerde somut projeler ile ilgili müteahhit firmalarımızla bir araya gelmesi için anlaşma sağladık. Irak'ın imar ve iskanında Türk firmalar çok güçlü şekilde yer alacak."

TÜRKİYE VE IRAK KİLİT ÜLKE

Irak Ulaştırma Bakanı Muheybis Acimi El-Sadavi ile de görüştüğünü belirten Bolat, toplantıda,daha önce  anlaşma sağlandığı şekilde, Kalkınma Yolu Projesinin başarıyla hayata geçirilmesi konusunda kritik konumda olan Irak ve Türkiye işbirliğini artırmak için anlaştıklarını söyledi. Bolat, Iraklı Bakan El-Sadavi'ye proje kapsamındaki demir yolu ve otoyolların yapımı sürecinde ortak projeler üretilmesinin önemini anlattığını belirterek şunları söyledi: "Bu hattın inşası ve ülkelerimiz arasında yeni sınır kapılarıyla desteklenecek alternatif geçiş noktaları ile Asya ve Avrupa arasında kurulacak yeni ulaştırma koridorunda Türkiye ve Irak kilit öneme kavuşacak. Transit geçişler için yasal altyapısını tamamlayan ve TIR Sözleşmesi’ni yürürlüğe koymaya hazırlanan Irak'a her türlü teknik desteği sağlayacağımızı da söyledik. Bakan El-Sadavi'nin tüm bu konularda bizimle tam bir işbirliği içinde olduğunu görmekten mutluluk duyduk."

 


Geri Dön