13 / 05 / 2024

Türkiye’nin ilk, dünyanın 5. Bor karbür üretim tesisi açıldı! Bor karbür nedir? Nerelerde kullanılıyor?

Türkiye’nin ilk, dünyanın 5. Bor karbür üretim tesisi açıldı! Bor karbür nedir? Nerelerde kullanılıyor?

Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisi Balıkesir Bandırma’da açıldı. 80 milyon dolar yatırım maliyeti olan tesislerde üretilecek bor karbür ileri teknoloji ürünlerde kullanılıyor. Dünyada sadece 4 ülkede üretilen bor karbür yatırımı ile Türkiye, sayılı ülkeler arasına girmiş olacak.



YATIRIM BEDELİ 80 MİLYON DOLAR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bandırma’da hizmete açılan Bor Karbür üretim tesisinin yatırım bedelinin 80 milyon doları bulduğunu ve bu tesisin Türkiye’nin ilk, dünyanın ise sayılı işletmelerinden biri olacağına vurgu yaptı. Erdoğan, Bandırma Bor Karbür üretim tesisinden elde edilen deneyimle  Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracaklarını sözlerine ekledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de törende yaptığı konuşmada, enerji ve tabii kaynakların her alanında son 20 yılda ciddi ilerleme sağladıklarını vurgulayarak özellikle bor cevherinde yürüttükleri katma değerli ürün yaklaşımıyla bu ürünün değerini 2 bin kata kadar yükselten teknoloji ve AR-GE altyapısını kurduklarını kaydetti. Ülkemizin 100'den fazla ülkeye gerçekleştirdiği bor ihracatıyla dünya bor pazarında yüzde 63 paya ulaşarak lider konumda olduğunu anlatan Bakan Dönmez, geçen yıl 2,67 milyon ton bor satışıyla kendi ihracat rekorumuzu yeniden kırdığımızı söyledi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön