28 / 04 / 2024

Türkiye’nin ilk Soba Müzesi Antalya’da açıldı!

 Türkiye’nin ilk Soba Müzesi Antalya’da açıldı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Demirciler İçi’nde hayata geçirdiği Türkiye’nin ilk Soba Müzesi görkemli bir törenle açıldı. Vatandaşlar açılışa yoğun ilgi gösterdi...



Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde oluşturulan Soba Müzesi’nin açılışına Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Antalya Vali Yardımcısı Recep Yüksel, İl Genel Meclis Başkanı Cavit Arı, Muratpaşa Kaymakamı Fatih Kocabaş, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (AESOB) Abdullah Sevimçok, Soba Müzesi danışmanı şair, yazar Sunay Akın, gazeteci Nebil Özgentürk, Antalya Eski Belediye Başkanı Selahattin Tonguç, meclis üyeleri, CHP İlçe Başkanları, esnaf ve çok sayıda vatandaş katıldı. 


ESNAFIN YÜZÜ GÜLECEK 

Başkan Mustafa Akaydın, Antalya’ya kazandırdıkları müzelere verdiği destekten dolayı Sunay Akın’a teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Dünyada insanlık tarihinde üç önemli buluş vardır. Ateş, tekerlek ve buğday. Bu müzenin maliyeti çok yüksek olmayabilir ama esnafımıza önemli bir katkı sağlayacak. Geçtiğimiz ay Fikret Otyam Sanat Galerisi’ni açtık. Bugün Soba Müzesi’ni açıyoruz. İsmet İnönü Kentsel Yaşam Alanı’nın da tamamlanmasıyla esnafının yüzü gülecek” dedi. 


SOBA KÜLTÜRÜ YAŞAYACAK 

Başkan Akaydın, soba kültürünün günümüzde kaybolmaya yüz tuttuğunu belirterek şöyle konuştu: “Biz bu kültürü burada yaşatmak istedik. Müzede çocuklar için de bir bölüm var. Ayrıca ateşin tarihi bölümü, bizim acıklı tarihimizde devrimci kitapların sobalarda yakılmasının anlatıldığı başka bir bölüm daha var. Antalya Soba Müzesi, Türkiye’de bir ilk. İçeride gezerken birçok insanın anıları canlanacak. Bu güzel eser Antalya’ya armağan olsun.”


YENİ BİR CAZİBE MERKEZİ

Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise yerel yönetimlerin yaptığı bu çalışmaların Antalya’ya katkı sağlayacağını belirterek şunları söyledi:  “Antalya’ya 11 milyon turist geliyor. Herkes turistlerin otelden çıkmamasını eleştiriyor. Yabancı konuklar için bu tür cazibe merkezlerini çoğaltırsak, buraları gezeceklerdir. Oyuncak Müzesi, Soba Müzesi, Fikret Otyam Sanat Galerisi ve yakın zamanda açılacak Etnografya Müzesi ile Kaleiçi ve çevresinin çekim merkezini güçlendireceğiz. Büyükşehir Belediyesi’ne Antalya’ya böyle bir eseri kazandıkları için teşekkür ediyorum.” 


ANTALYA MEDENİYET ŞEHRİDİR 

Antalya Soba Müze’nin danışmanlığını yapan şair, yazar Sunay Akın ise şunları dile getirdi: “Soba Müzesi ateş ve insan ilişkisini anlatıyor. Soba ateşin evcilleşmiş halidir. Soba yakın tarihimizde çok kötü anılara sahip. Kitapları sobaya atarsınız bu darbe demektir. Kitapların içerisine sobayı koyarsanız, müze olur. Soba müzesi aydınlanma sürecini anlatır. Bu müze esnafın, emekçinin de müzesidir. Emek, esnaf değerleri bu müzeyle abideye dönüşüyor. Soba Müzesi Antalya’nın tarihine, aydınlanmasına sahip çıktığının göstergesidir. İnsanların Antalya’yı sadece tatil şehri olarak anması beni rahatsız ediyor. Antalya bir medeniyet şehridir. Akdeniz’in başkentidir. Antalya’da önce Oyuncak Müzesi’ni, şimdi de Soba Müzesi’ni kurduk. Benim burada olma nedenim Mustafa Akaydın’dır.”


SOBA MÜZESİ’Nİ GEZDİLER 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın,  Soba Müzesi’nin danışmanlığını yapan Sunay Akın’a, sahne tasarımını gerçekleştiren Ayhan Hasan Doğan’a ve edebiyat çalışmalarını gerçekleştiren yazar Ahmet Çağan’a katkılarından dolayı plaket verdi. Daha sonra Başkan Akaydın ve beraberindekiler Soba Müzesi’nin açılış kurdelesini kesti. Başkan Akaydın ve Sunay Akın, katılımcılara Soba Müzesi’ni gezdirerek, eserler hakkında bilgi verdi. Açılışa yoğun ilgi gösteren vatandaşlarda müzeyi gezme fırsatı buldu.  


EDEBİYAT VE SOBA

Demirciler İçi’ndeki kulede Antalyalılara ve Türk turizmine önemli bir hizmet verecek olan Soba Müzesi, edebiyatı ve sanatı “soba” temasıyla buluşturuyor. Müzede 19’uncu yüzyıldan sonra yaygın hale gelen soba kültürü, hikayesel bir anlatımla sunuluyor. Müzenin en son katında ise, çocuk bölümü yer alıyor. Bu bölümde 19 ve 20’nci yüzyılda dünyanın çeşitli ülkelerinde çocuklar tarafından oynanan oyuncak sobalar sergileniyor. 


Antalya Büyükşehir Belediyesi


Geri Dön