Türkiye'nin ilk inovasyon müzesi Trabzon'da inşa edilecek!
Pratik zekâsıyla ünlü Karadeniz insanı, Ar-Ge konusunda hünerini gösterdi. Türkiye' nin ilk inovasyon müzesini inşa etmeye hazırlanan şehir, ülkeden ve bölgeden çıkan icatları dünyaya tanıtacak...
Pratik zekâsıyla ünlü Karadeniz insanı, Ar-Ge konusunda hünerini gösterdi. Türkiye'nin ilk inovasyon müzesini inşa etmeye hazırlanan şehir, ülkeden ve bölgeden çıkan icatları dünyaya tanıtacak
İklim ve doğa koşullarının da etkisiyle adeta Türkiye'nin doğal inovasyon laboratuvarı olan Karadeniz Bölgesi, bu yeteneğini iş dünyasında daha fazla hissettirmeye hazırlanıyor. Bugüne kadar çılgın icatlarıyla ünlenen Karadeniz zekasını bir üst lige taşımak isteyen Trabzon, Türkiye'nin ilk inovasyon müzesini hayata geçirecek. Ar-Ge ve biyoteknoloji merkezleriyle de dev bir bilim kompleksine dönüşmesi planlanan proje için uluslararası tanıtımlar da yapılacak. Trabzon ve Karadeniz yöresine ait ilginç buluşların yanı sıra Türkiye'de ön plana çıkan patentli icatlar da buradan dünyaya tanıtılacak. Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı ile TOBB'un ortak girişimleriyle hız kazanan projenin Türkiye geneline de yayılması planlanıyor. Proje kapsamında yer alan İnovasyon ve Bioteknoloji Merkezi ise yenilikçi firmalar için adeta bir kuluçka bölgesi olacak. İnovasyon merkezinin Karadenizli'nin müthiş zekâsının kazanca dönüşeceği bir yer olacağını ifade eden Trabzonlu işadamları, "Karadeniz insanı zor koşullara karşı pratik çözüm geliştirme konusunda çok başarılı. Hedefte bu yeteneği iş hayatında daha fazla kullanılması var" şeklinde konuştu.
KÜÇÜK MUCİTLER YARIŞIYOR
5 milyon liraya mal edilmesi planlanan projeye Karadeniz Teknik Üniversitesi de 10 milyon TL ek katkı sağlamış durumda. Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın ana sponsor olduğu 'Mesleğini Keşfet, Küçük Mucitler Proje Tasarım Yarışması' da şehirde büyük ilgi uyandırmış durumda. Bu yıl 100'den fazla icat yarışıyor.
İLK AYAK KURUTMA MAKİNESİ
Trabzonlu işadamının 'Termomesh' adını verip patentini aldığı cihaz sayesinde ayaklar yıkandıktan hemen sonra kurutulabiliyor. Özellikle şadırvan ve otellerde kullanılan cihaz ihraç da edilecek.
ŞEHRİN AR-GE KARNESİ
Faydalı model-Patent (2013): 45
Ar-Ge mühendisi: 196
Ar-Ge merkezi: 4
Ar-Ge projelerinin toplamı: 119
Üniversiteyle çalışan KOBİ: 48
TÜBİTAK-KOBİ projeleri: 58
KOSGEB-KOBİ projeleri: 78
Avrupa Birliği projeleri: 140
25 yaş altı girişimci: 51
Metin Can/ Sabah Gazetesi