27 / 04 / 2024

Türkiye'nin ilk zeytin ihtisas OSB'si Manisa'da kuruldu!

Türkiye'nin ilk zeytin ihtisas OSB'si Manisa'da kuruldu!

Türkiye'nin ilk Zeytin ve Zeytinyağı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi Manisa'nın Akhisar ilçesinde kuruldu. 13 milyon zeytin ağacı ile zeytinde Türkiye'nin başkenti olmaya aday Akhisar'da Zeytin İhtisas OSB'nin kuruluşu tamamlandı.



Tanıtım toplantısı yapılan OSB için talepler alınmaya başlandı. Akhisar ve çevre bölgelerde faaliyet gösteren yatırımcıların katıldığı tanıtım toplantısı Akhisar Belediyesi Meclis Salonunda Akhisar Kaymakamı Kaan Peker, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz ve Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat'ın sunumu ile yapıldı. 


Katılımdan oldukça memnun olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Salih Hızlı, "Böyle bir potansiyelin farkındaydık ama bunun somutlaşması bir biraz daha yüreklendirdi. Çok uzun süredir Zeytin İhtisas Organize Sanayi Bölgesi girişimlerimiz vardı ama bu yerin tespiti, buradaki teknik çalışmalar bugüne kadar devam etti ve sürdü. Bizim için süreyi uzatan en önemli konulardan bir tanesi de buradaki prina tesisinin buraya eklemlenmesiydi. Bu prina tesisiyle ilgili bakanlıkta mevzuatta olmayan bir durum olduğu için zorlanma söz konusu oldu. Burada kamulaştınlacak alanlar da var, ama biz süreci başlattık, kurumsal kimliğimizi oluşturduk. 


Müteşebbis heyetimiz ve yönetim kurulumuz oluştu. İmar planımız bakanlık onayından geçti, imar planımız onaylandı ve yer tahsisi yapıldı. Bu arada hazineye ödememiz gerek bir para var, orada özel mülkiyete ait kamulaştınlacak alanlar var. Projelerimiz bakanlığa sunuldu, yani şu anda biz en kısa sürede burada tahsise başlayabiliriz. Öncelikle buradaki meseleyi istişare edip konuşmamız lazım, sonuçta müteşebbisler sizlersiniz. Bugüne kadar katkılar alındı, yine de son noktada katkılannı bekliyoruz. Burada emeği geçen herkese bizzat teşekkür ediyorum" dedi. 


Zeytin İhtisas OSB ile ilgili teknik bilgiler aktaran Akhisar Belediyesi Çevre Mühendisi İsmail Baydemir de, "OSB, toplam 52 parselden oluşmaktadır. Bu parseller içerisinde 5 ile 17 arasındaki parselleri ikinci etapta düşünüyoruz. Öncelikle diğer parseller şuan satışa çıkacaktır. Bu organize sanayi bölgesi alanı içerisinde ayrıca 1 adet prina tesisimiz yatırım alanı olarak değerlendirilecektir. Ayrıca 1 adet arıtma tesisi, teşhir alanı ve aynca sosyal tesis ile idari alanlarımız olacaktır. Yaklaşık 700 dönüm civarında sanayi alanı bulunmaktadır. Şuanda 500 dönüme yakın bir sanayi alanı satışa çıkacaktır. Bunların içerisinde aynca antma tesisimizi organize sanayi bölgesi olarak değerlendirip zeytincilerin en büyük sorunlannda bir tanesi olan atıkları da böyle çözmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu. Zeytin İhtisas OSB'nin gelişimi hakkında bilgiler aktaran Şehir Plancısı Oya Küçük de, "Bu çalışmanın temelinde kişilerin bireysel olarak gidip bu çalışmalan yapmadan terli toplu tüm atık problemlerini çözüldüğü, alt yapı problemlerinin çözüldüğü kompakt bir düzen oluşturulmasıdır.


Anadolu'da Vakit


Geri Dön