Türkiye’nin yabancıya konut satış potansiyeli yüksek!
Yabancılara gayrimenkul alımında verilmesi planlanan vatandaşlık hakkı gayrimenkul sektöründe heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, planlanan proje kapsamında Türkiye’ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceğini düşünüyor.
Yabancılara gayrimenkul alımında verilmesi planlanan oturma izni ve vatandaşlık hakkı sektörde heyecan yarattı. Sektör temsilcileri, ‘güvenli liman ve yaşam kalitesi etkisiyle Türkiye’ye girecek paranın 200 milyar doları bulabileceği görüşünde. Coldwell Banker Türkiye Başkanı Gökhan Taş, İspanya, Portekiz, Yunanistan gibi ülkelerin geçmişte şu an hükümetin çıkarmaya çalıştığı teşvik edici modellerle yabancıya konut satışında 2 milyon adedi geçtiğini anlattı ve “Türkiye’nin yabancıya konut satış potansiyeli bu ülkelerden çok daha yüksek” dedi.
Taş, yeni düzenlemeyle gayrimenkul alan kişinin çocuğunu Türkiye’de okutacağını, tedavisini burada olacağını, ticaret yapacağını, turistik amaç için Türkiye’ye geleceğini anlatarak, satışın çarpan etkileriyle ele alındığında potansiyelinin daha yüksek olduğunu aktardı. Türkiye’nin yabancılara bu düzenlemelerle 2 milyon adet konut satma potansiyeli olduğunun altını çizen Taş, “Bu potansiyel ortalama 100 bin dolarlık gayrimenkullerin satıldığını düşündüğümüzde 200 milyar dolardır” dedi. 200 Milyar dolar Türkiye ekonomisi için önemsenmeyecek bir rakam değil. Daha rahat anlaşılması için nelerden örnek vermek gerekir? Bir bakalım: Sinop Nükleer Santrali projesinin yatırım maliyeti 22 milyar dolar. Akkuyu Nükleer Santralinin yatırım maliyeti 20 milyar dolar. İstanbul - İzmir Otoyolu 16 milyar dolar. Taarruz Uçağı (JSF) 16 milyar dolar. Kanal İstanbul 15 milyar dolar. 3. Havalimanı 36.3 milyar dolar. Marmaray 5 milyar dolar. Haydarpaşa Limanı 5 milyar, Ankara - İstanbul Yüksek Hızlı Treni 4 milyar dolar.
Bunlar Türkiye’nin büyük projeleri ve konut vatandaşlığı ile gelmesi planlanan 200 milyar dolarlık döviz, ondan fazla otoyolun, beşten fazla nükleer santralin yapımına destek olacak büyüklükte. Peki madalyonun başka bir yüzü var mı? Var tabii ki. Talebin arttığı yerde fiyatlar da artıyor. Türkiye’de henüz Türk vatandaşlarının pek çoğu kendi bütçesine uygun ev alamazken, yabancılara konut satma planındaki şirketlerin fiyatlarını yükseltme riskiyle karşı karşıyayız.
Daha önce çıkarılan mütekabiliyet yasasıyla yabancıya konut satışının önü açılmış ve müteahhitler kazanırken, vatandaşa bu durum fiyatların ve kiraların artması olarak dönmüştü. İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancıya gayrimenkul satışına getirilen teşvikleri desteklediklerini vurgulayarak, yabancılara yapılacak satışların konut fiyatları ve nüfusu artırmayacağını söylüyor. Ama piyasa dengeleri ve geçmiş deneyimler, endişeleri canlı tutuyor. Ne diyelim, bekleyelim ve görelim…
Dip Not: Nef’in yaptığı işleri beğenirim ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Erden Timur’un vizyonuna saygı duyarım. Duyduğum kadarıyla Erden Bey’in ekibindeki arkadaşlar ABD’de hayata geçirilen projenin detaylarını anlatacakları bir basın gezisi organize etmiş. Bu geziye beni davet etmeseler de detayları merak ediyorum. Öğrendiğimde sizlerle paylaşacağım.
Yeni Birlik