27 / 04 / 2024

Ukrayna Rusya Savaşı konutta dengeleri bozdu! Türkiye'de yabancıya konut satışları sert düştü!

Ukrayna Rusya Savaşı konutta dengeleri bozdu! Türkiye'de yabancıya konut satışları sert düştü!

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, 2023 Ağustos'ta yabancıya konut satışının önceki yıla göre azaldığını, Ukrayna savaşı sonrası patlayan Rus talebinin soğumasının düşüşte etkili olduğunu açıkladı.



Yabancılara yapılankonut satışları Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 43,6 azalarak 25 bin 134 oldu. Geçtiğimiz yıl ilk 8 ayda bu sayı 44 bin 595 olmmuştu. EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, yabancıya satışın düşmesinde Ukrayna savaşı sonrası patlayan Rus talebinin soğumasının etkili olduğunu söyledi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Rusların Türkiye’den aldığı konut sayısı son 5 aydır 1000 rakamının altında seyrediyor. Son olarak 2023 Mart’ta Türkiye’den 1175 konut satın alan Ruslar, bu alımlarını nisanda 817’ye düşürmüştü.'' dedi.

YABANCIYA KONUT SATIŞLARI PİYASALARI YÜKSELTİYOR!

Yazıcı yabancı alımlarının piyasa fiyatlarını yükselttiğini söyleyerek '' özellikle piyasa fiyatına ilave edilen komisyonbedeli ile fiyatların daha da yukarı çekildiğini sonra da bu rakamların çevre mülklere emsal yapıldığı görülüyor.''dedi.

Yazıcı, bu alımların iç piyasa fiyatlarını çok yukarı çektiğini ve giren dövizin yüzde 30-40 ‘ı bu şekilde eridiğini belirtti. Yabancıya satışların tekrar 1 milyon dolar sınırının getirilmesi şart  olduuğunu söyleyen Yazıcı, “Türkiye gibi büyük bir ülke için bu rakam vatandaşlığı vermek kadar önemli olmamalı.'' dedi.

YABANCIYA KONUT SATIŞI TAMAMEN DURDURULMALI!

Son günlerdeki gelişmeler nedeni ile İsrail’ den de Türkiye’ye bir talep olacağını  belirten Yazıcı Türkiye‘de yabancıya satışın tamamen durdurulması konusunda düşüncelerini ifade etti. Çünkü yabancılara yapılan satışlar nedeni ile gayrimenkul ve kira fiyatlarının olması gerekenin üstünde ivmelendiği  piyasayı büyük sıkıntıya soktuğunu aktardı.

Ukrayna Rusya Savaşı konutta dengeleri bozdu! Türkiye de yabancıya konut satışları sert düştü!

EMLAK KRİZİ DEVAM EDİYOR!

Emlak kriziyle ilgili de önerilerde bulunan Yazıcı, “Ülkemizdeki ekonomik gelişmelerde parasını korumak isteyen kişilerin faiz yerine emtia alımına yöneldiğini gördük. Araba ve gayrimenkul olarak bu durum son 2 yılda gerçekleşti. Faiz oranları düşün değer artışları bu rakamlardan yüksek olunca mal almak parayı elde tutmaktan daha karlı hale gelmişti. Ancak kredi olanakları kısıtlanınca piyasa sakinleşti. Ama işinde şu anda ev sahibi olmak veya ev kiralamak büyük bir problem haline geldi.'' dedi.

Ukrayna Rusya Savaşı konutta dengeleri bozdu! Türkiye de yabancıya konut satışları sert düştü!

KİRA FİYATLARI  ARTTIKÇA BARINMA SORUNU DA ARTIYOR!

Kirada kanuni artış sınırı konulsa da ev sahiplerinin istediği artışların çok yüksek olduğunu belirten Yazıcı '' Sonuçta ev sahibi de bu para ile geçiniyorsa ortada bir dengesizlik doğuyor. Ev sahibi de bir yatırımcı devletin çözemediği konut sorununu çözemez. Ev sahibi sonuçta yatırım olsun belki de emeklilikte gelir olsun diye yatırım yapmış ve bununla geçinir durumda olabilir. '' dedi.

Kiracı mal sahibi tarafları arasında mutlaka bir denge oluşturulması gerektiğine değinen Yazıcı, kira değerleri arttıkça barınma sorununu büyüdüğüne değilndi.

Konut kiralamada arz ve talep dengesinin hızla bozulduğunu söyleyen Yazıcı, kiralık evlerde zaten yüksek olan fiyatlar daha da çok arttığını belirtti.

Anadolu’da şehir dışında konumlanan evlerin bile fiyatları 2-3’e katlandığının vurgusunu yapan Yazıcı, Güney’de Antalya ve civarındaki konutlar Ukrayna Rus savaşı nedeni ile gelen yabancılarla dolu olduğunu açıkladı.

Konut fiyatlarındaki artış devam edecek mi? Ev almayı düşünenler hemen bakın!

Konut kredisi faiz oranları satışları yavaşlattı! Konut yatırım aracı olmaktan çıkıyor mu?

Geri Dön