01 / 10 / 2024

Türkiyenin yatırım yapılabilir ülke olmasına ramak kaldı!

Türkiyenin yatırım yapılabilir ülke olmasına ramak kaldı!

KRİZ döneminde Türkiye’nin kredi notunu 2 kademe birden artıran kredi derecelendirme kuruluşu Fitch dün de görünümü durağandan pozitife yükseltti




Böylece Türkiye’nin yatırım yapılabilir ülke kategorisine çıkabilmesi için önünde başka bir engel kalmadı. Ekonomistlere göre, Fitch’in bu kararı sonrasında Türkiye 12 ay içerisinde ‘birinci lige’ çıkacak. Fitch, “Türkiye’de ekonomik toparlanma devam ediyor” dedi.

Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir seviyeye daha da yaklaştı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü durağandan pozitife yükseltti. Türkiye’nin kredi notunu yatırım yapılabilir ülkeler kategorisinin bir basamak altında tutan Fitch, aldığı kararla “Türkiye yatırım yapılabilir ülke sınıfının kapısına dayandı” mesajını verdi.

Fitch, Türkiye’nin kredi notunu en son 3 Aralık 2009’da 2 kademe birden artırarak BB+’ya çıkartmıştı. Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody’s ve Standard and Poor’s (S&P) Türkiye’nin kredi notunu sırasıyla “Ba2” ve “BB” olarak yatırım yapılabilir kategorinin 2 kademe altında tutuyor. Görünüm artışının, Türkiye’ye yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altında ve ayrıca Türkiye’ye en yüksek kredi notunu veren kredi derecelendirme kuruluşu olan Fitch’den gelmesinin kararın “değerini” artırdığını belirten analistler, yatırım yapılabilir seviyeye “yarım adım” kaldığını belirterek, Türkiye’nin ilk ‘yatırım yapılabilir’ notunu önümüzdeki 12 aylık dönemde alabileceği söyledi.

Toparlanma ‘V’ şeklinde

Fitch tarafından yapılan açıklamada, görünümdeki revizyonun güçlü ekonomik toparlanmayı, kamu maliyesindeki iyileşmeyi, ekonomik beklentilerdeki dönüşümün devam ettiğine duyulan güveni artmasını ve istikrarın korunmasını yansıttığı belirtildi. Türkiye’nin dış borç ve borç servis oranlarının kendisine yakın nota sahip ülkelere göre daha yüksek olduğunu belirten Fitch, borcun GSYH’ye oranının aşağı yönlü eğilimiyle birlikte mali politikanın tutarlı uygulanmasının not artışını getirebileceğine dikkat çekti.

BGC Partners Başekonomisti Özgür Altuğ, “Fitch’in ‘pozitif görünüm’ü Türkiye’nin büyüyen cari açığına rağmen ilk ‘yatırım yapılabilir’ notunu önümüzdeki 12 aylık dönemde alabileceğini gösteriyor” dedi.

Türkiye’nin kamu maliyesindeki iyileşmenin, ülke olarak duyulan güveni artırdığına dikkat çeken Fitch, 2009 sonunda GSYH’nin yüzde 45.5’ine denk gelen merkezi yönetim açıklarının 2010 sonunda yüzde 42, 2011 sonunda da yüzde 40 dolayına gerilemesinin tahmin edildiğini ifade etti. Buna ek olarak hükümetin borçlarının vadesini uzattığı, bunun piyasa riskini azalttığı belirtildi.

Fitch açıklamasında, Türkiye’nin resesyonun ardından “V biçiminde” bir toparlanma kaydetmekte olduğuna da dikkat çekildi.

Eyvah! İspanya da ‘durumum iyi’ dedi

Yunanistan’la başlayan İrlanda’yla devam eden Avrupa’daki borç krizinin Portekiz ve İspanya’ya sıçramasından endişe ediliyor. İspanya Ekonomi Bakanı Elena Salgado, “İspanya’nın AB’den yardım almasını gerektiren en ufak bir risk yok” dedi. Ancak benzer açıklamaları yardım talebinde bulunan Yunanistan ve İrlanda da yapmıştı. Salgado bir İspanyol radyosuna verdiği demeçte, Yunanistan ve ardından İrlanda’da yaşananların İspanya ile kıyaslanamayacak düzeyde” olduğunun altını çizerek, İspanya Merkez Bankası’nın finans sistemini kontrolü altında tuttuğunu belirtti.

İspanya Merkez Bankası Başkanı Miguel Angel Fernandez Ordonez de, emeklilik sisteminde yapılacak reformun kısa vadede olmasa bile piyasalara bir rahatlık getireceğini savundu. Ordonez, İspanya’ya dışarıdan duyulan güvensizliğin ortadan kaldırılması için birlik olunması çağrısında bulundu.

Krizin vurduğu Portekiz ve Yunanistan’da halk sokaklarda

Yunanistan’da iş koşullarını protesto eden çalışanlar, 3 ila 48 saat arasında değişen grev ve iş bırakma eylemine giderken Portekiz’de sosyalist hükümetin, kamu açığını azaltmak ve uluslararası mali yardım alma olasılığını önlemek amacıyla hazırladığı, 2011 yılı bütçesinde öngörülen kesintileri protesto etmek için dün yapılan genel grev hayatı felç etti.

Seçimden önce not artışı zor

Fitch açıklamasında, Türkiye’nin 2010’da yüzde 8, 2011 ve 2012’de yüzde 5 büyüme kaydetmesinin beklendiği de belirtildi. Merkez Bankası’nın 2011 yılının son çeyreğe kadar politika faiz oranlarında artış öngörmediğine dikkat çekilen Fitch açıklamasında, “Güçlü sıcak para girişlerinin yaşandığı bu zorlu ortamda, enflasyonun hedeflerin yukarısında ve hatta bazen finansal volatilite şekilde olabileceğini düşünüyoruz” denildi. Fitch Türkiye Genel Müdürü Ayşe Botan Berken, CNBC’e’nin “Seçimlerden önce not artışı olur mu” sorusuna, “Seçim sonuçlarını görmek lazım” yanıtını verdi.

Piyasalara Fitch morali

İrlanda’daki borç krizi ve Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerginlik nedeniyle morallerin bozulduğu piyasalara Fitch açıklaması tam anlamıyla “ilaç gibi” geldi. Fitch’in Türkiye’nin görünümünü pozitife revize etmesinin ardından gösterge tahvilin faizi yüzde 7.54 ile tarihin en düşük seviyelerine indi. Önceki gün 1.4850 TL’ye kadar çıkan dolar, 1.47 TL’ye geriledi. Uluslararası borsalardaki yükselişlerin de etkisiyle İMKB yüzde 1.35 artarak 67.230 puandan kapandı. Avrupa borsalarında yüzde 1-2 arasında yükselişler olurken Wall Street de günü alımlarla başladı.

Notu kırılan İrlanda’dan 15 milyar euroluk kemer sıkma planı

Borç krizini aşmaya çalışan İrlanda Hükümeti, bütçe açığını AB’nin belirlediği seviyeye indirebilmek için bir süredir üzerinde çalıştığı 4 yıllık tasarruf planının ayrıntılarını açıkladı. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin notunu bir kademe düşürdüğü İrlanda’nın Başbakanı Brian Cowen’ın, Maliye Bakanı Brian Lenihan ve Çevre Bakanı John Gormley ile birlikte kamoyuna duyurduğu plan çerçevesinde, İrlanda 4 yıl içinde 15 milyar euro tasarruf edecek.

Plan, 10 milyar euro harcama kesintileri, 5 milyar euro vergi artırımlarından oluşuyor. 4 yıl için öngörülen toplam tasarrufun yüzde 40’ının gelecek yıl için düşünüldüğü belirtiliyor.

Sağlık harcamalarından 1.4 milyar euro kesinti öngören planda, katma değer vergisi standart oranının 4 yıl içinde kademeli olarak yüzde 21’den, yüzde 23’e yükseltilmesi öngörülüyor.

Asgari ücretin de düşürüleceği plan çerçevesinde, İrlanda’nın “kırmızı çizgisi” olarak bilinen yüzde 12.5’lik kurumlar vergisi oranının değişmeyeceği bildiriliyor. Borç krizinin altından tek başına kalkamayan İrlanda’nın, Avrupa Birliği ve Uluslararası Para Fonu’ndan (IMF) alacağı yardımın 85 milyar euro dolayında olması bekleniyor.

İrlanda’daki sendikalar ve öğrenci derneklerinin öncülüğünde halk, hükümeti protesto etmek için Cumartesi günü eylem yürüyüşü yapacak.
Vatan


Geri Dön