23 / 12 / 2024

Türkiye'ye 20 milyar dolarlık rüzgar yatırımı!

Türkiye'ye 20 milyar dolarlık rüzgar yatırımı!

Mehmet Acarla, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde 20 bin megavat rüzgâr enerjisi hedefine ulaşabileceğini söylerken, “20 milyar dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç var. Dolayısıyla finansman imkânları kritik” diyor.



Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde 20 bin megavat rüzgâr enerjisi hedefine ulaşabileceğini söylerken, “20 milyar dolar gibi bir yatırıma ihtiyaç var. Dolayısıyla finansman imkânları kritik” diyor. 


TÜRKİYE’NİN rüzgâr enerjisinde 2023 hedefi 20 bin megavat (MW). Bugün gelinen noktada, rüzgârdaki kurulu güç 5 bin MW civarında. Rüzgar enerjisinde önde gelen şirketlerden Türk-Alman ortaklığındaki Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, “Rüzgârda 2023 hedefine ulaşmak için yıllık 1.900 megavat kurulu güç artışı, yani yıllık 2.9 milyar dolar yatırıma ihtiyaç var. Toplamda 20 milyar dolar gibi bir yatırımdan bahsedilebilir. Bunun da finanse edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla finansman imkânları kritik” diyor. Türkiye’de enerji sektörünün kullandığı 60 milyar dolar civarında bir kredi olduğuna dikkat çeken Acarla, “Burada da mekanizmalar geliştirilmesi gerekiyor. Yoksa sadece Türk bankalarının zaten taşıdığı bir yük var” diye ekliyor.


Borusan EnBW Enerji Genel Müdürü Mehmet Acarla, 2010 yılında sadece yenilenebilir enerji alanında çalışma kararı aldıklarını anımsatarak, 2020’ye kadar tamamen yenilenebilir enerjilerden oluşan 2 bin megavatlık portföye ulaşmayı hedeflediklerini anlatıyor. Bunun da 1.500 MW kadarını rüzgar santrallerinin oluşturacağını söyleyen Acarla, şöyle devam ediyor: “Rüzgarda şu anda 6 adet tesisimiz çalışıyor, 7.’sinin yatırımına başladık. Bugün işletmedeki santrallerimizin toplam kurulu gücü 375 MW. Bunun 50 MW’ı HES, ufak bir güneş santralimiz var, gerisi rüzgar. Bu yıl işletmede olan tüm santrallerimizin üretimiyle yaklaşık 330 bin hanenin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyoruz.”


HEDEF TUTTURULABİLİR


Rüzgarda büyümek için yeni ihaleleri beklediklerini dile getiren Acarla, “2013’te 3 bin MW’lık bir kapasite açıklandı ama ihaleleri henüz gerçekleşmedi. Onu bekliyoruz. Biz elimizdeki tüm projeleri, hatta civarda başka proje varsa onları da alıp yapıyoruz” diyor. Türkiye’de ticari olarak kullanılabilir rüzgar enerjisi potansiyelinin 45 bin MW civarında olduğuna işaret eden Acarla, 2023 hedefinin ise 20 bin MW olduğunu söylüyor. Bugüne kadar yapılan ihale yöntemleriyle bu hedefe ulaşmanın mümkün olmadığını savunan Acarla, şunları söylüyor: “Ama orada yeni bir yöntem belirlendi: YEKA dediğimiz yenilenebilir enerji kaynak alanları. Bu dünyada da aslında sıkça rastlanmaya başlanan bir model. Bir avantajı var, büyük kapasiteleri tek seferde ihale edebiliyorsunuz. Hızlı şekilde uygulamaya geçildiği takdirde 20 bin MW hedefi belki tutturulabilir. Bunun bir yan etkisi daha var, yerli üretimin teşvik edilmesi. Bunlara katıldığınız zaman belli oranda yerli üretim kullanmanız gerekecek. Bazı parçaların illa Türkiye’de üretilmesi istenecek. Prensip olarak yanlış bir yöntem değil, birçok ülkede de uygulanıyor.”


 ‘BORUSAN YERLİ ÜRETİMİ DÜŞÜNEBİLİR’


“YERLİ ekipman üretimine girmeyi düşünüyor musunuz” sorumuza karşılık Acarla, şöyle konuşuyor: “Enerji şirketimiz açısından bakarsanız ekipman üretimine girmek bir opsiyon değil. Onun için hakikaten özellikle Alman ortağımız açısından bir zihniyet değişikliği olması gerekir. Borusan açısından baktığımızda Borusan endüstriyel bir şirket, tamamen fizibilitesine bağlı olarak elbette ki böyle bir şeyi düşünebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konular var. Güneş yatırımı dediğimizde çok hızlı gelişen ve daha oturmamış bir teknoloji. Dünyada neredeyse kimse Çin’le baş edemiyor. Maliyetleri çok düşürebiliyor. Ama muhakkak ki Türkiye’de bu yatırımlar yapılacak. Türkiye’nin Çin’e göre avantajı, Çin’e anti damping uyguluyor Avrupa, Türkiye’ye uygulamayacak. Bizim Çin’e göre her anlamda Avrupa pazarı açısından lojistik maliyet avantajımız da var. Güneşte rüzgara göre daha basit bir üretim süreci var.”  


YERLİ PANEL İÇİN AR-GE ÖNEMLİ


TÜRKİYE’NİN yerli güneş panelinde kendi markasını geliştirmek için ciddi Ar-Ge faaliyetine ihtiyaç duyduğunu belirten Acarla, “Çünkü teknoloji sürekli gelişiyor. Bugün ürettiğiniz gelecek sene verimlilik açısından yetersiz kalıyor. Türkiye’de hakikaten çok iyi destekler var Ar-Ge konusunda bunu yapmak gerekiyor diye düşünüyorum. Yine de bir marka olarak yer edinmek için en azından güneş panellerinde bir fiyat savaşına girmek zorunda kalacaksınız. 10 milyon panel üreten bir fabrika ile kendi bölgenizde sadece 100 bin panel üreterek maliyet açısından baş edemezsiniz” diyor. 



5 MADDELİK YOL HARİTASI

ACARLA’NIN, 20 bin MW’a gidecek 5 maddelik yol haritası önerisi şöyle:


1) Bürokrasinin kolaylaştırılması,


2) İhalelerin hızla yapılması,


3) Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) modeli,


4) Finansman tarafı, burada yeni mekanizmalar geliştirilmesi,


5) Yatırımcı iştahı. Acarla, “Genel makroekonomik göstergeler açısından bakarsak, birçok kişi aksini söyleyebilir ama Türkiye hala cazibesini çok devam ettiren bir ülke. Alman ortaklarımız açısından da bunu teyit edebilirim” diye ekliyor.


Hürriyet 



Geri Dön