22 / 05 / 2024

Türkiye'ye 40 yeni kayak merkezi açılacak!

Türkiye'ye 40 yeni kayak merkezi açılacak!

DEVLET Bakanı Faruk Nafiz Özak, başta Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık olmak üzere bir ekibi yanına alıp, Ayder Yaylası"ndan Muş"a, Kafkasör"den Hakkari"ye, Bayburt"tan Bitlis"e kadar œkayak merkezi taramasına çıkmış  



SPORDAN sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, söze Erzurum"a œ25. Winter Universiade 2011 (25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları 2011) için organizasyon maliyeti dahil 600 milyon lirayı aşkın yatırım yapıldığını belirterek girdi:

- Bu, Türkiye"de bir ilimize tek seferde yapılmış en büyük yatırımdır. Yani, Erzurum bu alanda rekortmen oldu. Arkasından Trabzon gelecek. Temmuz 2011"de düzenlenecek Avrupa Gençlik Olimpiyatları için Trabzon"a 200-250 milyon liralık yaktırım gerçekleşiyor.
Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık ve Erzurum 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz"dan yarışlara dönük yatırım dökümünü istedi:
· Konaklı: Alp disiplini yarışları yapılacak. 82 milyon lira harcandı.
· Palandöken: Snowboard yarışları yapılacak. 45.1 milyon liraya mal oldu.
· Kandilli: Biathlon ve kayaklı koşu yapılacak. 19.1 milyon lira gitti.
· Buz sporları tesisi: Buz hokeyi, buz pateni ve curling için düzenlendi. 49.1 milyon lirayı buldu.
· Kayakla atlama tesisleri: Kayakla atlama, nordic olacak. 57.1 milyon lira harcandı.
· Universiade (Cemal Gürsel) Salonu: Açılış-kapanış törenleri olacak. 26.2 milyon lira gitti.
· Oyunlar köyü: Sporcular ve delegasyon konaklayacak. 51.3 milyon liraya mal oldu.
- Kaç sporcu gelecek
Bekir Korkmaz yanıtladı:
- şžu ana kadar 57 ülkeden 2 bin 897 sporcu bildirimi yapıldı. Bu, 25 yıllık Universiade tarihinde katılım rekoru anlamına geliyor.
- Katılımcılar bir para ödeyecek mi
- Sporculardan günlüğü 25 dolar konaklama bedeli alınacak.
- Dünya Üniversitelerarası Spor Federasyonu (FISU) Erzurum"a yatırım konusunda maddi katkıda bulundu mu
Bakan Özak yanıt verdi:
- Yatırımı tümüyle biz karşıladık.
Aklına Maliye Bakanı Mehmet şžimşek"e sık sık ricaya gittiğini aktardı:
- Bugüne kadar Türkiye"de böylesine büyük bir kış sporu organizasyonu yapılmamış. İlk kez düzen-leniyor. O yüzden harcamalar planların ötesine geçebiliyor. Nitekim öyle de oldu. Bu dönemde sık sık Maliye Bakanımız Mehmet şžimşek"in kapısını çaldım. Sağolsun bize çok yardımcı oldu.
Özak, ardından Türkiye"nin başta kayak olmak üzere kış sporlarındaki œgeri kalmışlığına değindi:
- Vancouver"a (Kanada) kış sporları yarışmasına katıldık. Katılımcı ülke bakanlarıyla yan yana oturuyoruz. Bizden sadece 5 sporcu vardı. Geçit töreni sırasında kalabalık görünelim diye tüm ekibi kattık.
- Peki, 27 Ocak-6 şžubat tarihleri arasında Erzurum"da gerçekleşecek Universiade"da Türkiye"nin madalya şansı var mı
Özak, sözü Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık"a verdi:
- Universiade organizasyonunu aldığımız andan itibaren takımlar oluşturduk. Alpler"de antrenmana götürdük. Ancak, bu kadar kısa sürede iddialı ekip yaratmak mümkün değil. Madalya almamız mucize olur.
Özak araya girdi:
- Bizim için en büyük madalya, Universiade"ı Erzurum"da gerçekleştirmek...

Türkiye 40 yeni kayak merkezine sahip olacak
DEVLET Bakanı Faruk Nafiz Özak, başta Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık olmak üzere bir ekibi yanına alıp, Ayder Yaylası"ndan Muş"a, Kafkasör"den Hakkari"ye, Bayburt"tan Bitlis"e kadar œkayak merkezi taramasına çıkmış:
- Hedefimiz bu yılın sonuna kadar Türkiye"ye 40 yeni kayak merkezi kazandırmak.

Erzurum Avrupa"da ilk üçe girecek

KAYAK Federasyonu Başkanı Özer Ayık, önce bazı verileri sıraladı:
- Dünyada yılda 62 milyon kış turisti, kayak merkezlerini dolaşır. Bunların 32 milyonu Avrupa ülkelerinde bulunur.
Ardından Erzurum"un bundan sonra kış turizminde nasıl öne çıkacağını anlattı:
- Yapılan yatırımlar Erzurum"u kış sporları için Avrupa"da ilk üçe soktu. Universiade sonrası turist sayısı artar.
- Ne kadar artar
- şžu anda Erzurum sezonda 30-40 bin turist çekiyor. Bu önümüzdeki yıllarda milyona ulaşacak rakamlarla ifade edilecek noktaya gelebilir.


Açılış-kapanış organizasyonu
11 milyona Mustafa Erdoğan"ın
ERZURUM 2011 Genel Koordinatörü Bekir Korkmaz, Universiade organizasyonu için çeşitli ürün ve hizmet alımları amacıyla 45 kadar ihale yaptıklarını aktardı:
- Açılış-kapanış organizasyonunu Mustafa Erdoğan"ın başında olduğu Tigris Team"le ortak olan bir konsorsiyum yapacak.
- Bedeli ne kadar
- 11 milyon lira artı KDV ödenecek... Açılışta 60 dakika, kapanışta 60 dakika sürecek bir gösteri gerçekleşecek.
Bakan Faruk Nafiz Özak, bir başka ihaleden örnek verdi:
- 5 bin giyim eşyası için ihale açılmıştı, Intersport kazandı. - 20 dereceye göre giyim eşyası Türkiye"de üretilemiyor.
- Nerede yaptırdılar
- çin"de.
- Catering ihalesini kim kazandı
- Altınboynuz aldı... Dünya Basketbol şžampiyonası"nda da onlar görev almıştı. çok da başarılı oldular...

Taşıma suyla suni kar üretiliyor, kış artık uzun sürecek

DEVLET Bakanı Faruk Nafiz Özak"a Erzurum"da yaşanan kar sıkıntısını sorduk:
- Gelin hep birlikte kar duasına çıkalım.
Ardından sözü Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık"a verdi:
- Kar yağmaması nedeniyle elbette büyük sıkıntı yaşadık. Yani, pişmiş tavuğun başına gelenlerden beter olduk.
- Yarışmalar başlayıncaya kadar kar yağmazsa ne olacak
- 4 önemli merkezimizde suni kar tesisleri kurduk. Bunlar 6-7 milyon Euro"ya mal oldu. Artık ihtiyacımız olan kar ortamını yaratabiliyoruz.
Ardından yaşanan su sıkıntısına değindi:
- Suni kar üretmeye su yetmez oldu. Tankerlerle su taşıyıp, kar üretiyoruz. Tankerler de az geldi. Erzincan"dan, Gümüşhane"den tanker takviyesi yaptık.
Sonra 8 Ocak Cumartesi için beklentisini ortaya koydu:
- Cumartesi günü (yarın) 20-25 santim kar yağması bekleniyor. Bu bizi rahatlatır.
- Yağmazsa, ne olacak
- Suni karla sorunu çözüyoruz. Nitekim testlerimizi 20 ülkeden sporcularla yaptık.
Bakan Özak, yaşanan sıkıntıya œolumlu yanından baktı:
- Suni kar tesisleri Erzurum için büyük kazanç. çünkü, bu tesisler bir ay başlangıçta, bir ay da sonunda olmak üzere, kayak ve kış sporları yapılacak ortamı uygun şekilde tutabilmeye olanak sağlayacak. Yani, Erzurum"da kış sporları sezonu toplam 6 aya çıkabilecek.
Hürriyet/Vahap Munyar

Basında yer alan diğer haberler:

 Erzurum'a 600 milyon lira yatırım yaptık, 32 milyon turiste göz diktik

Erzurum'daki Kış Oyunları'nın açılışına az bir zaman kaldı. Kar yağışının yetersizliği organizasyonu sıkıntıya soksa da yetkililer, 'taşıma suyla' değirmenin döneceğini de tüm dünyaya göstermiş oldu. Bakan Faruk Nafiz Özak, asıl sürecin oyunların bitmesinden sonra başlayacağını söyledi. şžimdiki hedef Avrupa'daki 32 milyon kış turistini Erzurum'a çekmek

Türkiye, tarihinde ilk defa bir kış spor organizasyonuna ev sahipliği yapıyor. Sportif anlamda Erzurum'daki Universiade yarışlarında pek derece beklemesek de organizasyonun sorunsuz başlayıp bitirilmesi Türkiye'ye büyük bir puan kazandıracak.  22 Ocak'ta açılacak Olimpiyat Köyü'nde tüm hazırlıklar tamam. 57 ülkeden 2 bin 900 sporcu oyunlara katılmak için başvurdu. Bu rakam, bir kış olimpiyatı açısından hem sporcu hem ülke sayısı anlamında bir rekor...  

LİSANSLI SPORCUMUZ AZ

Önceki akşam, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, gazetelerin ekonomi müdürleriyle bir araya geldi. Sohbet esnasında oldukça mutlu ve neşeli olan Bakan Özak, oyunlar için Erzurum'a 600 milyon liraya yakın yatırım yapıldığını ısrarla vurguladı. 'Cumhuriyet tarihinde bir defada yapılan en büyük yatırım Erzurum'a yapıldı' diyen Özak, bir yandan da sporcu sayısının azlığından dert yandı ve şunları söyledi; 'İran'a gitmiştim 12 buçuk milyon lisanslı sporcu sayısı söylediler,' Araya girip hemen sorduk 'Türkiye'deki lisanslı sporcu sayısı ne kadar' Bakan'ın verdiği yanıt şu oldu; 'Sadece 2,7 milyon kişi. Ama bunun tamamı faal değil.'

Kış turisti yeni yerler arıyor

KAYAK Federasyonu Başkanı Özer Ayık da yapılan yatırımlar sonucu Erzurum'un şu an Avrupa'nın ilk 3 kayak merkezinden biri haline geldiğini söyledi. Bu durumun turizm açısından da büyük potansiyeli olduğu bilgisini veren Ayık'a 'Bu konuda rakamlar ne diyor' diye sorduğumuzda çarpıcı bir yanıt aldık; 'Dünyada 62 milyon kayak turisti var. Bunun 32 milyonu da Avrupa'da yaşıyor. Bu 32 milyon kişinin ortak bir özelliği var; Hep aynı yerde kaymak istemezler. Değişik dağlar ve yeni yerler ararlar. Can güvenliği önemli olduğundan en son nerede kayak organizasyonu yapılmış diye araştırırlar.'

Turistler yeni yerler arıyor

ÖZER Ayık, tesislerin yarattığı turizm potansiyelini şu sözlerle özetledi; 'Bu zaman kadar 500'e yakın yabancı uzmanla çalıştık. Erzurum'un Avrupa'da ilk 3'e gereceği onların yazılı olarak bize aktardıkları bilgidir. Dünyadaki bu tür merkezlerin tek ortak özelliği var. Önce orada çok önemli spor organizasyonu yapılmış olması. Otomatikman bir kış turizm merkezlerine dönüşmüşler. Erzurum'u da böyle bir süreç bekliyor.'

Courchevel'de 660 milyon euro harcadık

BAKAN Özak, kış turizminde gördüğü potansiyeli şöyle özetledi: '220 bin Türk geçen yıl Fransa'daki Courchevel'e gitmiş. 3 bin eurodan çarpın, 660 milyon euro. Cennet bizde. Hele Artvin'de bir kayak yapıyorsunuz, her tarafınız orman, karşınız Gürcistan, bazen alt tarafta deniz görünüyor.'

Açılış seremonisi 11 milyon liraya mal oldu

GENEL Koordinatör Bekir Korkmaz 'Ne kadar iyi organizasyon yaparsanız yapın açılış kapanışın iyi olması lazım. Açılış töreni 60 dakika sürecek. Açılış töreninindeki gösteriler Mustafa Erdoğan tarafından yapacak. Bu seremoni için 11 milyon lira harcadık. Bize bir senaryo sundular, üzerinde çalıştık. çok yerel olursa dünya bu nedir diyecek çok uluslararası olursa Trabzon'da seyreden beğenmeyecekti. Sanırım iyi bir şey ortaya çıkacak' diye konuştu.

Muş, Bitlis ve Hakkari'ye kayak merkezi geliyor

SPORUN sadece futboldan ibaret olmadığını sohbetimiz boyunca ısrarla ve defalarca vurgulayan Bakan, 'Ben eski futbolcuyum. 200 milyon dolara bir stat yaparsınız. 22 kişi top oynar. Van-Gevaş'ta telesiyej açtık. Bir yandan kayak yapıyorsunuz, bir taraftan göle bakıyorsunuz. Açılış günü 2 bin kişi geldi, kayak yaptı. Sosyalleşme var, yiyecek içecek var, kiralık elbise var, hoca var. Bu sosyalleşmenin demokratik açılıma bile katkısı var. şžimdi biz Muş, Bitlis ve Hakkari'yi ihale ediyoruz. Kastamonu'yu bitirdik. Van'ı bitirdik. Niğde'yi yapacağız. Türkiye'de ne kadar kayak merkezi varsa ihya edeceğiz' sözleriyle konuya dikkatimizi çekti.

Hava durumu uzmanı olduk, kar bekliyoruz

OYUNLARLA ilgili en önemli sıkıntı, bu yıl yeterli kar yağışının olmayışıydı. Bu konuda tüm önlemleri aldıklarını söyleyen Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık 'Suni kar sistemleri ile ilgili hiçbir sıkıntı yok. Ama pişmiş tavuğun başına gelmeyen, bu kış bizim başımıza geldi. Adeta taşıma suyla değirmen döndüğünü de ispat ettik. Sistemimizi her gün test ediyoruz. Hava durumu uzmanı olduk. Cuma günü 25-30 cm kar yağacak deniyor. Bu da bizim için yeterli. Her zaman için planımız var. Ama bir de hiç yağmaz yağmaz oyunların başladığı gün yağarsa felaket olur. Bu sefer de onu temizlemek için çaba harcamak gerekecek' dedi.
Akşam

 


Geri Dön