26 / 11 / 2024

Türkler altın ve gayrimenkule yatırım yapıyor!

Türkler altın ve gayrimenkule yatırım yapıyor!

Ünlü & Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Levent Ünlü, bu yıl yabancıların gayrimenkulde rekor alım yapabileceğini belirtti. Ünlü, ''Türkiye'de tercih edilen yatırım araçları altın ve gayrimenkul'' dedi.




Türkiye'nin önde gelen kurumsal finansal danışmanlık ile varlık yönetimi kuruluşu Ünlü & Co'nun Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Levent Ünlü, önümüzdeki dönemde varlıkların (şirketler, gayrimenkuller vesaire) ucuzluğu nedeniyle yabancıların Türkiye'ye ilgi gösterebileceğine işaret ederek, "2017'de yabancılar rekor alım yapabilir" dedi.


Türkiye'de tasarrufların yüzde 93'ünün mevduatta olduğuna işaret eden Ünlü, piyasada oynaklığın arttığı dönemde vatandaşların risklerden kaçındığını dile getirdi. Ünlü, "Türkiye'de tercih edilen diğer yatırım araçları altın ve gayrimenkul... Daha yüksek getirili alanlar da var ama vatandaş öngörülebilir yatırım araçlarını tercih ediyor. Daha yüksek getirili ancak riskli yatırım enstrümanlarının devreye girmesi zaman alacak. Korumacı anlayış genlerimizde var" dedi.


Referandum sürecinin özellikle döviz kurları üzerindeki etkisinin sorulması üzerine Ünlü, "Seçimler ve referandumlar gibi sonrasının öngörülmediği durumlarda piyasalarda oynaklık artar. Peki, dolar neden düşüyor? Bunun sebeplerinden biri ABD'de Trump yönetiminin ülkeyi daha rekabetçi kılmak için düşük dolar kuru politikasını benimsemesidir" şeklinde konuştu.


Bu arada Mahmut Levent Ünlü, faizsiz fon kurmaya çalıştıklarını, birtakım teknik sorunları aşmaya çalıştıklarını kaydetti. Ünlü, yönettikleri varlıkları önümüzdeki 2 yılda 600 milyon TL'den 5 milyar TL'ye çıkarmak istediklerini kaydetti.


Ünlü, "Devletin elinde gayrimenkuller gibi verimli kullanılmayan varlıklar var. Varlık Fonu bünyesinde yetkin insanlardan oluşan bir kadro oluşturulursa, memleketin kalkınmasına katkı sağlar. Varlık Fonu, konsept olarak yanlış bir şey değil... Ancak Varlık Fonu, henüz faaliyete geçmedi. Nasıl bir strateji izlenecek, bilmiyoruz. Bunlar henüz netleşmiş değil"


Yatırımcı tipi değişiyor


"Türkiye son 3 yılda 4 seçim, bir darbe girişimi atlattı. Düşünsenize, 2016 yılında darbe girişimi oldu, 10 milyar dolarlık doğrudan yatırım geldi! Üstelik 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Eylül sonuna kadar piyasada yaprak bile kıpırdamadı. 2015 yılında 16.9 milyar dolarla rekor kırıldı. Bu sene yabancı yatırımcılar Türkiye'deki varlıkların (şirketler, kuruluşlar vesaire) ucuzluğu nedeniyle sürpriz yaparak, rekor kırabilir. Yabancı yatırımcı da kimlik değiştiriyor. Artık kısa vadeli yatırım gelmiyor, gelenler uzun vadeli sektörel yatırımcılar" şeklinde konuştu.



Yeni Mesaj


Geri Dön