27 / 04 / 2024

Türkler yurt dışı seyahatlerinde kesenin ağzını açtı! 

Türkler yurt dışı seyahatlerinde kesenin ağzını açtı! 

2023 yılında Türklerin yurt dışı seyahat giderleri bir önceki seneye oranla yüzde 64,'lik yükseliş göstererek 6,7 milyar dolara kadar ulaştı ve tüm zamanların rekor seviyesine ulaştığı kaydedildi. 



Yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki seneye göre yüzde 52,3 yükselerek 11 milyon 67 bin 359 kişi olduğu kaydedildi. Merkez Bankası'nın (TCMB) yaptığı açıklama ile elde edilen verilerde en çok dikkat çeken detaylardan biri de Türklerin yurt dışında yaptığı seyahat harcamaları olduğu belirtildi.

sozcu.com.tr'de yer alan habere göre; Yurt içi yerleşiklerin yurt dışı seyahat harcamalarını kaydeden 'seyahat giderleri' kalemi, 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 64,2'lik artışla 6 milyar 653 milyon dolara yükseldi. Bu rakam, tüm zamanların zirvesi olarak kayıtlara geçmiş oldu.

Buna göre, 2015 yılında da 5 milyar 368 milyar dolara kadar ulaşan bu kalem, sonraki yıllarda kur artışlarının da etkisiyle azalmış ve 2019'da 4 milyar 110 milyon dolara kadar düşüş göstermişti. Pandemi etkisi ile 2020'de 1 milyar 40 milyon dolar ile 25 yılın dibini gören bu rakam, 2021'de 1 milyar 650 milyon dolar, 2022'de 4 milyar 53 milyon dolar olmuştu. 

Türkler yurt dışı seyahatlerinde kesenin ağzını açtı! 

TÜİK'in 31 Ocak'ta açıkladığı ve yurt içinde ikamet edip başka ülkeleri ziyaret eden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının harcamalarından oluşan turizm gideri, 2023 yılında bir önceki seneye göre yüzde 65,3'lük artışla 7 milyar 69 milyon dolar olmuştu. Bunun 5 milyar 916 milyon 935 bin dolarını kişisel, 1 milyar 151 milyon 967 bin dolarını ise paket tur harcamaları yer aldı.

Yine TÜİK'e göre, yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki seneye oranla da yüzde 52,3 yükselerek 11 milyon 67 bin 359 kişi oldu. Bunların kişi başı ortalama harcaması 639 dolar olarak gerçekleşti.

Yurt dışı yerleşikilerin Türkiye ziyaretleri kapsamında elde edilen seyahat gelirleri ise 2023'te bir önceki yıla göre yüzde 15,2'lik artışla 47 milyar 677 milyon dolara kadar çıktı.
 
Turizm giderleri, TÜİK tarafından yürütülmekte olan “Vatandaş Giriş Anketi” sonuçlarından elde ediliyor. Üçer aylık dönemler itibariyle yapılan anket çalışmasında, yurt dışı ülkeleri ziyaret edip Türkiye'ye giriş yapan yurt içi yerleşiklerin yurt dışında yaptıkları harcamaların saptanması amaçlanıyor.

TCMB'nin ödemeler dengesi istatistiklerinde yer verdiği seyahat verileri, Dünya Turizm Örgütü’nün turizm istatistikleri metodolojisinde yaptığı değişikliklerin bir sonucu olarak TÜİK’in yayımladığı turizm istatistiklerinden içerik olarak farklılaşıyor.

Yunanistan ‘altın vize’ için gayrimenkul alım sınırını 500 bin Euro'ya çıkarmayı planlıyor!

İstanbul'da geçen sene 113 milyon yolcu havalimanını kullandı

Bitur Seyahat Turizm Limited Şirketi kuruldu!


 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön