17 / 05 / 2024

Türklere Alman vatandaşlığının yolu açılıyor! Almanya’dan yeni vize adımı: Detaylarıyla açıklandı! 

Türklere Alman vatandaşlığının yolu açılıyor! Almanya’dan yeni vize adımı: Detaylarıyla açıklandı! 

Almanya'nın "yeni nesil nitelikli göçmen yasasının" ayrıntıları tek tek belli oldu. Schengen vizesinde kriz yaşanırken, nitelikli göçmen için hazırlanan plandaki bazı ayrıntılar dikkatleri çekti. 



1) UYGUN İŞ BULMA ŞARTI: Almanya'ya ve diğer AB üyesi ülkelere gidebilmenin ilk koşulu, meslek eğitimine veya senelerdir içinde alıştığı mesleğe uygun iş bulabilme. Bu iş teklifi ile “Ulusal Vize”ye başvuru yapılacak. İş yeri de zaten Almanya’dan, Türkiye’deki konsolosluklara “Davetiye” yollayacak. Doktorlarda olduğu gibi, belirli bir düzeyde Almanca ya da İngilizce koşulu aranıyor. İş bulup yerleşenler, ailesini de yanına alma fırsatı yakalayacak. 

2) MAAŞTA ALT SINIR 3 BİN 500 EURO: İş teklifi ile Almanya'ya gelmek isteyenlerin en az brüt 3 bin 500 Euro'luk teklif almış olması da gerekli. Bundan düşük tekliflere, “istisnai durumlarda” ve kısa süreli izin verilebilecek. Ancak ana uygulama bu şekilde. Bilgisayarcılar, sağlıkçılar, inşaat sektöründe uzmanlar, su ve kalorifer tesisatçıları, akla gelebilecek her alanda mesleği olanlar başvurı yapabilecek. 

3) İŞYERİ DEĞİŞTİRME FIRSATI: Almanya'ya bir iş yerinin davetiyle gidenler, belirli bir süre sonra istemezse, işyerini değiştirme hakkına sahip olacak. Hatta başka bir AB üyesi ülkeye geçiş yapabilecek. Bir sene ve üç senelik iki sınır bulunuyor. Üç seneden sonra sürekli oturma izni alınabilecek. 5 seneden sonra da Alman vatandaşı olunacak. Sistem, 1960'lı yıllardaki işçi göçünden çok farklı işleyecek. Bu defa işçiler değil, “eğitimli eleman ve beyin göçü” planlanıyor.

4) İLTİCACILAR VE KAÇAKLAR: Almanya'ya kaçak gelip iltica isteyen Türkler, 29 Mart tarihine kadar başvurusunu yapmışsa, haklardan faydalanacak. Yani iş bulurlarsa, oturma ve çalışma izni alabilecek. Durumları yasal olacak. Bunlarda 3500 Euro'luk alt sınırın olması beklenmiyor. Yani, inşaatta bir iş bulmaları halinde de çalışabiliyorlar.

Türklere Alman vatandaşlığının yolu açılıyor! Almanya’dan yeni vize adımı: Detaylarıyla açıklandı! 

5) TURİST VİZESİYLE GELENİN DURUMU: Almanya'dan bir iş daveti veya teklifi almadığı halde, turist olarak gelmiş olanlar da benzer haktan faydalanabilecek. Bunlar, Almanya'da uygun iş bulmaları ve belirli bir geliri sağlayacağını garanti etmeleri halinde, çalışma ve oturma izni alabilinecek.

6) SÜREKLİ OTURUM VE VATANDAŞLIK: Türkler'in, AB üyesi olmayan diğer ülkelerden farklı durumu bulunuyor. AB ile imzalanan Ortaklık Anlaşması ve 1/80 ve 1/83 sayılı Ortaklık Konseyi kararları ile Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın örnek kararları, Türkler'in kısa zamanda AB'de yerleşme hakkını öngörüyor. Bu da üç senelik bir süre sonunda AB'de sürekli oturma iznini getiriyor. Daha sonra vatandaşlık alınabilmesi de mümkün.

7) PUANLAMA SİSTEMİ VE HİZMETLER: Türkler'in Almanya'ya gelebilmesi için belirli bir puanı bulmaları gerekli olacak. Şans Kartı ismi verilen sisteme göre, bir meslek sahibi olma, dil bilme, Almanya'da yakını olması, yaşı 45'ten küçük olması, iyi bir iş teklifi alması; olumlu puanla beraber Ulusal Vize almasında etkili olacak. Yaşı büyük olanlar da diğer koşulları yerine getirebiliyorsa, gidebilecek. 

Elimizdeki euroları bozduralım mı? Euro yükselecek mi, düşecek mi? Elinde ve banka hesabında eurosu olanlar hemen bakın

Ne İstanbul ne İzmir! Türkiye’de satılık konutlarda en fazla değer artışı yüzde 172 ile o ilde!

Bakanlık resmen duyurdu: Bayram öncesi ihtiyaç sahipleri için SYDV'lere 450 milyon 800 bin TL ek kaynak aktarıldı!

Sektörel güven endeksleri açıklandı! İnşaat sektörü yüzde 3,5 geriledi


Geri Dön