29 / 04 / 2024

Türkmenistan'daki Olimpiyat Köyü'nü Türkler yapacak!

Türkmenistan'daki Olimpiyat Köyü'nü Türkler yapacak!

Zengin doğalgaz kaynaklarıyla tanınan Orta Asya ülkesi Türkmenistan, spor alanında uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaparak, dünya kamuoyunun dikkatini çekecek. Yönetimin hedefi, Asya ve Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak....



Türkmenistan, 2017 yılında 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları’na ev sahipliği yaparak, uluslararası spor organizasyonlarını düzenleyebileceğini bütün dünyaya gösterecek. Asya Oyunları bayrağını devralan Aşkabat yönetimi, spordaki büyük ve uluslararası organizasyon için şimdiden hazırlıklara başladı. 


Bu hazırlık çalışmalarının ilk aşamasında dev organizasyonu dünyaya tanıtmak amacıyla başkent Aşkabat’ta Uluslararası Spor Medya Forumu düzenlendi. Spor ve Turizm Enstitüsü binasında düzenlenen foruma, 23 ülkeden 44 basın mensubu yanı sıra Aşkabat’taki yabancı ve yerel basın büyük ilgi gösterdi. 


Forumu açılış oturumuna Türkmenistan Spor Komite Başkanı Batır Orazov, Türkmenistan için lobi faaliyetlerini yürüten JTA (John Tibbs Associates) şirketi başkanı John Tibbs, Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) Başkanı Gianni Merlo, Türkmenistan Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Azad Muradov konuşmacı olarak katıldı. Program öncesinde Türkmen sporcuların sergiledği spor gösterisi büyük ilgi gördü.


SPOR EVRENSEL BİR DİL


Dünya Spor Yazarları Birliği (AIPS) Başkanı Gianni Merlo törende yaptığı konuşmasında, sporun evrensel bir dil olduğunu ve herkesin anlayabildiğini söyledi. Dev spor organizasyonların ülkelerin dünya çapında tanınmasına önemli bir imkan sağladığını belirten Merlo, spor ve basının ülkelerin önünü açtığını ifade etti. Merlo, konuşmasında örnekler vererek, Çin’in Olimpiyat Oyunları’nı başarılı bir şekilde organize ettiğini ve bunun ülkeye hem prestij sağladığını hem de genç sporcu neslin yetişmesine imkan sağladığını belirtti. AİPS Başkanı Merlo, bundan dolayı spor organizasyonlarına ev sahipliği yapmanın büyük avantajlı olduğunu belirterek, Türkmenistan’ın Asya Oyunları ile spor alanında uluslararası adımını atacağını belirtti. 


HEDEFİMİZ ASYA VE OLİMPİYAT OYUNLARI


Türkmenistan Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Azad Muradov, hedeflerinin Asya Yaz Oyunları ve Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak olduğunu belirtti. JTA şirketi başkanı John Tibbs’in sorularını cevaplayan Genel Sekreter Muradov, 2017 yılından sonra 2023 Asya Yaz Oyunları’na ve 2030 yılında Olimpiyat Oyunları’na ev sahipliği yapmak istediklerini belirtti. 2017’deki Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları için spor altyapıya sahip olduklarını belirten Muradov, Asya Yaz Oyunları’nda 35’e yakın dalda yarışıldığını ve bunun için ek olarak bazı spor tesisleri inşa ederek, bu tür organizasyonlara da ev sahipliği yapabileceklerini bildirdi. 


OLİMPİYAT KÖYÜNÜ TÜRKLER YAPACAK


Başkent Aşkabat'ta ilk kez düzenlenecek oyunların tesislerini, Türkler inşa ediyor. Her 4 yılda bir düzenlenen organizasyon için, Türk firması maliyeti 5 milyar doları bulması beklenen ve 30 tesisi içinde barındıran olimpiyat köyü inşa edecek. Yapılacak tesislerin 2016 yılında tamamlanması planlanıyor. 


Aşkabat'ta Haziran 2017'de düzenlenecek 5. Kapalı Salon ve Savaş Sanatı Asya Oyunları'na, 62 ülkeden 5 binin üzerinde sporcunun katılması bekleniyor. Bu oyunların dördüncüsü bu sene Güney Kore’nin İncheon kentinde yapıldı.


Zaman


Geri Dön