Ücretli izin nedir? Ücretli izin kimlere verilir? İşte detaylar!
Ücretli izin nedir? Ücretli izin kimlere verilir? soruları çalışanlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. İşte merak edilen detaylar!Net açıklamak gerekirse, yıllık ücretli izin, işçinin kanunen kendisine tanınmış bir haktır
Ücretli izine dair pek çok bilgi ortalarda dolanmaktadır. Net açıklamak gerekirse, yıllık ücretli izin, işçinin kanunen kendisine tanınmış bir haktır.
İşte Ücretli izin nedir? Ücretli izin kimlere verilir? Ücretli izin hakkı ne zaman başlar? sorular ve onların cevapları!
Yıllık ücretli izin, işçinin kanunen kendisine tanınmış haklardan biridir. Yıl boyunca çeşitli zorluklar ile mücadele edip çalışan işçilerin dinlenebilmesi için çeşitli izinleri bulunmaktadır.
İşte ücretli izne dair soruların sorular ve yanıtları…
ÜCRETLİ İZİN NEDİR?
Bir işçinin bir yıllık çalışmasına karşılık olarak kanunda belirtilen süreler çerçevesinde ücreti de ödenmek sureti ile verilen izine ücretli izin denilmektedir. Yıllık ücretli izin bölünemez, devredilemez ve vazgeçilemez bir haktır. Anayasal bir hak olan ücretli iznin süresi, işçinin kıdemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
ÜCRETLİ İZİN HAKKI NE ZAMAN DOĞAR?
Belirlenen mevzuata göre ücretli izne hak kazanabilmek için işçi en az 1 yıllık kıdeme sahip olması gerekir yani bir yıl aynı yerde çalışmış olması gerekir. Mevsimlik ve kampanya işlerinde ücretli izine hak kazanılmaz. Bunlara ilave olarak bir yıldan kısa süreli iş sözleşmelerinde de işçilerinde senelik izin hakları bulunmamaktadır.
YILLIK ÜCRETLİ İZİN SÜRELERİ NE KADAR OLUR?
İş Kanunu’nda işçiye verilecek yıllık izin süreleri bellidir. Bu düzenleme işçinin yaşı ve kıdemi göz önünde anılarak yapılmıştır. Söz konusu maddeye göre işçilerin yıllık ücretli izin süreleri;
- Hizmet süresi 5 yıla kadar olan işçiler için senelik 14 günden az olmamalı,
- Çalışma süresi 5 yıl ile 15 yıl arası olan işçiler için senelik 20 günden az olmamalı,
- Hizmet süresi 15 ve daha fazlası olanlar için ise 26 günden az olmamalı.
Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük işçiler ve 50 yaşın üzerindeki işçiler için yıllık ücretli izin 20 günden az olmamalıdır. Düzenlemede yer alan gün kelimesinin takvim günü mü yoksa iş günü mü olduğu tartışması bulunmaktadır. Ancak yıllık ücretli izin sürelerinin işgünü olduğu açıktır. Zira kanuna göre hafta tatili izin süresinden sayılmaktadır.
Doğum izni kaç gün sürer? İşte detaylar!
Emekli promosyonları için köprüden önceki son çıkış geldi çattı! Bankalar teker teker duyurdu!
Yeni kriz kapıda! Şimdiden stok yapmaya başlayın! Firmalar alarm veriyor! İşte detaylar! |