06 / 05 / 2024

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye'de konut krizi alarmı! 

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye'de konut krizi alarmı! 

Ucuz konut kredisi ev almak isteyen binlerce kişi tarafından merakla bekleniyor. Peki ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye'de konut krizi alarmı!



Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre; MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, Türkiye'de yaşanan konut krizi ile ilgili açıklamalarda bulundu. 

MEF Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, konuya ilişkin "Talep arz gibi temel kavramlar fiyatı etkilese de, mortgage oranları, devletin verdiği ucuz krediler, enflasyon ve hatta diğer ülkelerdeki ekonomik koşullar emlak piyasasını etkiliyor" ifadelerini kullandı ve Türkiye'nin, tarihinin en kötü emlak krizini yaşadığının altını çizdi.

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye de konut krizi alarmı! 

"Türkiye Ev Fiyatları Endeksi, bu sene eylül ayında bir önceki yıla göre yüzde 190, İstanbul'da ise yüzde 212 artış gösterdi" diyen Onur Başer, ucuz konut kredisi açıklamasının yapıldığı an fiyatların arttığını dile getirdi. 

Konuya ilişkin "Ucuz kredi veriyorsunuz, talep artacak, doğal olarak ev fiyatları da artacaktır. Serbest piyasa ekonomisi budur" ifadelerini kullanan Başer, krizin asıl nedeninin ekonomi politikaları olduğunu vurguladı. 

Başer, krizin piyasa müdahalelerinin azalmasıyla aşılabileceğine ve ücretler, faizler, kurlar, mortgage oranları, ev fiyatları ve kiraların bu şekilde dengeye oturacağını belirtti. 

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye de konut krizi alarmı! 

Başer, konu ile ilgili açıklamasında "Piyasayla kavga edip ekonomide düze çıkmış herhangi bir ülke yok. Türkiye şu anda çok yüksek risk primi ödüyor, bu nedenle çok yüksek maliyetle borçlanıyor" ifadelerini kullandı ve ev sahipliğine de değindi. 

Türkiye'de ev sahibi olma oranları 2014 yılında yüzde 61.1 iken bu oranın yüzde 56'lara gerilediğinin altını çizen Başer, Türkiye'nin, Avrupa ülkeleri arasında ev sahibi olma oranı en düşük 4'üncü ülke olduğunu aktardı. 

"İsviçre, Almanya, Avusturya gibi ülkeler, gelirlerinin yüzde 10'undan azını gıdaya harcarken, ülkemizde gelirlerin yüzde 55'i gıda harcamalarına gidiyor" diye konuşan Başer, Türkiye geliriyle benzerlik gösteren Sırbistan'ın yüzde 86'sının ev sahibi olduğuna dikkat çekti. 

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye de konut krizi alarmı! 

MEF Üniversitesi'nde öğrencisi Zeynepsu Telliler'in yaptığı konut araştırması ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Onur Başer, "Araştırma kira-kur esnekliğinin 0.8 olduğunu gösterdi. Kur her yüzde 10 arttığında kiralar yüzde 8 artıyor. Üstelik, gaz, elektrik ödemeleri kura endeksli olduğu için ev halkının kiraya ayırabildiği para da azalıyor" dedi ve hükümetin piyasanın doğru işlemesini sağlayacak politikalar geliştirmesi ve sosyal politikaları doğru kitleye ulaştırmak için kurallar koyarak uygulaması gerektiğinin altını çizdi. 

Başer, "Paketler açarak insanların barınma hakkını devlet yardımıyla sağlamak yerine uyguladığı politikalar sayesinde insanların kazandıkları gelirle piyasa faizi üzerinde ev alabilme düzeyine çekmek kalıcı bir çözüm olacaktır" diyerek konu ile ilgili açıklamasını sonlandırdı. 

Ucuz konut kredisi ev fiyatlarını nasıl etkileyecek? Türkiye de konut krizi alarmı! 

Kerem Nükte Gayrimenkul  Ankara  Direktörü Muhammet Dinç, konut fiyatlarının son dönemde ciddi oranda yükseldiğinin altını çizdi ve "Gayrimenkul sektörü için 2022 yılı hareketli bir yıl oldu. Ekonomik belirsizlikler, girdi maliyetlerindeki artışlar, arz sorunları sektörde çalkantılara sebep oldu" açıklamasında bulundu. 

Fiyat yükselişleri sebebiyle ev sahibi olma hayallerini erteleyenlerin Bakan Nebati'nin düşük faizli konut kredisine ilişkin açıklamaları sonrasında beklentilerinin arttığını söyleyen Dinç, sektörün de 2023 yılı için beklentiye girdiğine vurgu yaptı. 

Düşük faizli krediyle ev almak isteyenler dikkat! Bakanlık hazırlıklara başladı!

Hisseli tapu daire tapusuna nasıl çevrilir? İşte detaylar!

2023 araç muayene ücreti ne kadar? 2023 yılı araç muayenesine zam geldi mi? İşte 2023 fiyatları...


Geri Dön