20 / 12 / 2024

Ucuz konut seferberliği başladı!

Ucuz konut seferberliği başladı!

2017 yılını hükümetin verdiği teşvikler ile birlikte 1.4 milyonluk rekor konut satışıyla kapatan gayrimenkul sektörü, yeni rekorlar için rotayı kentsel dönüşüm, sertifikalar ve yabancıya satış payının artırılmasına çevirdi.



Gayrimenkul sektörü 2018 yılına  ucuz konut seferberliğiyle başladı. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre alt ve orta gelirli için konut üretimi yapan sektör temsilcileri ucuz konut için düşük faizli modeller geliştirmeye çalışıyor.

 

2017'yi hükümetin verdiği teşvikler ile birlikte 1.4 milyonluk rekor konut satışıyla kapatan konut sektörü, bu yıl da yeni gündem maddelerine odaklanarak aynı şekilde rekor bir yıl geçirmek istiyorlar. 

 

Tabi bu maddelerin başında kentsel dönüşüm, gayrimenkul sertifikaları, orta ve alt gelir grubuna satışın artması, yabancıya satış payının artırılması ve faizleri düşürmek için finansman modellerinin çeşitlendirilmesi yer alıyor.

 

SATIŞ HEDEFİ 1.5 MİLYONLUK 
2018'de sektörün odak noktası üst gelirden orta ve alt gelir grubuna doğru değişiklik gösteriyor.  Arsa maliyetleri nedeniyle yükselen konut fiyatları, orta ve alt gelir grubunun erişebileceğinden daha yüksek seviyelerde bulunuyor. Hal böyle olunca da sektör temsilcileri konuta erişimin artması için yüzde 1'in altında faiz talep ediyor.

 

Ya da faizleri düşürecek, gayrimenkul sertifikaları gibi yeni finansman modelleriyle vatandaşı ev sahibi yapmanın yolları araştırılıyor. Sektör, bankaların kredideki sert tutumunun değişmesi ve faizlerin de yüzde 1'in altına inmesi durumunda 2018'de 1.5 milyon konut satışı hedefliyor. Sektör, hedefleri tutturmak için seferberliğe de tam gaz devam ediyor. Bu amaçla yılda yüzde 10 peşinat ve 84 ay sıfır faizli 3 ay sürecek yeni bir kampanya başlatıldı.

 

SİTE BAZLI DÖNÜŞÜM 
7.5 milyon konutu yenileyecek süreç bazı aksaklıklar nedeniyle birkaç yıldır yavaş ilerliyor. Bu yıl dönüşümde büyük çaplı projelerin gündeme gelmesi ve site bazlı dönüşümün de artması öngörülüyor. Böylece konut satışlarına da ivme kazandırılacak. 

 

BEKLENTİLER 
1-) Konut kredisi faizlerinin yüzde 1'in altına inmesi.
2-) Alternatif finansman modellerinin geliştirilmesi.
3-) 2017'de verilen teşviklerin devam etmesi.
4-) Konut bankası ya da sektöre yönelik bir banka kurulması.
5-) Sektörün yurtdışında markalaşması.

 

HEDEFLER
1-) 1.5 milyon konut satışıyla rekor kırılacak.
2-) Kentsel dönüşüm hızlanacak, büyük çaplı projeler başlayacak.
3-) Yabancıya satış 20 bin adetleri aşacak.
4-) Gayrimenkul sertifikaları gündeme gelecek.
5-) Orta ve alt gelir grubuna yönelik satışlar hızlanacak.

 

BÜYÜMEDE ÖNE ÇIKACAK
Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) tarafından dün yayımlanan raporda, inşaat sektöründeki büyümenin önümüzdeki dönemde genel ekonomik performansın üzerinde seyretmesinin beklendiği, buna karşın yükselen enflasyon, faiz oranları ve kur etkisiyle sınırlanabilecek talep nedeniyle konut sektörünün desteklenmeye devam edilmesi gerektiği açıklandı.

 

Türkiye Müteahhitler Birliği tarafından yayımlanan "Ocak 2018 İnşaat Sektörü Analizi"nde, 2017'de negatif konjonktüre rağmen, piyasaları destekleme yönünde alınan önlem ve teşviklerin katkısıyla iktisadi faaliyette oldukça güçlü performans görüldüğü vurgulandı. Yine yayınlanan verilere göre, inşaat yatırımları 2017'nin ilk çeyreğinde yüzde 13.3, ikinci çeyreğinde yüzde 22.5, üçüncü çeyrekte yüzde 12 artış gösterdi. Türk müteahhitlik firmalarının 2017'de uluslararası pazarda 14.7 milyar dolar tutarında 241 proje üstlendiği belirtilen analize göre, bu dönemde en fazla iş üstlenilen ülkelerin başında yüzde 17.3 ile Tanzanya geldi. Kazakistan ve Gürcistan'da son yıllarda görülen düşük performanstan sonra yükselme eğilimine geçilirken, Mozambik ise potansiyel bir pazar olarak ilk on ülke arasına girdi.

 


Ucuz konut seferberliği başladı!

 

TOKİ 'NİN HEDEFİ 70 BİN KONUT
Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, 2018'de 65-70 bin arası konut inşa etmeyi hedeflediklerini açıkladı. Başkan Turan, TOKİ'nin konuta erişmekte zorlanan vatandaşlar için yegane kuruluş olduğunu belirtti. 2016'da 65 bin, 2017'de 65-70 bin arası konut ürettiklerini aktaran Turan, "Bunlar Türkiye'de yapılan toplam konutun yaklaşık yüzde 10'unu oluşturuyor" dedi. 

 

Ucuz konut seferberliği başladı!

 

FİNANSMAN MODELİ GELİŞMELİ
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, "Alternatif finansman modellerinin gelişmesiyle orta ve alt gelir grupları da konut satın alma imkânı bulacak. Özellikle gayrimenkul sertifikalarının aktif kullanılmaya başlanmasıyla 5 bin TL'si olan bir vatandaşımız bile konut sektöründe oluşan değer artışından yararlanabilir. Vatandaşımız faiz masrafını yüklenmeden ev alabilir" diye konuştu. Elmas, "Üçüncü çeyrek büyüme rakamlarında inşaatın payı yüzde 18'di. Bu oranın 2018'de de artarak sürmesini bekliyoruz. 2017'de gerçekleştirilen düzenlemelerin meyvelerini 2018'de alacağız" dedi.

 

Ucuz konut seferberliği başladı!

 

'ALT GELİR'E KONUT İHTİYACI YOĞUN
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Feyzullah Yetgin, "Türkiye gayrimenkul sektöründe orta ve orta alt gruba ait konut ihtiyacı yoğun olarak sürüyor. Orta üst ve lüks segmente talebin orta alt segmente göre biraz yavaşladığını görüyoruz" diye konuştu.

 

Ucuz konut seferberliği başladı!

 

DÖNÜŞÜM BU YILA DAMGA VURACAK
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, kentsel dönüşüm sürecinin 2018'e de damga vurmasını beklediklerini dile getirdi. Durbakayım, "Yeni imar yasasıyla site bazında yenilme çalışmalarının da hız kazanacağı 2018'de konut satışları azalmaz. Hatta kredi faiz oranlarının aylık bazda yüzde 1'in altına gerilemesi durumunda satış trendi artarak devam eder" dedi.
 


Geri Dön