24 / 11 / 2024

Ucuz konutta iş teşviğe kaldı

Ucuz konutta iş teşviğe kaldı

Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşları, Kiptaş ve TOKİ gibi, ucuz konut üretmek için düğmeye bastı. Bu kuruluşlar, bir yandan İstanbul'un yeni yerleşim bölgelerinde toplu konut projelerine uygun arazi arayışlarını sürdürürken, diğer yandan da proje







Ancak, özel sektörün ucuz konut üretimine başlayabilmesi için dar gelirlilerin kira öder gibi konut sahibi olmasına imkan sağlayacak teşviklerin uygulamaya konması gerekiyor.


Son üç yıl içinde peş peşe uygulamaya koydukları projelerle lüks konut talebini büyük oranda karşılayan gayrimenkul kuruluşları, şimdi de dar ve orta gelir gruplarına yönelik projeler geliştirmek için kolları sıvadı. Gayrimenkul sektörünün önde gelen kuruluşları, 2008'le birlikte ucuz konut üretmek için çalışmalara hız verdi. Bu kuruluşlar, bir yandan İstanbul'un yeni yerleşim bölgelerinde toplu konut projelerine uygun arazi arayışlarını sürdürürken, diğer yandan da proje hazırlıklarını tamamlamaya çalışıyor.  Kiptaş  ve  TOKİ  gibi, özel sektörün de ucuz konut üretimine başlaması için artık sıra, dar gelirlilerin kira öder gibi konut sahibi olmasına imkan sağlayacak teşviklere geldi. Bunun için de, dünyadaki örneklerin ele alınıp, dar gelirliye yapılacak konut projelerinin teşviklerle desteklenmesi gerektiğini savunan firmalar, başta ucuz arsa ve malzeme tahsisi olmak üzere, konut harç ve vergilerinden muafiyeti, uzun vadeli düşük faizli kredi gibi konularda hükümetten teşvik bekliyor. Dar gelirliye üretilecek konutlardan satın alacaklarda aile planlamasına gidilmesinin de gerektiğine dikkat çeken firmalar, bu yolla talebin küçük metrekareli konutlara kaydırılabileceğini belirtiyor.


600 bin konut açık var


Türkiye'de her yıl 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu anlatan Soyak Genel Müdürü Emre Çamlıbel, dar gelirliye yönelik yapılacak konutlarda teşvik sistemi uygulanması gerektiğinin altını çiziyor. "Dünyanın her yerinde teşvik sistemi uygulanıyor" diyen Çamlıbel, "Gelişmiş ülkelere baktığınız zaman dar gelirliye yönelik konut yapımında firmalara teşvikler uygulanıyor. Özellikle vergilerde büyük indirimler söz konusu. Bazı yerlerde ise dar gelirlilere konut yapsınlar diye şirketlere arsa veriliyor. Eğer Türkiye'de de gerekli teşvikler çıkarılırsa, dar gelirliler için geliştirdiğimiz projeleri hemen uygulamaya koyarız" dedi.


TOKİ iş birliği yapmalı


Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, özel sektörün dar gelirliye yönelik konut projeleri geliştirmesi için desteklenmesi gerektiğini söyleyerek, "TOKİ'nin yaptığı projeler ve hizmetler son dönemlerde oldukça başarılı. Ancak, bunun yeterli olduğunu söylemek mümkün değil. Dar gelirli vatandaşa uzun vadeli kredi verip, daha çok kişinin ev sahibi olmasını sağlamak için TOKİ'nin geliştirdiği projelere özel sektöründe katılması gerekiyor" dedi. Aşçıoğlu, "Devlet arsa üretip ucuz ve uzun vadeli kredi ile dar gelirli vatandaşını ev sahibi yapmakta, kendine ve ülkenin geleceğine yatırım yapmış olacaktır. Ayrıca, Avrupa Birliği'ne girme noktasında daha medeni ve yaşanılabilir şehirler oluşturulabilir. Bu noktada merkezi hükümet korkmadan cesaret ile bu işin öncelik sırasında en önemli konuların başına almalıdır" diye konuştu.Dar gelirliye yönelik projelerin çok konuşulmasının nedeni olarak bu konutlara yönelik talep yığılması olduğunu söyleyen Yapı Endüstrisi Yönetim Kurulu Başkanı Süha Yılmaz, "Bu projeler öncelikli olarak büyük şehirlerde ve varoşlarda başlamalıdır. Çünkü talep eden gelir grubu o bölgelerde yaşamaktadır, ayrıca bu projelerin bu bölgelerde yapılması kentsel dönüşüm sağlayacağından şehircilik açısından bu kişilerin daha sağlıklı bir çevrede yaşamasını sağlayacaktır" dedi. Yılmaz, özel şirketlerin bu gelir grubuna yönelik projelerdeki boşluğu gördüğünü de anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Projelerin, gerçekleşmesinin en önemli noktası fiyatıdır. Fiyatı etkileyen en önemli gider ise arsadır. Türkiye'de hala en büyük arsa stoku devletin elinde bulunmaktadır. Bu arsaların bu tür projeler için kullanılmasının düzenlenmesi gerekmektedir."


İdeal konut tipi 2 oda bir salon


Teknik Yapı Başkanı Nazmi Durbakayım, "Birçok dar gelirli ailenin 2'den fazla çocuğu var. Bu tip aileler için küçük konutlar yeterli olmayabilir. Türkiye'deki dar gelirlilerde eşler ve 2 çocuktan oluştuğu varsayılırsa, 2+1 tipindeki ve 50-70 metrekarelik bir konutun uygun olduğunu söyleyebiliriz. Genç evlilerde ise 40 metrekarelik bir daire uygundur" derken, Almanya'da dar gelirli ailelere yönelik yapılan konutlarda farklı bir çalışma bulunduğunu söyleyen Garanti Koza Yönetim Kurulu Başkanvekili Murat Binark, "Arsa sahiplerine belediyeler bina yaptırıyor. Bu binanın maliyeti 1 milyon dolar ise arsa sahibi 300 bin dolar ödüyor" dedi. Güneri İnşaat Pazarlama Satış Müdürü Tuba Elmas ise, bu konut projelerinde maliyetlerin ön plana çıktığını belirterek, "Metrekare olarak küçük konutlar yapılarak fiyatlar daha aşağı çekilebilir" dedi..


(www.hurriyetemlak.com)


 


Geri Dön