27 / 04 / 2024

Uğur Dumankaya: Toprak rantı vergilendirilsin!

Uğur Dumankaya: Toprak rantı vergilendirilsin!

Uğur Dumankaya toprağın sermaye birikim sürecinde önemli bir araç haline geldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de, tarımsal toprak parçasının kent toprağına dönüşümü ile oluşan ranttan vergi alınmalı" dedi...



Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya toprağın sermaye birikim sürecinde önemli bir araç haline geldiğine dikkat çekerek, "Türkiye'de, tarımsal toprak parçasının kent toprağına dönüşümü ile oluşan ranttan vergi alınmalı" dedi. 


Vatandaş dah az vergi öder Dumankaya, kentsel rantların vergilendirilmesiyle, rantın bir kişi üzerinde gelir oluşturma sının önüne geçileceğin de vurgu yaptı. Vergilen ditmenin doğru yapılma sıysa halkın vergi yoluyla ödediği yükün hafifleyeceği, haksız kazancın önleneceği kaydedildi. 


Dünya böyle yapıyor Dünya örneklerinde toprak rantlarının vergilendirildiğini belirten Dumankaya şöyle konuştu; "İngiltere'de toprağın değerlenmesiyle ortaya çıkan rantın vergilendirilerek, devletin temel kamu gelirleri arasında yer alması hedeflenmiştir. Çin ve Hong Kong, yüksek oranlı Toprak Değer Artış Vergisi'ni başarılı bir şekilde uygulayan belki de en başarılı ülkelerdendir. Vergi gelirlerinin yüzde 35'inden fazlasını toprak rantı üzerinden aldıkları vergilerden elde etmektedirler. Toprak Rantının Vergilendirilmesi adı verilen bu politika ile ülkemizin ekonomik büyümesine yeni bir katkı sağlanmış olacaktır." 


Bugün Gazetesi 


Geri Dön