29 / 04 / 2024

Ukrayna’da konut fiyatları yüzde 10 arttı!

Ukrayna’da konut fiyatları yüzde 10 arttı!

Ukrayna'da emlak piyasası hareketli günler yaşıyor. Konut satışlarının artmasıyla birlikte fiyatlarda yüzde 10'a varan artış yaşandı. 



Ukrayna Merkez Bankası finansal istikrar yıllık raporunu açıkladı. Ukrhaber'de yer alan habere göre, raporda konut fiyatlarında yüzde 10'a varan artış yaşandığı açıklandı. 

Söz konusu raporda şu detaylara yer verildi: “Bu yılın ikinci çeyreğinde yıllık bazda neredeyse üçte bir oranında keskin bir düşüşün ardından, gayrimenkul talebi yavaş yavaş artmaya başladı. 2020’nin üçüncü çeyreğinde, bir önceki yıla göre yüzde 2.8 daha fazla konut alım satım işlemleri yapılmıştır. Ertelenmiş talepler kademeli olarak gerçekleştirilmektedir. Kiev’de karantinanın başlangıcından bu yana, karantina kısıtlamalarının zirvesinde talepte geçici bir düşüş olmasına ve konut piyasasında ipoteklerin sınırlı rolüne rağmen, yaklaşık elli yeni konut kompleksi (yıllık +yüzde  11) satışa çıkarıldı.”

Ukrayna’da konut fiyatları yüzde 10 arttı!

Talepteki artış eğiliminin nedeni olarak on yıl içinde konut satın alma gücünün artması gösterildi. 

Raporda kiralardaki artışa da dikkat çekilerek “Nüfusun nominal gelirinin büyüme oranları ile konut fiyatları neredeyse aynı olduğundan, fiyat-gelir göstergesi neredeyse hiç değişmedi. Ancak bu dönemde kira bedelleri arttı, çünkü kiralık konut fiyatı, satış fiyatından daha yavaş artıyordu.” ifadelerine yer verildi. 

Aynı zamanda, Merkez Bankası’na göre, ülkedeki konut fiyatları istikrarlı bir şekilde artmaya devam ediyor.

Kiev’deki konut fiyatlarına ilişkin olarak hazırlanan raporda “Başkentte, Eylül 2020’de yeni konutların fiyatı, grivna bazında, bir yıl öncesine göre yüzde 5-10 daha yüksek, ikincil piyasada ise dolar bazında yüzde 5’e kadar yüksek. Kiev’de konut piyasa fiyatları, periyodik olarak bir sapmalarına rağmen, genellikle doğal seviyeye yakındır. Örneğin, son aylarda, pandemiye ve ilgili kısıtlamalara rağmen, Kiev’de konut fiyatları artıyor. Fiyat dinamiklerini belirleyen temel faktörler, örneğin işsizlik oranı bir şekilde kötüleşse de artmaya devam ediyor" bilgilerine yer verildi. 

Uzmanlara göre, bu yıl konut fiyatlarındaki artışın temel nedeni inşaat malzemeleri fiyatlarındaki artış oldu. İnşaat malzemeleri fiyatları Eylül sonunda bir önceki yıla göre yüzde 5.3 arttı.

Buna ek olarak, konut kredilerinin canlanması ve kriz sırasında halkın tasarruf düzeyindeki artışı konut fiyatlarını yükseltti. National Bank of Ukraine ‘ya (NBU) göre , fiyatlardaki artış eğilimi gelecekte de devam edecek.

 Türk firmaları Ukrayna'da inşaat sektöründe aktif!


Geri Dön