19 / 11 / 2024

Ulaşım projeleri peş peşe devreye girecek!

Ulaşım projeleri peş peşe devreye girecek!

Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, son 14 yılda daha ulaşılabilir bir ülke için 347 milyar lira yatırım yaptıklarını, bugünden sonra 227 milyar liralık yatırım daha yapacaklarını açıkladı.




Ülkenin erişebilir ve ulaşabilir olması adına yapılan çalışmaların hızla devam ettiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Ahmet Arslan, projelere 227 milyar liralık yatırım daha yapılacağını açıkladı. Son 14 yılda ülkenin erişebilir olması adına 347 milyar lira yatırım yaptıklarını dile getiren Arslan, ülkenin erişebilir ve ulaşılabilir olması adına son 14 yılda ülke sanayisinin, ekonomisinin, endüstrisinin gelişebilmesi adına olmazsa olmazı olan ulaştırma altyapılarının geliştirmesi adına 347 milyar lira yatırım yaptıklarını ifade etti. Hâlen 500’ü ana proje olmak üzere 3 bin 400 proje üzerinde çalışmaların devam ettiğini, 49 milyar liralık da kamu özel iş birliği çerçevesinde yatırım yapıldığını bildirdi. Arslan, şu an devam eden projelerin özellikle bugünden sonra yapacakları harcamanın 227 milyar lira olduğunu dile getirerek, 51 milyar lira da kamu özel iş birliği çerçevesinde devam eden çalışmaların bulunduğunu kaydetti. Bu sene Bakanlığın bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşların yatırım ödeneği tutarının 26 milyar 400 milyon lira olduğunu anlatan Arslan, 2017 yatırım programında olan 179 proje için 17 milyar 100 milyon lira bedel harcayarak bunları bitireceklerini de sözlerine ekledi. 

KARA YOLUNA 11 MİLYAR TL

Kara yolu sektöründe bu yıl yatırım programında 11 milyar liralık ödeneğin bulunduğunu belirten Arslan, insanların ulaşım ve erişimi için yaptıkları yolların hizmete girmesi için sene içinde ek ödenek alacaklarını kaydetti.  Karayollarında birinci hedeflerinin 840 kilometrelik bölünmüş yolu bitireceklerini dile getiren Arslan, 860 kilometrelik tek yol yapacaklarını söyledi. Arslan, demir yolu sektörüne de 11,3 milyar liralık ödenekleri bulunduğunu ifade etti.


Projeler peş peşe devreye girecek


1) Türkiye’nin en uzun tüneli olan 14,5 kilometrelik Zigana Tüneli’nde gelecek yıl “ışık göründü” töreni yapılacak, bir sonraki yıl da tünel hizmete açılacak.


2)  Hem raylı hem otomobil taşımasını içeren 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli’nin sondaj çalışmalarının bu yıl sonunda tamamlanması planlanıyor. Tünelin yapım ihalesine ilişkin çalışma da bu yıl sonuna kadar bitirilecek. İhale Yap-İşlet-Devret modeli çerçevesinde yapılacak.


3)  1213 kilometrelik YHT hattında taşımacılık devam ediyor, 3 bin kilometrede de inşaat sürüyor.


4) Bakü-Kars-Tiflis Demir Yolu Hattı’nda Türkiye olarak epey mesafe kat edildi. Haziran sonu temmuz başında tren işletebilir duruma gelinecek. Gecikme, Gürcistan’daki heyelandan kaynaklandı.


5)  Gayrettepe’den 3. havalimanına giden metro ihalesi yapıldı. Havalimanından Halkalı’ya uzanan ikinci kısım için karar çıktı, yapım ihalesi önümüzdeki günlerde yapılacak.


6)  Havacılık sektörüne 1,3 milyar lira yatırım yapılacak.


7)  Karaman, Yozgat ve Bayburt ile Gümüşhane’ye hizmet edecek yeni havalimanlarının yapımı için ihale süreci başladı.


8)  İzmir Alaçatı Havalimanı çalışmalarında son aşamaya gelindi.


9)  Türksat 5A ve 5B uydularında yapım ihalelerine ilişkin süreçlerde son aşamaya gelindi. Millî ve yerli uydu 6A’nın çalışmalarına devam ediliyor.


10) 1472 yerleşim yerine 4,5G için yapılan ihale tamamlandı, 2020’de bitecek.


Türkiye 



Geri Dön