Ulaşımda bisiklet devrimi!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için ulaşımda devrim niteliğinde bir ilke imza attı. Bakanlık, şehir içi yollarda bisiklet yolları, istasyonları ve park yerleri yaparak çevre kirliliğinin önüne geçecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ‘Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik’ dün Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliğe göre, bisiklet yolları, kullanıcılarının ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak ve trafik akış sistemi içerisinde kavşak ve yol ayrımlarındaki geçişlerini güvenli bir şekilde sağlamak amacıyla öncelikli olarak topografyanın müsait olduğu yerlerde yapılacak.
UYGUN GÜZERGAH
Bisiklet yolları ulaşım noktalarını ve yerleşim yerlerinin merkezi bölgelerini birbiriyle irtibatlandırılacak bir ağ oluşturacak şekilde tasarlanacak. Bisiklet yolu ve ağları tasarlanırken bisiklet sürüşüne en uygun güzergah tercih edilecek.
BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ
Bisiklet yolu ağı, kavşaklar ile kent mobilyaları, peyzaj öğeleri ve yapı parselleri tarafından en az sayıda bölünüp yolun devamlılığı esas alınarak, bisikletlinin bir başlangıç noktasından varış noktasına kesintiye uğramadan gidebilmesini sağlayacak şekilde tasarlanacak. Bisiklet yolu ağı, trafik hiyerarşisi göz önünde bulunduracak. Bisiklet yolları, tek yönlü yollarda motorlu taşıt trafiği ile aynı yönde yolun sağında ve tek yönlü veya yolun sağında iki yönlü, iki yönlü yollarda yolun her iki tarafında, motorlu taşıt trafiği ile aynı yönde tasarlanacak. Böylelikle trafik kazalarını en aza indirilmesi önğörülüyor.
UYARI LEVHALARI
Bisiklet istasyonları ve bisiklet park yerleri uzaktan görünebilir şekilde yapılacak ve bu alanlar uyarı levhalarıyla tanımlanacak. Öte yandan her bisiklet yolunun güzergahına bir ad veya kod verilecek. Bisiklet yolları için hız sınırı azami 25 km/sa olarak uygulanıp ulaşım ağına entegre edilecek.
YOLLARA MAVİ ŞERİT
Bisiklet yolları uzun ömürlü mavi renkli boya ile boyanacak. Bisiklet yolu ağları üzerinde kent bütünündeki ulaşım sistemleri ile uyumlu, güvenliği sağlayacak trafik işaret ve işaretlemeleri ile sinyalizasyon sistemleri oluşturulacak. Üniversite kampüslerinde bisiklet yolu yapılması halinde yurt ve eğitim binaları birbirine bağlanacak şekilde tasarlanacak ve ihtiyacı karşılayacak yeterlikte bisiklet parkları oluşturulacak.
KARBONDİOKSİT AZALACAK
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Vekili Selami Merdin, şehir içi ulaşımın yüzde 10’unun bisikletle sağlanması durumunda, karayolu taşımacılığında karbondioksit salınımının 948 bin ton azalacağının düşünüldüğünü bildirdi. Merdin, karayolu taşımacılığında 2013’te gerçekleşen 58 milyon 196 bin ton karbondioksit salınımının yüzde 32.58’inin otomobillerden kaynaklandığını açıkladı.
Star