09 / 08 / 2024

Ulaşımda mühendis dönemi başlıyor!

Ulaşımda mühendis dönemi başlıyor!

YAÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Ulaşım Mühendisliği Bölümü, faaliyetine bu akademik yıl başında başladı. Dekan Prof. Dr. Bozdoğan, "Kısmet olursa ilk ulaştırma mühendislerimizi 2018'de mezun edeceğiz" dedi...



YAÜ Mühendislik Fakültesi bünyesinde kurulan Ulaşım Mühendisliği Bölümü, faaliyetine bu akademik yıl başında başladı. Dekan Prof. Dr. Bozdoğan, "Kısmet olursa ilk ulaştırma mühendislerimizi 2018'de mezun edeceğiz" dedi. 


Türkiye'de yükseköğrenim sisteminde yeni branşlardan "ulaştırma mühendisliği" eğitimi, 2013-2014 akademik yılı itibanyla başladı. Yalova Üniversitesi (YAÜ) Mühendislik Fakültesi bünyesindeki bölümden ilk ulaştırma mühendisleri 2018 yılında meslek yaşamına adım atacak. Ulaştırma Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Bozdoğan, yaptığı açıklamada, gelişen dünyayla entegrasyonu sağlamak ve uluslararası alanda yer almayı hedeflemek için bölümü 2012'de açtıklarım söyledi. Bozdoğan, kendileriyle aynı dönemde Bahçeşehir Üniversitesinde aynı bölümün açıldığım ve daha pek çok üniversitenin bu bölümü kurmak için çalıştığını dile getirdi. 


MÜHENDİSLİK DALI OLDU 


Ulaştırmanm gerek dünyada gerekse Türkiye'de en fazla yatınm yapılan alanlardan biri olduğuna dikkati çeken Bozdoğan, şöyle devam etti: "Yatırım ölçeğinde baktığımız zaman en yüksek, en pahalı yatırımlar ulaştırma alanında olmasına ve dünyada ulaştırma mühendisliği eğitimi verilmesine rağmen henüz Türkiye'de bu kurulmamış, genellikle inşaat mühendisliğinin bir lisansüstü programı olarak ele alınmıştı. YAÜ olarak ulaştırma alanını başlı başına bir mühendislik halinde uygulamaya koyduk." 


BELEDİYELER İŞBİRLİĞİ İSTİYOR 


O Bozdoğan, ulaştırma mühendisliğinin, kıtalar arası, şehirler arası ve kent içi ulaşım tiplerini, hava, kara, deniz ve raylı sistem ulaşımlarını, bunların tasarımından işletmesine kadar geçen süreci ele aldığı bilgisini verdi. Bozdoğan, bölümü açtıktan sonra pek çok büyükşehir belediyesinden, ortak projeler için işbirliği teklifi geldiğini dile getirdi.  Ankara  Büyükşehir Belediyesinin, Gazi Üniversitesi'ne verdiği Ankara Ulaşım Master Planı hakkında YAÜ'den uzmanların da çalışmalarının sürdüğünü belirten Bozdoğan, birçok belediyeye ulaşım konusunda öneriler sunacaklarını sözlerine ekledi. 


Yeni Şafak Gazetesi 


Geri Dön