05 / 05 / 2024

Ülkeler altın vize uygulamasından niçin vazgeçiyor!

Ülkeler altın vize uygulamasından niçin vazgeçiyor!

Yatırım karşılığında vatandaşı olmayan ülkelere oturum izni veren 'altın vize' uygulaması oldukça popüler fakat ülkeler bu uygulamadan tek tek vazgeçmeye başladı. Peki neden vazgeçiyorlar?



Ülk vatandaşı olmadığı halde yatırım karşılığında o ülkenin atandaşı olmayı hak kaznadıran 'altın vize'uygulaması son zamanlarda gündemden düşmüyor. Ülkeler, 'altın vize' uygulamasından vazgeçmeye başladı. Bunlardan biri de İspanya oldu.

ALTIN VİZE UYGULAMASINI KALDIRMAYI DÜŞÜNÜYOR!

BBC'de yer alan habere göre; İspanya 'altın vize' uygulamasını kaldırmayı düşünen ülkeler arasında geliyor. İspanya, yatırım karşılığında Avrupa Birliği (AB) vatandaşı olmayanlara hızlı bir şekilde oturum izni veren "altın vize" uygulamasını kaldırmayı planlayan ülkeler arasına giriyor.

''KONUTA ERİŞİM BİR HAK OLMALI''

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, "Konuta erişimin bir hak olmasını ve sadece ticari spekülasyon konusu olmamasını garanti altına almayı" amaçladıklarını belirterek "Konut piyasasının muazzam bir baskı altında olduğunu, talep gören yerlerde yaşayan ve çalışan insanlar için uygun fiyatlı konut bulmanın imkansız hale geldiğini" söyledi.

Birçok yatırımcı, programı yeni bir yerde yeni bir hayata başlamak veya kendi ülkelerindeki siyasi, sosyal veya ekonomik risklerden kaçmak için bir fırsat olarak görüyor.

Ancak yolsuzlukla mücadele kampanyacıları ve siyasetçiler, sistemin kötüye kullanılabileceğini ve konut fiyatlarının çok sayıda ülkede yerel halk için erişilemez hale geldiği konusunda uyarıyor.

ALTIN VİZE NEDİR? ALTIN PASAPORT NE DEMEK?

"Altın vize" programı, zengin yabancılara büyük bir yatırım karşılığında başka bir ülkede yaşama ve çalışma hakkı sunuyor.

Yatırım karşılığı alınan vatandaşlıkla serbest dolaşım, oturum, çalışma ve oy kullanma gibi herhangi bir AB ülkesi vatandaşının sahip olduğu haklardan faydalanılabiliniyor.

AB'de hala altın pasaport veren sadece birkaç ülke var. Bu ülkelerden biri de Malta. Burada minimum yatırım tutarı 690 bin eurodan başlıyor ve 12 ila 36 ay arasında vatandaşlık sunuyor.

Malta dışında Portekiz, İtalya, Yunanistan ve İrlanda gibi ülkeler hala yatırım karşılığı vatandaşlık veren ülkelerden. Bulgaristan ve Kıbrıs altın vize uygulamasına son verdi. Portekiz ise bu uygulamayı sonlandırma aşamasında. 

İspanya'da Altın Vize uygulaması kaldırılıyor!
Yunanistan 'altın vize' için değişikliğe gidiyor! Yatırım tutarında sınır 800 bin euro olacak!


 


Geri Dön