23 / 12 / 2024

Ülkeler olimpiyat tesislerine milyarlarca dolar harcıyor!

Ülkeler olimpiyat tesislerine milyarlarca dolar harcıyor!

Londra Olimpiyatları da tıpkı Pekin gibi göz kamaştırdı. Ülkeler, inşaatı yıllar süren olimpiyat tesislerine milyarlarca dolar harcıyor. Peki finişten sonra geriye ne kalıyor?



Dünyanın dört bir yanında vaktiyle milyarlarca dolar harcanan olimpiyat tesisleri şimdi ne halde? 


* Pekin’de 2008’de inşa edilen ‘Kuş Yuvası’ lakaplı dev stadyum, bir zamanlar Çin’in övünç kaynağıydı. 480 milyon dolara mal olan ‘yuva’nın şaşaalı günleri artık geride kaldı. ‘Disneyland’vari bir eğlence parkına, Çin’in ‘ilk rodeo’suna, konserlere ve tek tük futbol maçlarına ev sahipliği yapan stadın yıllık masrafı 11 milyon dolar. Yapım masraflarının ancak 30 yılda karşılanacağı tahmin ediliyor. 


* 2004’te krizin eşiğindeki Yunanistan ’a 15 milyar euroluk darbe vuran olimpiyatlar bütçeye hâlâ yük oluyor. Sadece yenilenmesi ve yıllık bakımı 60 milyon euro tutan tesisler bir zamanlar Avrupa’nın en eksiksiz atletizm kompleksiydi. Bugün tesis o kadar bakımsız ki olimpiyat sporcuları antrenman için Güney Kıbrıs’a gidiyor. 


* İnşaatı 4 yıl süren, 800 milyon dolarlık Londra Olimpiyat Stadı geçmiş örneklerden ders almışa benziyor. ‘Portatif’ stadın 55 bin kişilik üst katı sökülebiliyor, çatısı da beton veya demir yerine PVC’den yapılmış. Buna rağmen Londra ve olimpiyatları gelecekte misafir edecek şehirlerdeki tesislerin akıbeti büyük bir soru işareti... 


Helsinki 

Ahvenisto Gölü yakınındaki yüzme havuzu bugün bomboş. 1952 yılında Finlandiya olimpiyat oyunlarına evsahiplği yapan en küçük ülke unvanına erişmişti: o zamanlar nüfusu yalnızca 367 bindi. O yıl oyunlara 40 yıllık aradan sonra Soyvetler Birliği’nin geri dönüşü damga vurmuştu. Soyvet Bloku yarışçıları diğer ülkelerin takımlarıyla birlikte kalmayı reddedince onlar için ‘Olimpiyat Köyü’nde ayrı bir tesis yapılmıştı.


Saraybosna 

1984 yılının Kış Olimpiyat Oyunları Yugoslavya’nın bir arada geçen ‘iyi günler’ini çağrıştırıyordu. Trebeviç’teki kızak sporuna ev sahipliği yapan pist de, İgman Dağı’daki kayak pisti de 3 yıl süren Bosna Savaşı’nın ağır izlerini taşıyor. 


Berlin 

Nazi rejimi, Hitler’in Alman ırkının üstünlüğünü kanıtlamak için bir fırsat olarak gördüğü oyunlara 1936’da ev sahipliği yapmıştı. Elstal’daki ‘Olimpiyat köyü’, 2. Dünya Savaşı’nda yaralı Alman askerleri için hastane olarak kullanıldı. Savaş bittikten sonraki 50 yıl boyunca da Sovyet Ordusu tarafından işgal edildi. Sovyetler Birliği’nin istihbarat servisi ‘KGB’nin yüzme havuzunun yeraltı ısıtma odalarını işkence için kullandığı biliniyor. 1992’de son Rus askerleri gittikten sonra köy kaderine terk edildi.


Atina 

Vaktiyle Avrupa’nın en mükemmel atletizm komplekslerinin başında gelen ‘Olimpik Park’ı bugün yabani otlar bürümüş. Koltukları, basamakları kırık, koşu pistleri hırpalanmış. Öyle ki olimpiyata hazırlanan sporcular tesisleri kullanamadıkları için antrenman yapmaya Güney Kıbrıs’a gidiyor. Ekonomik krizin vurduğu ülke, tesislerin yenilenmesi ve muhafaza edilmesi için her yıl harcanması gereken 60 milyon euroyu karşılayamıyor. Resimdeki voleybol tesisleri Yunanistan ’a 47.5 milyon euro ’ya mal olmuştu.


Geri Dön