22 / 11 / 2024
fuzul

Ümit Leblebici: İnşaat sektöründe balon yok!

Ümit Leblebici: İnşaat sektöründe balon yok!

Son dönemdeki ‘inşaat balonu’ tartışmalarına ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Leblebici, “İnşaat sektöründe bir balon yok. Türkiye’nin demografik yapısı buna izin vermiyor. Genç bir nüfus var ve bu nüfus ev ve iş istiyor" dedi





Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,5’in üstünde büyüyebileceğini ileri süren Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici, inşaat sektörünün ise 2-3 yıl daha bu büyümenin dinamosu olacağını söyledi. 1 Eylül itibariyle genel müdürlük görevine atanmasından sonra ilk kez basın mensuplarıyla bir araya gelen Ümit Leblebici, TEB Aile Akademisi’nin Gaziantep’te düzenlediği toplantı öncesinde Türkiye ekonomisi ve bankacılık sektörüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 


Dolar 1.80-1.70’lere inmez

Son dönemdeki ‘inşaat balonu’ tartışmalarına ilişkin olarak açıklamalarda bulunan Leblebici, “İnşaat sektöründe bir balon yok. Türkiye’nin demografik yapısı buna izin vermiyor. Genç bir nüfus var ve bu nüfus ev ve iş istiyor. Aile yapısı değişiyor. Daha çok küçük aileler var. Kültürel alışveriş şartları değişiyor. İnsanlar AVM’lerde adeta sosyalleşiyor” dedi. 

Türkiye ekonomisi ve global piyasalardaki gelişmelere bakıldığında bugün 2 TL civarında olan doların bundan sonra 1.90-2.10 arasında gidip geleceği öngörüsünde bulunarak, “Bugünkü şartlarda dolar artık 1.80-1.70’ler seviyesine inmez. 2014’te de bu seviyelerde seyreder. Yatırımcılara tek bir tavsiyem var, döviz borcu olan döviz alsın, döviz borcu olmayan almasın. Mevduat hâlâ en iyi ürün” dedi. 


FED’in kararına hazırız

Leblebici bankacılık sektörünün risklerini ise şöyle anlattı: “Bankaların döviz açık riski yok. Kredi büyümesi sorunsuz. Sorunlu kredi oranı şu anda riskli değil. Bunun risk olması için büyümenin durması lazım. Çok büyük bir dış kaynaklı kriz olmazsa sektörde büyük bir risk yok. Örneğin bankacılık sektörü olarak artık FED’in ( ABD Merkez Bankası) tahvil alımını kısarak, global piyasalarda likidite daralmasına neden olabilecek kararlarına hazırız. Bankalarımız yüzde 80 oranında parasal daralmanın sonuçlarına gereken hazırlıkları yaptı.”


Radikal


Geri Dön