22 / 11 / 2024
fuzul

Ümraniye'deki kentsel dönüşüm Türkiye'ye örnek oldu!

Ümraniye'deki kentsel dönüşüm Türkiye'ye örnek oldu!

İstanbul'un en başarılı belediye başkanları anketi sonuçlandı. Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can Anadolu Yakası'nın birincisi seçildi. Belediye-vatandaş işbirliğiyle ilçede kentsel dönüşümü şimdiden tamamlayarak Türkiye'ye örnek oldu.




İstanbul'un en başarılı İlçe Belediye Başkanları belli oldu. Halk tarafından belirlenen sonuçlara göre Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can yüzde 68,80 oy oranıyla İstanbul'un en başarılı Belediye Başkanı seçildi. Yeni Şafak'a konuşan Hasan Can işin sırrını her vatandaşa kapılarını sonuna kadar açık tutmakta olduğunu söyledi. 


65 BİN BİNA YENİLENDİ 


Göreve geldiği günden itibaren İstanbul'un en önemli sorunlarından olan çarpık kentleşme ve güçsüz binaları tespit ve onarım çalışmalarını başlatan Can, "295 bin yapı stoğunun 165 bini son 11 yılda yapıldı. Depreme dayanaksız binaların dönüşümü için imar düzenlemesi yaptık. Depreme dayanıksız 65 bin binanın yenilenmesiyle ilçemizde kentsel dönüşümü tamamladık. Devletten tek kuruş yardım almaksızın Belediye-vatandaş işbirliğiyle gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm sistemiyle Türkiye'ye örnek olduk" dedi. 


300'Ü AŞKIN TEMEL ESER 


Vizyon projelerle Ümraniye'nin marka değerinin arttığına dikkat çeken Can, Finans Merkezi'nin açılışıyla Ümraniye'nin ticaret ve hizmet merkezi olacağının da haberini verdi. Üsküdar-Ümraniye metrosunun açılışıyla da bölgenin değeri katlanacağını, tüm bunların yanı sıra kültür sanat merkezlerinden sağlık merkezlerine kadar birçok alanda 300'ü aşkın temel eseri Ümraniyelilerin hizmetine sunduklarını hatırlattı. 


EĞİTİMDE CAĞ ATLADI 


Eğitim alanında sessiz devrim gerçekleştiren belediye, çok sayıda okul inşa edip, yeni bir eğitim projesi olan İmam-Hatip Külliyesi'ni de planları arasına ekledi. Lise düzeyinde eğitimin verileceği Külliye, 20 dönüm arazi üzerinde bin 500 öğrenciye hizmet verecek. Ayrıca Bilge Çocuk Projesi'yle ilçedeki dahilere yönelik özel eğitim veriliyor. 


VATANDAŞIMIZI SAHİPLENİYORUZ 


Sosyal belediyecilik anlayışıyla 7/24 hizmet verdiklerini vurgulayan Can, ''Sevgi Merkezi'yle 7-17 yaş arasındaki yetim veya öksüz evlatlarımıza sahip yıkıyor, bakımından eğitimine kadar her şeyiyle ilgileniyoruz. Yaşlı Hizmet Birimi'yle bakıma muhtaç kimsesiz yaşlılarımıza kişisel bakım, ev temizliği ve tedavi hizmeti veriliyor. Hanımeli Carşısı ile maddi durumu iyi olmayan, dul kadınların el emeklerini satması için belli aralıklarla 15 gün süreyle ücretsiz olarak kiralıyoruz. Halil İbrahim Sofrası Aşevi'yle 6 yıldır her gün 500 kişilik yemeği m 170 aileye ulaştırıyoruz. Sosyal Market ile ihtiyaç sahiplerine kart veriyor, içine yüklediğimiz puanlarla bu marketten her türlü ihtiyacını karşılamasını sağlıyoruz" şeklinde konuştu. 


Fatih ÖZKANOĞLU/Yeni Şafak





Haber Habertürk Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı....


Andy-Ar'ın anketinde 'hizmet' kategorisinde, yüzde 68.8 ile 'Türkiye birincisi' olan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, projelerini anlattı. 


-İstanbullunun en büyük ihtiyaçlarından biri de yeşil alan. Sizde durum ne? Yeşil alan ve park artırma için çalışmalar var mı? 


Ümraniye genelinde 900 bin metrekare park alanı var ve 252 parkımız var. Bunların 120 tanesi bizden önceki kırk senede yapılmış. Geri kalan 130 tanesinin son 12 yılda biz yaptık. Ama metrekaresi onlar 279 bin metrekareymiş biz 630 bin metrekare yapmışız. O kırk yılda yapılan parklar eskimiş, biz onların yerine otomatik sulama sistemiyle yeniden yapmışız. Yani bu ne demek, aslında hepsini biz yapmışız. Yeşil alanlarımız var bizim ilçeyle iç içe Çırçır Ormanları, Çekmeköy'e giderken ormanlık alanlarımız var. Beykoz'un, Çekmeköy'ün, Şile'nin çoktur bizim de bir miktar var. Tamamı 8 milyon metrekareye yakın yeşil alan. Bizim nüfusumuz 700 bin. Bölerseniz kişi başına 11 metrekare düşer. Avrupa standardı yedi buçuk metrekare. 



-Malum ilçe belediyelerinin gündeminde kentsel dönüşüm var. Ümraniye denince yüksek katlar, siteler geliyor. Bir yandan da o göçle gelen kısmın dönüşümü var. Kentsel dönüşüm ne aşamada? 


Kentsel dönüşüm konusunda biz göreve gelir gelmez bu şehirde kaçak yapı olmayacak dedik. Hava fotoğraflarını çektik, bunları çekmemiz kendi elimizi bağlamamız anlamına geliyor. Çünkü oradaki her bir karecik orada bina var mı yok mu, kaç katlı bunu dahi gösteriyor. Dolayısıyla kaçak yapı bizim zamanımızda yapıldıysa o fotoğrafta var, yok yapılmadıysa önceden yapılmış demektir. Biz kaçak yapıyı bıçak gibi kestik. Öteki taraftan yasal yapının da önünü sonuna kadar açtık. Her türlü kolaylığı sağladık. Şu ana kadar 295 bin civarında yapı stokumuz var. Bunun 50 bini işyeri, kalanı konut. Bu konutların ve işyerlerinin 165 bini bizim zamanımızda yapılmış. İlçenin yüzde 60 üzerindeki kısmı bizim zamanımızda yapıldı. Bunun en önemlisi  kentsel dönüşüm denince akla TOKİ, KİPTAŞ geliyor ama hayır devlet kaynağı falan değil. Biz vatandaşa alternatif sunmuşuz ya da vatandaş alternatifini kendi kurgulamış. 165 bin yeni konut yapılmış, bunun 100 bini boş alana yapılmış. 65 bin tanesi bina varmış yıkılıp yapılmış. Bu şekilde başka ilçe yok. Bazı ilçelerde kentsel dönüşüm falan deniliyor, biraz da ahileriyim ben onların 'Kalkıp gidin benim yanımda konuşmayın, benim rakamıma hiçbiriniz ulaşamazsınız' diyorum. Ama tarihi kent bilmem ne diyorlar. Bizim tarihimiz yoksa bizim suçumuz mu? Kentsel dönüşümse buyrun şehri yeniliyoruz işte. 850 hektarda dikili alanlarımız var, aşağı yukarı 50 bin hane var burada bu rakam belki de 100 bin olacak. Önümüzdeki 8-10 yıl içinde onlar inşallah yeni imar planlarıyla çok modern ve sağlıklı mekânlar olacak. Ümraniye tepeden tırnağa yenilenmiş olacak ama şu haliyle bile İstanbul'un depreme en hazırlıklı ilçesiyiz diye düşünüyorum ama on sene sonra daha sağlıklı olacağız. 


-İmar projelerinizi, yeşil alanları, tasarruflarınızı anlattınız. Peki ya sosyal projeler? Vatandaşın günlük yaşamını bire bir etkileyecek, belki de sorunlarından uzaklaşmasını sağlayacak hizmetler? 


Diğer bir nokta kültür ve sanat. İnsanlar sadece etle kemik değil. Ruhlarının da kültürle ve sanatla buluşması lazım dolayısıyla biz Ümraniye'yi bir kültür ve sanat vadisi haline getirdik. Bir tane kültür merkezi yoktu şu anda irili ufaklı üstelik mahalle ölçekli, aylık kültür kitapçığımız var. Her gün burada herkesin ilgilenebileceği bir seminer, konferans, söyleşi, tiyatro, sinema, çocuk oyunu mutlaka vardır. Bugün nereye gidelim dediğiniz zaman bu mahallede, yoksa bir sonrakinde mutlaka vardır. Yağlıboya resim yarışması, şiir yarışması ve hikâye yarışmalarımız uluslararası niteliktedir.  Dereceye girenlere para ödülümüz var, aynı zamanda o hikâyeleri kitaplaştırıyoruz. Birçok üniversiteyle sempozyumlar yaptık. Bunları suya yazılan yazı gibi yapmıyoruz. Tebliğler ve tartışmalar kayda almıyor ve çözümleniyor. Sonra kitap haline getiriliyor. Şu anda beş altı tane kitabımız var. Bilimsel kitaplar bunlar. Geçenlerde ramazan sempozyumumuzla ilgili İslami Araştırmalar Merkezi'nden yazı aldık.  Böyle kültürle ve sanatla buluşan bir şehir oluşturduk yani. 



Her mahalleye bilgi evleri


"Rutin belediye faaliyetleri dışında, vatandaşlarımız için gerçekleştirdiğimiz eğitim ve kültür faaliyetlerinin ulaşılabildiğinin artması adına neredeyse Ümraniye'nin her mahallesine bilgi evleri ve kültür merkezleri yaptırdık. 20 kültür merkezi ve 28 bilgi evi büyük ilgi görüyor. 



'Anket, karanlıkta fener gibidir' 


Ben bu ilçenin belediye başkanıyım. Dolayısıyla burada her kim varsa hepsine eşit hizmet götürmek zorundayım ve benden eşit hizmet almak gibi bir hakka sahip bu insanlar. Çok fazla anket yaptıran biriyim şunu çok iyi bilirim ki anket, gece karanlıkta elinizdeki fener gibidir. Onsuz yolunuzu şaşırırsınız. Senede iki anket yaptırırım. Her birini değişik iki firmaya yaptırırım. Kendimi kandırmak değil, doğruyu görmek istiyorum. 



'Metro geliyor, İstanbul'un her yanıyla ulaşımı sağlayacağız' 


-Bir de metro projeleri var. Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe ve Ümraniye-Göztepe-Ataşehir... Ne zaman hizmete girecekler? 


Dudullu'dan Bostancı'ya bir hat gidecek şimdi ihalesi yapıldı. Bir de Göztepe'den Kozyatağı'ndan Finans Merkezi, Atakent, İstiklal Mahallesi, belediye binası, gecekondu mahallesine kadar gidecek bir P® metro hattı daha var. Bunlar yapıldığı zaman İstanbul'un her tarafıyla ulaşımı sağlayacak imkâna sahip olacağız. 



'Bazı noktaları yayalaştırıp prestij caddeleri yapıyoruz' 


'Alemdağ Caddesi ve Sütçüimam Caddesi'ni prestij cadde haline getirmeye çalışıyoruz ve Alemdağ Caddesi'nin özellikle karakol durağındaki metro hattından eski belediye binasına kadar olan yaklaşık bir kilometrelik alanı trafiğe kapatıp metro açılmadan burayı bir an evvel hayata geçirelim istiyoruz. Çünkü şehir demek biraz da bu tür fonksiyonların olduğu yerler demek. Mesela Çiftlik Sokak vardı bizim çarşıda orayı yayalaştırdık ve etraftaki binaları giydirdik, ortadan şelale akıttık dolayısıyla insanlar orada gelip fotoğraf çektiriyor. Bizim Kavaklıdere Caddesi var eskiden orada dere vardı arkada. Şimdi de dere akıyor oradan."



'ÖVGÜYÜ VE AŞIRI"

Eleştiri olsa da ben hangi eleştiriye bakarım? Halk günümüz vardır, toplantımız vardır orada söylenenleri çok dikkate almam ben Şikâyeti dikkate almam manasında söylemiyorum. Övgü varsa onu kaale almam. Aşırı eleştiri varsa onu da kaale almam. Eğer somut bir şey varsa onu alırım. Çünkü insanlar bizimle karşılaşmayı umut ettikleri yerde bu cümleyi söylüyorlarsa kafada plan var demektir ama yolda giderken spontane gelişen durumlarda 'Başkanım bizim şöyle bir problemimiz var' derse buna itibar ederim. Çünkü beni göreceğini bilmiyordu, kafasında bir plan yoktu. Benim için önemli olan budur. Şehre bir katma değer getirdiğimizi düşünüyorum." 


'2. Sosyal Market çok yakında' 

''Ümraniye'de yaşayan dar gelirli ailelerimize göreve geldiğimiz ilk günden beri gıda yardımı yapıyoruz. Fakat hazırlanan kolilerin içinde her zaman ailelerin ihtiyaçlarını karşılayan erzak ve eşyalar olmaması gerekçesiyle, onlar için bir market kurduk. Akla gelebilecek her türlü gıdanın yanında giyecek ve ayakkabıya kadar birçok ihtiyacı karşılayan ürünlerin bulunduğu Sosyal Marketimiz, İnkılap Mahallesi'nde hizmet veriyor. Bu marketten belediye tarafından verilen puan dolu kartlarla gönüllerince alışveriş yapan vatandaşlarımız, yakında 2. Sosyal Markete kavuşacaklar." sanatçılara özel çarşı "Sosyal Yardım Projeleri kapsamında hayata geçirdiğimiz projelerden biri de 'Hanımeli Çarşısı.' Bu çarşda farklı renklerde tasarlanan 18 adet dükkân bulunuyor. Maddi durumu iyi olmayan, eşinden ayrılmış ya da eşi vefat etmiş hanımlar, evlerinde yaptıkları ürünleri 15 gün boyunca kendilerine tahsis edilen dükkânlarda satabiliyor. Ümraniye Sondurak'ta bulunan 'Hanımeli Çarşısı', her 15 günde bir farklı kişileri ağırlayarak hanımların aile bütçelerine katkıda bulunmalarını sağlıyor. Bir de sanatçılara hizmet etmek ve onlara rahatça çalışabilecekleri bir ortam sağlamak için açtığımız Sanatkârlar Çarşısı var. Burası da da tezhip, ebru, cam işleme, müzik evi, antika, minyatür, çini, fotoğraf gibi sanat alanlarında 15 adet dükkân ve 2 sergi salonundan oluşuyor. 8 dükkânı çok cüzi miktarlarla sanatçılara kiralıyoruz." 



Esra BOĞAZLIYAN/Habertürk


Geri Dön