27 / 04 / 2024

Üniversite öğrencisinin öğrenim kredisine akıl almaz zam: İstenen para 'yok artık' dedirtti

Üniversite öğrencisinin öğrenim kredisine akıl almaz zam: İstenen para 'yok artık' dedirtti

Hükümetin 'faiz sebep enflasyon sonuçtur' anlayışı nedeniyle yüzde 14 oranında sabit tutmak için kararlı bir duruş gösterdiği faizler üniversite öğrencisine akıl almaz bir şekilde yansıtılıyor. 4 yıllık eğitim hayatı boyunca devletten çektiği kredinin ödeme tutarını gören öğrenciler 'yok artık' dedi



Türkiye'de üniversite eğitimi gören milyonlarca öğrencinin yaşam şartlarındaki sıkıntı ve geçim sıkıntısı nedeniyle devletten talep ettiği KYK kredilerinin geri ödemelerine yansıtılan faiz tutarı, sosyal medyada gündem oldu. Açıklanan KYK borçlarına göre mezunlar, eğitimleri boyunca aldıkları toplam ücretin 3 katından fazlasını geri ödemek durumunda kalıyor. KYK borçluları, sosyal medyada duruma "Sizde hiç vicdan yok mu!", "Tefeciden para alsam daha az faiz isterdi" gibi sözlerle isyan etti.

Her yıl milyonlarca üniversite öğrencisi, geçinmelerine biraz olsun kolaylık sağlaması adına Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından sağlanan yardımlara başvuruyor fakat herkese burs çıkmıyor. Bu nedenle burs alamayan öğrenciler, yardım alabilmek için geri ödemeli KYK kredilerine başvurmak durumunda kalıyor. Ancak "yardım" adı altında verilen KYK kredileri, yeni mezun bireylerin omuzlarına inanılmaz bir yük bindiriyor.

GERİ ÖDEME ÜFE'YE BAĞLI

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü’nün resmi sitesindeki açıklamasına göre, aylık bazda ve izleyen yıllardaki artış oranlarına göre ödenecek olan kredilerin, TÜİK tarafından ilan edilen üretici fiyat endeksi (ÜFE) artışları uygulanmak suretiyle hesaplanacak olan tutar üzerinden geri ödenmesi gerekiyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön