Üniversite şehirlerinde konut fiyatları!
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla, bulunduğu şehrin dışında okuyacak öğrenciler için ev arama telaşı başladı. İstanbul’da 1+1 dairelerin kirası semtine göre 400 liradan başlayıp 1000 liraya yükseliyor
Yaz aylarını durgun geçiren konut piyasası, üniversite sınav sonuçlarının açıklanmasıyla hareketlenmeye başladı. Öğrencilerin yerleşme bekleyişinin sona erip, tercih ettiği bir bölüme girmesiyle veliler için yeni bir arayış başlıyor. Eğer öğrenci bulunduğu şehrin dışında bir üniversite kazandıysa ve yurtta kalmaya yanaşmıyorsa, veliler için üniversitenin bulunduğu şehirde hem güvenilir hem de bütçeye uygun ev arama dönemi başladı. Bu hafta, TSKB Gayrimenkul Değerleme ile üniversitelerin ağırlıkta olduğu şehirlerdeki kiralık konut piyasasını ortaya çıkardık. Buna göre, İstanbul’da 1+1 dairelerin kirası semtine göre 400 liradan başlayıp 1000 lirayı aşarken, 100 metrekarelik bir konut için İzmir’de en az 250 lira, Ankara’da 230 lira, Eskişehir’de 300 lirayı gözden çıkarmak gerekiyor.
Çevresi normalin üzerinde
TSKB Gayrimenkul Değerleme A.Ş. Genel Müdürü Işıl Dinçer, üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından kayıtların açılmasıyla öğrencilerin de barınma tercihlerinin şekillenmeye başladığını belirterek, şunları söyledi: “Devlet üniversiteleri ve vakıf üniversitesi yurtlarına alternatif olarak üniversite öğrencileri ikamet etmek için üniversitelerin bulundukları lokasyonlara yakın bölgeleri tercih ediyor. Bu da üniversite çevresindeki konutların satış ve kira değerlerinin her zaman normalin üzerinde seyretmesine neden oluyor.”
İstanbul’da yoğunluk fazla
44 üniversitenin bulunduğu İstanbul’a farklı şehirlerden gelen öğrencilerin daha yoğun olduğunu ifade eden Işıl Dinçer, şu bilgileri verdi: “İstanbul’da öğrenciler üniversitelerin lokasyonlarına bağlı olarak Anadolu yakasında çoğunlukla Kadıköy, Beykoz, Üsküdar, Maltepe, Pendik ve Tuzla, Avrupa yakasında ise Sarıyer, Beşiktaş, Şişli, Beyoğlu, Kağıthane, Fatih, Zeytinburnu, Bahçelievler, Avcılar, Büyükçekmece bölgelerini tercih ediyor. Bu bölgelerde üniversitelerden kaynaklı bir suni fiyat yüksekliği oluşuyor. Aynı kalitedeki konutlar üniversite yerleşkesi olmayan ilçelerde çok daha düşük fiyatlarla kiralanıyor veya satılıyor. Öğrenciler de bu durumda ekonomik olması açısından birkaç kişi kalabilecekleri evleri tercih ederken, diğer grup ise 1+1 veya stüdyo tipi daireleri tercih ediyor.”
Kiralamak daha uygun
DÖRT yıl eğitim görülecek bölgeden kiralamak yerine ev almanın da tercih edildiğini vurgulayan Işıl Dinçer, şu uyarılarda bulundu: “Büyük şehirlerde öğrenim süresince kullanılacak konutun satın alınması her dönem kârlı bir yatırım oluyor. Ailenin ekonomisi satın alıma müsaitse bu alternatifin değerlendirilmesi uygun olur. Buna karşın konut kredileriyle alım düşünüldüğünde, konut kredi faizlerinin yüzde 1’in üzerinde seyrettiği bu dönemde, birçok lokasyonda konutları kiralamak daha uygun görünüyor. Ancak, piyasada olabilecek değişiklikler bu tercihin değişmesinde etken olacaktır. Her koşulda yapılaşmanın hızla devam ettiği ve büyüme trendi içerisindeki semtlerde satın alım düşünülmelidir.”
Öğrenciye konut seçerken bunlara dikkat edin
-Konutun okula yakın veya kolay ulaşılabilir olması
-Alansal ve teknolojik özellikleri
-Ana ulaşım arterlerine yakın olması
-Deprem dayanıklılığı
-Tadilat ve onarım ihtiyacı
Hürriyet