27 / 04 / 2024

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu'ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli...

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu'ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli...

Konut piyasası ve kira ücretleri gündemde yer almaya devam ediyor. İstanbul'daki konut konusunu ele alan analist Tunç Şatıroğlu 'Ev sahibi için büyük gelir kaybı' diyerek İstanbul'da konut hadisesinin nasıl hallolacağını anlattı.



"İstanbul'u betona boğacaksınız ya da..." diyerek alternatifi söyledi. "Sonuçta yaşanmaz bir yer durumuna getireceksiniz" diyen Şatıroğlu'nun o paylaşımı tren oldu.

"BİRÇOK KİRACI BU FİYATLARIN ÇOK ALTINDA KİRA ÖDÜYOR"

"TCMB'den alınan vbilgilere göre İstanbul'da 100 m2 ortalama konutun ücreti 3.373.110 TL Amorti süresi 20 sene olsa kirası (özellikle çok yazdım) senelik 168.656 TL yani aylık 14.055 TL olmalı İstanbul'da 14 bin TL kira size fahiş geliyorsa demek ki alım gücünüz gerilemiş, fakirleşmişsiniz.

Geçtiğimiz iki senede konut ücretlerinde anormal bir yükseliş olduğu için amorti zamanının 20 sene ve üstüne çıkmış olması normal. Kira çıkışları her zaman daha geriden gelir. Zaman için bu seviyenin tekrar 17'ye gerilemesini beklerim. Yani bugünkü ücretlerle yaklaşık 16.500 TL

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli...

Birçok kiracının bu ücretlerin çok altında kira ödüyor olması ev sahibi için büyük gelir kaybı oluşturuyor. O yüzden de ev sahipleri "nasıl olsa yasadan dolayı bir daha gerçekleşen enflasyon kadar zam yapamam" mantığıyla hareket ederek yeni kiracıya en yukarı ücretten kiralamaya çalışır.

Eğer konut ücretlerindeki yükseliş enflasyon kadar veya daha altında olursa zaman içinde kiralar yeniden 17 seviyesini yakalar. Ancak ucuz konut kredileriyle konut ücretlerinin yükselişi desteklenirse kira yükselişi 17 seviyesini kolay kolay yakalayamaz.

Ünlü analist Tunç Şatıroğlu'ndan kiracılara kötü haber! Gerçek kira bedeli...


Geri Dön