29 / 04 / 2024

Ünlü ekonomist açıkladı: Seçimlerden sonra döviz kuru atağı için sebep yok

Ünlü ekonomist açıkladı: Seçimlerden sonra döviz kuru atağı için sebep yok

Seçimlere sayılı günler kala, altın ve dolardaki yükseliş sürüyor. Piyasalar seçimi beklerken, herkesin aklındaki seçimden sonra altın, dolar, ekonomi ne olur sorusunun yanıtı ünlü Ekonomist Dr. M. Murat Kubilay’dan geldi.



Ülke gündeminin en önemli başlığı olan yerel seçimlere kısa bir süre kala ekonomik gelişmeler de önceliğini koruyor. Altın ve dolardaki yükselişle birlikte seçimden sonra ekonomide neler olacak sorusunun cevabını merak ediyor.

Ekonomist Dr. M. Murat Kubilay https://twitter.com/mmkubilay X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kendisine sıkça sorulan seçimlerden sonra ekonomi nasıl olacak sorusunu yanıtladı. Kubilay, Mayıs 2023 seçimleri ile bugün arasında çok önemli bir fark olduğunu belirterek, “Piyasa dengesini hızla bulur” dedi. Murat Kubilay’ın “Kamuoyunu Bilgilendirme” başlığını taşıyan paylaşımı söyle:

PİYASA DENGESİNİ HIZLI BULUR!

Güven eksikliği, geçmişin enkazı, devam eden hatalı ekonomi politikaları, sürdürülemez dış açıklar nedeniyle TL'nin değer kaybetmesi çok normal, olağan ve hatta sağlıklı. Ancak önceki dönemlerdeki gibi bir döviz kuru atağı için geçerli bir sebep yok, eğer ki piyasada bir panik oluşmazsa.

Faiz biraz daha artırılır ve/veya seçimlerden sonra dövizde biraz daha serbestlik sağlanırsa; piyasa kendi dengesini biraz yukarıdan olsa da hızla bulur. Bu normal, bundan ötesini bekleyip panikle dövize koşmaksa olağan değil, gerekli değil, sağlıklı hiç değil.

DURUM MAYIS 2023 SEÇİMLERİNDEN FARKLI

Mayıs 2023 ile bugün arasında çok önemli bir fark var. O dönemde ulusal döviz likiditesi tükenmişti. Bu nedenle seçimlere 1 ay kala satılabilecek döviz kalmamıştı. Haliyle herkes panik oldu ve kendisini koruma güdüsü gösterdi. Aynı politikalarda ısrar edilseydi döviz yalnızca uçmayacak, bir de bulunamaz hale gelecekti. Neyse ki o politikalar bitti, bugünkü durumumuz çok farklı.

Şu anda Merkez Bankası'nın dövize müdahale alanı yine az, ancak karşılanamayacak bir döviz talebi olağan koşullar altında yok. Herkesin panikleyip döviz kuru atağı beklemesi ve bunun kendi kendini gerçekleştiren bir kehanet haline gelmesi durumunda bu korkulanlar yaşanır. Dünle bugün arasında; dövize koşmayı gerektirecek yeni bir sebep, bu panik ihtimali dışında yok. O paniğe de gerek yok. Döviz ve altını yurt içinde bankada tutmamak için de yeni bir neden yok. Çok soruyorsunuz, endişe etmeyin.

Liraya güvenip güvenmemek mevcut koşullarda getiri ve risk değerlendirmesi sonucunda her tasarruf sahibinin kendi tercihidir. Onları dövize itmek veya bankacılık sisteminden şüphe ettirmek büyük hata olur.

*Sokakta ve yakın çevremde gördüğüm herkesin bu soruyu ısrarla sormasından ötürü böyle bir açıklama yapıyorum. Sizi panikletenlere aldırmayın ve lütfen onların sözlerinden de beni mesul tutmayın.

Elinde avucunda, yastık altında altını olanlar dikkat! Altın yükseliyor! Kapalıçarşı'da gram altın 2 bin 500 TL'yi aştı!

Akaryakıt zammı ne zaman? Brent Petrol, BP, Shell, Opet ve Petrol Ofisi akaryakıt fiyatları 20 Mart 2024!

İstanbul’da site yöneticilerinin aldığı 200 bin TL maaş şaşkınlık yarattı

Geri Dön