30 / 04 / 2024

Ünlü ekonomistten kritik Türkiye yorumu! 'Türkiye kalıcı olarak siliniyor'

Ünlü ekonomistten kritik Türkiye yorumu! 'Türkiye kalıcı olarak siliniyor'

Uluslararası Finans Enstitüsü Başekonomisti Robin Brooks, Türkiye'de yapılan seçimlerin arkasından kıymetini süratli bir halde kaybeden Türk Lirası hakkında değerlendirmeler yaptı. Brooks, Türkiye'nin Arjantin'nin yolunda olduğunu ve bu durumun "üzücü" olduğunu söyledi.



14 Mayıs'ta meydana gelen seçimler evvelinde 19,57, 28 Mayıs'tan önce ise 19,97 seyirlerinde olan dolar/TL, bugünden itibaren 20,71 TL'den işlem görüyor. Kapalıçarşı'daki dolar kuru ise 21 TL'nin üstünde işlem görürken, Türkiye'nin büyük bankalarının hepsinde dolar/TL, 22-23 oranından satılıyor.

TÜRKİYE KALICI OLARAK SİLİNİYOR

Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) Başekonomisti Robin Brooks, TL'nin seçimlerin arkasından geçen üç günde ABD dolarına nazaran yüzde 3,7 seviyesinde değer yükselttiğini bu halin ise seçimden önceki üç günde yüzde 0,5 oranına olduğunu hatırlatarak, "Yabancı yatırımcılar, Türkiye'yi portföylerinden kalıcı olarak çıkarıyor. Türkiye'nin Arjantin gibi finansal otarşi olma sisteminde olmasını görmek üzücü" dedi.

Brooks, mesele ile alakalı bir başka paylaşımında "TL vadeli işlemlerde fiyatlanan bir sene sonrası değer yitimi öngörüleri 2001 senesinde %80 oranında zirve yapmıştı. Şu anda ise %62 oranındayız. Bu beklentileri sınırlamanın adece iki yolu bulunuyor: (i) Merkez Bankası'nın faizleri ard arda yükseltmesi; ve/veya (ii) TL'nin önemli oranda değer kaybetmesi. Türkiye'nin politika yapıcıları bu iki alternatif arasından seçim yapmalı" değerlendirmesini yaptı.

Ünlü ekonomistten kritik Türkiye yorumu! Türkiye kalıcı olarak siliniyor

Uluslararası Finans Enstitüsü (International Finance Institute - IIF), küresel finans sektöründe faaliyet gösteren bir düşünce kuruluşudur. 1983 yılında kurulan IIF, dünya genelindeki bankalar, sigorta şirketleri, varlık yönetimi şirketleri ve diğer finansal kuruluşları temsil eden üyelerden oluşur.

Ünlü ekonomistten kritik Türkiye yorumu! 'Türkiye kalıcı olarak siliniyor'


Geri Dön