06 / 05 / 2024

Ürdün, Filistin'e yerleşim birimleri inşa edecek!

Ürdün, Filistin'e yerleşim birimleri inşa edecek!

İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına yerleşim birimleri inşa edilmeye devam ediliyor. Ürdün, yeni yerleşim birimi kurmaya karar verdi.



Ürdün, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarında yeni yerleşim birimi inşa etme kararını kınadı.


Hükümet sözcüsü Muhammed el-Mumeni yaptığı yazılı açıklamada, "Karar, 1967 sınırlarında bağımsız Filistin devletini kurma hakkı başta olmak üzere Filistinlilerin haklarına açık bir saldırıdır." ifadesini kullandı.


Kararın barış sürecini canlandırma ve anlaşmazlığı bitirme çabalarına darbe vurduğunu belirten Mumeni, bu adımın, uluslararası kanunlara ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) 2334 sayılı kararına aykırı olduğunu, barış süreci ilkeleriyle çeliştiğini ve iki devletli çözümü baltaladığını aktardı.


Mumeni, uluslararası topluma, İsrail'in yerleşim politikalarını kınama, provokasyonlarını durdurma, Filistin devletinin kurulması güvencesini verecek adil ve kapsamlı barışa hazırlık niteliğinde olacak müzakerelerin yeniden başlaması için ele ele verme çağrısında bulundu.


İsrail Başbakanlık Ofisinden yapılan açıklamada, Batı Şeria'da yeni bir Yahudi yerleşim birimi kurma kararının Güvenlik Kabinesi tarafından onaylandığı bildirilmişti. Böylece yaklaşık 25 yıldır ilk kez yeni bir Yahudi yerleşim birimi kurulmasına onay veren İsrail yönetimi, 1993'teki Oslo Antlaşması'ndan bu yana işgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te mevcut Yahudi yerleşim birimlerini sürekli genişletiyor ancak yenisini kurmuyordu.


İsrail'in fiili işgali altında olan Batı Şeria'da yaklaşık 400 bin, Doğu Kudüs'te ise 200 bin Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre buradaki Yahudi yerleşim birimlerinin tamamı illegal kabul ediliyor. 



AA


Geri Dön