07 / 05 / 2024

Ürdün'de İsrail'in kiraladığı arazilerin teslimi tartışılıyor!

Ürdün'de İsrail'in kiraladığı arazilerin teslimi tartışılıyor!

Ürdün ve İsrail arasında imzalanan barış anlaşması uyarı kapsamında İsrail'in 25 yıllığına kiraladığı El-Bakura ve El-Gamr arazilerinin sözleşme süresi sona erdi ve toprakların zamanında teslim edilip edilmeye başlandı.



Ürdünlüler, 1994 yılında iki ülke arasında yapılan anlaşma kapsamında 25 yıllığına İsrail'e kiralanan "El-Bakura ve El-Gamr"ın tekrar ülkelerinin kontrolüne dönebiliyor, İsrail'in toprakları zamanında teslim edip etmeyeceği ise tartışma konusu arasında bulunuyor.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Ürdün, 1994 yılında imzalaları atılan barış anlaşmasının 1B ve 1C ekleri gereği Bakura ve Gamr arazilerini 25 yıllığına İsrail'e kiraladı. Anlaşma gereği söz konusu toprakların kiralamaları 26 Ekim'de sona erdi.

Anlaşma kapsamında taraflardan herhangi birinin sözleşmenin sona ermeden en geç bir yıl öncesine kadar aksi bir beyanda bulunmaması durumunda kira sözleşmesinin otomatik yenilenmesini amaçlıyor. Ürdün de geçtiğimiz yıl ekim ayında, sözleşmenin yenilenmesiyle ilgili karar alındı.

İsrail tarafından kiralanan toprakların teslim sürecinin tamamlamasıyla ilgili muhabirine değerlendirmeler yapan Ürdünlü uzmanlar, İsrail'in toprakları zamanında teslim etmemesi halinde Ürdün'ün, konuyu uluslararası hukuka taşıyabileceğini kaydetti.

Ürdün Meclisindeki Islah Grubu Milletvekili Salih el-Armuti, Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında İsrail'in, 10 Kasım'da toprakları iade etmesi gerektiğini hatırlattı. el-Armuti, "İsrail, Ürdün mülkiyetinde olan topraklarda hak iddia etmeye çalışıyor." açıklamasında bulundu.

Armuti, Ürdün'ün toprakları geri alması halinde İsrail'e tanıdığı bazı hakları da sona ereceğini kaydetti.

- "Ürdün, topraklarını almak için konuyu uluslararası hukuka taşıyabilir"

Uluslararası Hukuk Uzmanı Enis Kasım da İsrail'in bu iki bölgeyi teslim etmek zorunda olduğunu ifade etti.

Kasım, bu toprakların kiralanması aşamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Ürdün, bu iki bölgeyi kiraya vermeden önce İsrail'den hiçbir şey talep etmemişti. Hükümetin, İsrail ile ilgili attığı adımları halka bildirmesini umut ediyoruz. Bakura ve Gamr bölgeleriyle ilgili vatandaş her şeyi bilme hakkına sahip." 

- El-Bakura ve El-Gamr arazileri 

Ülkenin kuzeyindeki İrbid bölgesinde bulunan Ürdün Nehri'nin doğu sınırında yer alan Bakura, yaklaşık 6 bin dönüm alana sahip. Ürdün ve İsrail arasındaki ihtilaflardan birinden meydana geliyor.

Yaklaşık 4 kilometrekarelik bir arazi olan Gamr ise Ürdün'ün güneyinde bulunan El-Akabe şehrinde ve sınır bölgesinde bulunuyor.

Ürdün, 1994 yılında imza atılan Vadi Arabe anlaşmasının 1B ve 1C ekleri gereği El-Bakura ve El-Gamr arazilerini 25 yıllığına İsrail'e kiralamıştı. Kira süresi 25 Ekim 2019'da bitmesine rağmen o dönem yapılan anlaşma şartları, taraflardan herhangi birinin sözleşmenin bitiminden en geç bir yıl öncesine kadar aksi bir beyanda bulunmaması durumunda kira sözleşmesinin otomatik yenilenmesini amaçlıyor.

Sözleşmenin son tarihinin yaklaşması ülkede tartışmalara neden oldu. Kira akdinin sonlanmasını isteyen Ürdünlüler, protestolar yapmış, parlamentoda onlarca milletvekili sözleşme karşıtı bildiriye imza atmıştı. Ürdün yönetimi de geçen sene kira akdinin yenilenmeyeceğini İsrail tarafına iletildi.


Geri Dön