03 / 05 / 2024

Uşak Kırık Minare Camii çalışmalar sırasında tahrip edildi!

Uşak Kırık Minare Camii çalışmalar sırasında tahrip edildi!

Uşak’taki 200 yıllık Kırık Minare Camii, 2005’teki yanlış restorasyondan sonra bu kez de camiyi hizmet binası olarak kullanan vakfın yaptırdığı doğalgaz çalışmaları sırasında tahrip edildi



Uşak'ta 200 yıllık tarihi Kırık Minare Camii'ni doğalgaz tesisatı döşeyeceğiz diye delik deşik ettiler. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından tarihi SİT alanı kabul edilen ve adını, geçirdiği depremlerde minaresinin yıkılmasından alan "Kırık Minare Camii", 2005 yılında yaşanan yanlış restorasyon olayından sonra, şimdi de doğalgaz faciasına maruz kaldı. Uşak İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği (UŞİMDER) tarafından dernek binası olarak kullanılan tarihi Kırık Minare Camii'ne doğalgaz tesisatı döşenmesi sırasında, borularının duvarlara dübellenmesi ve binanın duvarlarına zarar verilmesi isyan ettirdi. 


Suç duyurusunda bulunuldu 


Eski Uşak Araştırmaları Derneği Başkanı (ESKUDER) Savaş Karahangil, camiyi İmam Hatip Lisesi Mezunları Derneği'nin kullandığını hatırlatarak, "Bu tarihi eserle ilgili uygulamayı fark edince çok üzüldük. Tam bir skandal. Kültür Varlıkları envanterine girmiş bu esere bir çivi dahi çakamazsınız. Yetkilileri göreve çağırdık. Suç duyurusunda bulunduk. En kısa sürede yapılan hatadan dönülmesini ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz" dedi. Tarihi eseri tahrip etmenin cezasının büyük olduğunu söyleyen Karahangil, şunları söyledi: "Korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramasına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin liraya kadar para cezasıyla cezalandırılır. Kanunların uygulanması noktasındaki aksaklıklar ne yazık ki tarihimizi talan edenleri cesaretlendiriyor." 2005 yılında Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından başlatılan restorasyon çalışmaları da tam bir rezalete dönüşmüş, caminin duvarları betonarme sıvayla kaplanmıştı. 


Sıva ile kaplanmıştı 


Dönemin Uşak Valisi Kayhan Kavas'ın yanlışı fark etmesinin ardından olay  İzmir  2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'na yansıtılmış, özgün taş ve doku beton sıvadan arındırılmıştı. SERKAN KARAYOL 


Caminin tarihi 


1826 yılında Kabaklarlı ailesi tarafından ilk katı taş, ikinci katı ahşaptan yaptırılan Uşak'ın nadide tarihi miraslarından biri olan Kırık Minare Camii, yapıldığı yıllarda aynı zamanda medrese olarak da kullanıldı. 1949'daki depremde ikinci katıyla minaresi yıkılan cami, 1950'de Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne devredildi, 1952'de ise ibadete kapatıldı.


Yeni Asır


Geri Dön