29 / 04 / 2024

Üsküdar Meydan Projesi'ndeki deniz dolgusu planları meclis gündeminde!

Üsküdar Meydan Projesi'ndeki deniz dolgusu planları meclis gündeminde!

Üsküdar Meydan Projesi kapsamındaki deniz dolgusu planlarında ÇED raporunun gerekli görülmemesi hususu meclis gündemine taşındı..



Üsküdar Meydan Projesi ndeki deniz dolgusu planları meclis gündeminde!


CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, Üsküdar Meydan Projesi kapsamındaki deniz dolgusu planlarında ÇED raporunun gerekli görülmemesine ilişkin soru önergesi hazırladı. Yarkadaş sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


Yarkadaş önergesinde "Çevresel etki değerlendirmesi (ÇED), Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalardır.


İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından Üsküdar Meydan Projesi kapsamında hazırlanan deniz dolgusu planlarına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı "ÇevreseI Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" kararını vermiştir. Proje kapsamında denizden toplam 13 bin metrekare alınacağı, 3 yerden kazıklama sistemiyle doldurulacak denize 6 seyir terası bir de iskele yapılacağı ifade edilmektedir." şeklinde açıklamalarda bulundu. Bu doğrultuda Bakan Özhaseki'ye 4 soru sordu.


Özhaseki'nin soruları

1- Üsküdar Meydan Projesi kapsamında hazırlanan deniz dolgusu planlarına ilişkin "Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir" raporu verilmesinin gerekçesi nedir?


2- 15 milyonluk nüfusuyla büyük bir deprem tehdidi altında olan İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinin de büyük bir kısmı l.derece deprem bölgesi olarak tanımlanmaktadır. Bu derece yüksek risk taşıyan bir bölgede ÇED raporuna ihtiyaç duyulmaması büyük bir risk değil midir?


3- Denizden alınacak alan miktarı nedir?


4- Çakılacak kazık adeti kaçtır? Kazık boyları, çapları, kazıklarda kullanılacak beton ve donatı miktarı ne kadardır? Bölgeye mobilize edilen dolgu ve bölgeden taşman atık hafriyat miktarı ne kadardır? İlgili kalemlerin tutarı ne kadardır?





Geri Dön