10 / 05 / 2024

Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Üsküdar'da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Üsküdar'ın farklı mahallelerinde kentsel dönüşüm çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. Peki hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 



Vatandaşın talebi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Küplüce, Kirazlıtepe, Ferah ve Mehmet Akif Ersoy mahallelerinde yaklaşık 525 bin metrekare alan da söz konusu projenin kapsamına alındı. 

Belirlenen yeni sınırlarda 1.218 adet bina ve 5 bin 31 bağımsız birim yer alıyor. Bu alanın tamamında hak sahiplerinin tespitinin hızla yapılmasından sonra uzlaşma ve anlaşma süreçlerine geçildi. Kentsel dönüşüm yapılması için gereken 3'te 2 çoğunluğun sağlandığı 1151 ada rezerv alan ilan edilerek tahliye ve yıkım süreçleri başlatıldı. 

Uygulama çalışmalarına başlanan 85 bin 221 metrekare yüz ölçümüne sahip alandaki toplam 137 bina ile 546 bağımsız birimin yıkımı gerçekleştirildi. Emlak Konut GYO tarafından 2 etap şeklinde inşa edilecek alanda toplam 50 blokta 1.116 konut ile 37 ticari ile toplam 1153 bağımsız birim yer alacak. Çalışmaların da 2024 yılında bitirilmesi planlanıyor. 

Üsküdar da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Burhaniye Kentsel Dönüşüm Projesi

İlçedeki "Burhaniye Kentsel Dönüşüm Projesi" çerçevesinde ise 11 bin 264 metrekare yüz ölçümlü, 725 Ada, 29 ve 30 parseller üzerinde 10 bina ile 53 bağımsız birim yer alıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığında rezerv alan ilan edilen Burhaniye Mahallesi'ndeki yerlerde, 3'te 2 çoğunluk sağlanarak 9 blok, 124 bağımsız birim yapılacak. Hak sahipleriyle uzlaşma, yapıların tahliye ve yıkım süreçlerine ilişkin işlemler tüm hızıyla sürüyor. 

Silivri depreminde hasar gören 11 bloklu site de dönüşüyor 

26 Eylül 2019 tarihinde yaşanan Silivri merkezli 5,8 şiddetindeki depremde bir bloku ağır hasar gören Kandilli Özevim Sitesi de kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde yenileniyor. Kandilli Mahallesi'ndeki sitenin Asma Sokak 35 numarada kayıtlı 7'nci blokunun ağır hasarlı olduğunun belirlenmesinin ardından yasal işlemler yapıldı ve tahliye ile yıkım süreçleri başladı.

Özevim Sitesi bünyesindeki diğer 10 blokta da inceleme yapıldı ve riskli yapılar tespit edildi. Sonrasında 11 bina, 258 bağımsız birimin tahliye ve yıkım süreçleri bitirildi. 937 ada 3 ve 8 parseller üzerinde yer alan toplam 15 bin 869 metrekare alana sahip taşınmaz rezerv alan olarak belirlendi. 

Rezerv alan ilan edilen taşınmazın zemin etüt ve proje çalışmaları yapılıp TOKİ Başkanlığınca kentsel dönüşüm uygulama ihalesi gerçekleştirildi. İnşaat faaliyetlerine başlanan alanda, kentsel dönüşüm uygulamasıyla tamamı hak sahiplerine ait olmak üzere, 11 blokta 293 adet konut inşa ediliyor. Özevim Sitesi'nin dönüşümünün 2024 yılının sonlarına doğru tamamlanması planlanıyor.

Üsküdar da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Altınköy 2 Sitesi de dönüşüyor 

Üsküdar'daki bir diğer kentsel dönüşüm alanı Bulgurlu Mahallesi'ndeki Altınköy 2 Sitesi oldu. A9 blok bodrum kat kolonlarında derin çatlaklar olduğu, pas paylarının döküldüğü, donatılarının korozyona uğradığı ve deprem anındaki kuvvetleri karşılayamayacağının belirlenmesinin ardından, tehlikeli olan taşınmazla ilgili işlemler Üsküdar Belediyesince yapıldı. Burada da riskli yapı tespit edilerek yıkıldı. 

Aynı sitedeki 6'ıncı blokta 5 Nisan 2021 tarihinde balkon çökmesi üzerine belediye tarafından yapı mahallindeki incelemelerin ardından parseldeki binaların "yıkılmaya ve çökmeye meyilli" olduğu belirlendi. Olası can ve mal kaybının engellenmesi için hızla tahliye işlemleriyle riskli yapı tespitleri yapıldı. Ardından, sitedeki 10 bina, 320 bağımsız birimin tahliye ve yıkım süreçleri bitirildi. 91 ada 5 parsel sayılı, toplam 10 bin 774 metrekare alanlı taşınmaz rezerv alanı yapıldı. 

Bu şekilde  taşınmazın, zemin etüt ve proje çalışmaları yapılarak Emlak Konut GYO tarafından kentsel dönüşüm uygulama ihalesinin ardından inşaata start verildi. Tamamı hak sahiplerine ait olmak üzere 10 blokta 320 konut inşa edilen Altınköy 2 Sitesi'nin 2024 yılının sonuna doğru tamamlanması planlanıyor. 

Patlama yaşanan bina 

Valide-i Atik Mahallesi Abacıdede Sokak'ta, 232 ada, 32 parselli, ikinci katında 7 Şubat 2022 tarihinde paylama olan bina da kentsel dönüşüme alındı. Patlama sonucunda taşıyıcı sistemi ağır hasar gören binanın tahliye ve yıkım süreçleri aynı gün hızla yapıldı. Patlamanın olduğu gün binanın raporları düzenlenirken 13 bağımsız bölümlü olan yapı alanında zemin etüt çalışmalarıyla beraber proje çalışmaları yapıldı. 

Emlak Konut GYO tarafından kentsel dönüşüm uygulamasına başlanan binanın bu sene içinde tamamlanması ve teslim edilmesi hedefleniyor. 

Üsküdar da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Belediyenin öz kaynaklarıyla sürdürdüğü çalışmalar 

Erguvan Evleri Projesi ise sosyal imkanları ve proje konsepti açısından Üsküdar Belediyesinin öz kaynaklarıyla yapılan örnek bir proje şeklinde ifade ediliyor. Toplam 36 yapı, 90 bağımsız birimi yıkılan Erguvan Evleri Projesi tamamlandı ve 13 bina, 336 konut hak sahiplerine teslim edildi.

İlçe belediyesinin öz kaynaklarıyla sürdürdüğü diğer kentsel dönüşüm çalışmaları Yavuztürk Mahallesi'nde 3 adada yapılıyor. Hisseli parsel statüsünde olan 3 bin 289 metrekare alanda tüm maliklerle anlaşmaya varılarak yapılar tahliye edilip yıkıldı. Çalışmalara başlanan bu kentsel dönüşüm projesi çerçevesinde 3 blok, 72 bağımsız birim inşa edilecek. Projenin gelecek sene içinde tamamlanması planlanıyor. 

1640 adada hisseli parsel statüsünde olan 3 bin metrekare alanda da tüm maliklerle anlaşma yapılarak, yapıların tahliye ve yıkımı gerçekleştirildi. Sene sonuna kadar tamamlanması planlanan bu proje çerçevesinde de 3 blok ve 73 bağımsız birim yapılacak. 

Aynı mahallede, 1027 adada ve 1266 metrekare alanda tüm maliklerle anlaşmaya varılarak yapıların tahliye ve yıkımı  tamamlandı. 2024 yılında tamamlanması planlanan bu projede de 2 blok, 43 bağımsız birim inşa edilecek. 

Kentsel dönüşümü bekleyenlere geçici konutlar inşa edildi 

Kentsel dönüşüm kapsamına alınan alanlardaki vatandaşların geçici konut ihtiyacını karşılamak için de Üsküdar'da 5 blok, 173 konut, 8 ticari bağımsız birim yapıldı. "Depo konut alanı" şeklinde isimlendirilen proje çerçevesinde, 29 bağımsız birim, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde evsiz kalanların geçici konut ihtiyacının giderilmesi için kullanılıyor. 

Üsküdar da kentsel dönüşüm çalışmaları tam gaz! Hangi mahalledeki kentsel dönüşüm ne zaman bitecek? 

Vatandaş beğendi, Cumhurbaşkanı Erdoğan talimat verdi

Üsküdar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü Bayram Kaya, konuya ilişkin"Çamlıca Camii Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" alanında gerçekleştirdiği açıklamasında, 6306 sayılı kanun kapsamında "riskli alan", "rezerv yapı alanı" ve "riskli yapı" şeklinde uygulamalar yapılabildiğine dikkat çekti. "Çamlıca Camii Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi" alanının da "rezerv yapı alanı" olduğuna vurgu yapan Kaya, "Cumhurbaşkanımızın deprem bölgesine örnek olarak gösterdiği projemiz burası. Bu projenin beğenilmesi ve vatandaşların talebi üzerine Cumhurbaşkanımız dönüşüm faaliyetlerinin başlaması için talimatlarını vermişti. Emlak Konut ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığıyla birlikte süreçleri yürütüyoruz. Bununla birlikte riskli yapı ve farklı alanlarda rezerv yapı alanlarımız var. Uygulamalarımız tüm hızıyla devam ediyor." ifadelerine yer verdi. 

Kaya, Silivri merkezli depremden sonra İstanbul'da kentsel dönüşümün ivme kazandığını, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından başvurularda yükseliş yaşandığının altını çizdi. 

Bu acı felaketin ardından vatandaşların depremin sıcaklığıyla taraflarına çokça başvuruda bulunduğunu dile getiren Kaya, "Gelin binamızı inceleyin, dönüştürelim, gibi talepler arttı. Biz de saha çalışmalarını hızlandırdık. Lisanslı kuruluşlarla yaptığımız görüşmelerde onlarda da ciddi bir iş artışı görüyoruz. Şu an bir ivme kazanmış durumda. Beklenen bir İstanbul depremi var. İnşallah ona hazırlıklı bir şekilde binalarımızı güvenli hale getiririz." açıklamasında bulundu. 

89 kişiye mezar olmuştu: Galeria Sitesi'nin projelere aykırı inşa edildiği kapsamlı bilirkişi raporunda!

Suudi Arabistan ve Türkiye arasındaki 50 milyon dolarlık gayrimenkul yatırımı için imzalar atıldı

Kiralık konut piyasasındaki sorunlar nasıl çözülür? Konut kiralarına dayalı menkul kıymet ihracı önerisi! 


Geri Dön