22 / 11 / 2024
fuzul

Utku Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı!

Utku Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı!

İzmir'de meydana gelen deprem sonrasında alınan emsal artışı kararını değerlendiren İzmir Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü kararın alınmasında geç kalındığını dile getirdi. 




Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü emsal artışı kararlarına yönelik açıklamalarda bulundu.Egesonsöz'de yer alan habere göre;  Önceki ay Çiğli Belediye Meclisi'nden geçirilen 2022 yılı bütçesi hakkında değerlendirme yapan Gümrükçü, "485 milyonluk bir bütçe gerçekleştirdik. Aldığımızda 280 bandındaydı, şimdi 2 katına çıktı diyebiliriz. Tabii bu bütçeler, taslak bütçeler. Çiğli Belediyesi'nin gerçekleşme oranı yüzde 72'ye kadar çıkıyor. Bu oranı yakaladığınızda gerçekten 2 katına çıkmış mali tablo ile karşı karşıya kalmış olacak.
Çiğli, her geçen gün kendi ayakları üzerinde duran bir ilçe haline dönüşüyor. Çiğli tarihinin en büyük bütçesi içinde devrimsel yatırımlar var" dedi.

Gelir artırımı için yapılan çalışmalara da vurgu yapan Gümrükçü, şunları söyledi:

"Birinci temeli kayıp kaçak oranını azaltmak. Vergilendirilmeyen gelirler bulmak, onları sistemin içine almak. Kanun bize geriye dönük 5 yıllık ücretleri alabilirsiniz, diyor onları yapacağız. Fabrikalar, konutlar, toplu konutlar var sistemde ancak belediyeden ruhsat almış, olmamış binalar var. Belediyelerin arsasında işgalci olanlar var. Bu kolay bir şey değil. Ciddi ekiple çalışıyorsunuz. Drone çekimi yapmıştık, bundan da yararlandık. Sahada ekiplerimiz gezdi, ruhsatsız işyerlerini tespit etti. Türkiye'de belediyelerin envanteri tam sağlıklı değil. Biz bunun dışında başka çalışmalar da yaptık. Elektriği ihale ile aldık, su konusunda pisuvarlar var, onları değiştirdik. Yedek parçaları ihale ile almış belki de tek belediyeyiz. Bir yandan gelirleri artırırken, giderleri de azaltmaya çalışıyoruz. Yerel yönetimlerde personel ve gider masrafları, bütçenin büyük bir kısmını tutuyor. Çiğli'nin ciddi anlamda kentsel bir altyapı eksikliği var. Doğalgazın gitmediği bölgeler var. Bunlar sürekli kazı dolgu çalışması yaratıyor. Bu kaynağın bir kısmını tüketiyor. Yeşil alan olarak belirlenmiş alanlar yapılmamış. Biz 2 yılda 40'a yakın park yaptık. Bunun dışında daha da yapılması gereken bir sürü yeşil alan var. 2,5 yılda 20 bin nüfus geldi, onların talepleri var. Bizim altyapıyı tamamlamamız ve mevcut nüfusun ihtiyacına göre belirlememiz bile büyük bir masraf. Meydanı olmayan bir ilçe Çiğli."

Utku Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı!

5 YIL GÖREV YAPTI, BİR ÇİVİ BİLE ÇAKMADI, DERLER

Belediye başkanlarının yaptığı yatırımları vatandaşların hayatlarına dokunup dokunmadığına göre değerlendirdiğini söyleyen Gümrükçü, "Yatırımın ihtiyaca cevap verip vermemesi var. 5 yıl görev yaptı bir çivi çakmadı, diye konuşurlar. Ancak o bir şey yapmasa bile çok şey yapmıştır belediye. Ben de hep haksızlık ediliyor diye düşünmüşümdür. Çiğli'de siz parklar, yolları yapmak varken nikâh sarayı yaparsanız, bugün size baktığında bir şey yaptı olarak görür ancak vatandaş onu değerlendiremez. Çiğli'de nikah sarayı yapılabilir mi, yapılabilir. Çiğli denizle buluştuğunda Karşıyaka gibi bir denizi gören nikâh dairesi yapabilir. Ancak bu, bugünün işi
değil" dedi.

İMAR PLANLARI İLE KENTE MÜDAHALE ETMEK İSTİYORUZ

Kent genelinde merkeze en yakın noktalar arasında uygun fiyatlı konutların olunduğunu yerin Çiğli olduğunu ve bu yüzden de vatandaşların ilgisinin çektiğini vurgulayan Gümrükçü, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Biz imar planları ile kente müdahale etmek istiyoruz. Kentin geleceğini bugünden görüp ona göre sağlıklı bir kentleşme yapmak istiyoruz. Bununla birlikte yeni kentleşme bölgelerinde, buralara taşınan insanların oralarda bulduğu rahatlığı sağlamak. Çiğli hala İzmir'in merkezinde 500-1000 TL'ye kiraya oturabildiğiniz bir yer. Alt gelir sahibi insanlar buraya gelebiliyor. OSB'den kaynaklı bir istihdam alanı. Orta gelir grubuna sahip insanların ekonomik ev alabildikleri yer Çiğli. Mavişehir'de yaşıyorum, depremden korkuyorum, 5-6 milyonum var, ayağım toprağa değsin diyenlerin de tercihi Çiğli. 4-5 hastane var. İZBAN var, tramvay geliyor. Yapıların fiyat seçenekleri çok fazla. 2,5 milyonu gördüm ben yeni yapılmış binalarda… 3 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor. Sasalı'da da 4-6 milyon lira arasında yeniler. 400 bin TL'ye 2+1 ev alabileceğiniz yerler var."

Utku Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı!

ŞİRKET BORÇLARI 650 MİLYON TL'YE ULAŞMIŞ

Belediye borçları konusunda belediye şirketinin vergi ve sigorta borçlarının 650 milyon TL'ye kadar çıktığını söyleyen Başkan Gümrükçü’nün değerlendirmeleri şu şekilde: 

"Plan Bütçe Komisyonlarına belediye borçları ile ilgili bilgilendirme yaptık ve meclis üyelerini davet ettik. Şirket borçları 650 milyon TL'ye ulaşmış. Sigorta, vergi borçları bunlar. Bunu nasıl çözebiliriz diye bakıyoruz. Belediyenin kaydında bulunan ancak sağlık, eğitim amaçlı arazilerin devlete devredilmesi ile nasıl kapatırız, diye bakıyoruz. Yıllardır çözülememiş kooperatifi çözüp üstündeki hacizleri kaldırıp satış yaparsak, oradan gelir kaydı yapabilir miyiz, diye bakıyoruz. Bir yandan yeni arsa kazandırma, bir yandan gelir getirici konuları çözmeye çalışıyoruz. Bunlar kamu ile olan tarafı. Kasada para yok diyebiliriz. Günlük dönen kasa ile geriye dönük 80 milyon liranın üzerinde borç ödedik, 2,5 yılda. Çiğli Belediyesi'nin bir şirketle yaptığı iş var, orada işçinin alacağı ücret var, biz bunları kapattık. Bunun gibi geriye dönük belediyeden kimin alacağı varsa, kapatıyoruz. Şantiyenin kredisi bitti. 2011'de çekilmişti, geçtiğimiz ay bitti. Kendi dönemimizde kullanılan kredi varsa, onlar var. Bunlar da eskisi gibi 10 yıllık olmuyor. Bunları tamamlayınca bize yatırımlık bütçe kalıyor. Bazı yüksek rakamlı araçlar var, belki onlarda kısmi kiralama yapabilir ancak araçları yenilemek için kredi kullanabiliriz."

Utku Gümrükçü: Emsal artışında geç kalındı!

EMSAL VERİLDİYSE, KONUYU KAPATMAK LAZIM

Emsal kararında geç kalındığına vurgu yaparak ilk uzlaşı döneminde bu kararın alınması gerektiğini söyleyen Gümrükçü, karar sürecinde geç kalındığına vurgu yaptı:

"Süreçte geç kalındı. Geçen yıl konuşulup karara bağlanabilirdi. Deprem sonrasında hükümet ve yerel yönetimler arasına bir uzlaşı oldu. K bölgesi diye bir şey belirlendi. Bu şekilde binaların emsal artışı olmadan saklı haklarını koruması yönünde bir karar alındı. Sonradan bir emsal tartışması başladı. En son  İzmir  Büyükşehir Belediye başkanımız, bunu kent genelinde tüm hasar görmüş binalara uygulayacağını söyledi. Emsal artışı mekânsal düzenleme olarak ele alınabilir ve mahkemeye taşınmadan çözüme ulaştırılabilir. Ancak bugünkü önceliğimiz deprem. Sonraki süreçte bir fikir ayrılığı yaşandı. Ciddi bir vakit kaybetti İzmir. Bu işte kafada soru işareti kalmayacak. Vatandaşın kafasında eski evimi geri yapabilecek miyim, finansmanını sağlayabilecek miyim, hangi müteahhide yaptıracağım, krediyi nasıl bulacağım, müteahhit benim binamdan zengin mi olacak mı, gibi bir sürü soru işaretleri var. Bunları azaltmak lazım. Süreçte, geldiğimiz noktada 1 yıl çok uzun süre. Başlayan, dönüşen binalar oldu. İzmir Çiğli olarak hızlanmamız lazım. Emsal verdik mi, verdik. Kime verdik, şuna verdik, tamam. Konuyu kapatmak lazım,"

İzmir'deki emsal artışına TMMOB'dan tepki!


Geri Dön